Back to top

Srí Lanka visszatáncolt az ország egészét lefedő biogazdálkodástól

Srí Lanka szerdán visszatáncolt attól hogy, hogy az első olyan ország legyen, amely teljesen átáll a biogazdálkodásra, és eltörli a vegyi műtrágyák használatának és behozatalának tilalmát, miután a gazdák hónapokon át tartó tömeges tiltakozásai és az élelmiszerár-infláció egyaránt megugrott.

A kormány teljesen betiltotta a vegyszeres műtrágyákat, miután áprilisban bemutatta új agrárpolitikáját.

Mahindananda Aluthgamage mezőgazdasági miniszter a kabinet tájékoztatóján magyarázta a nem várt fordulatot, és azt mondta, hogy csak a magánszektornak engedélyezik a behozatal folytatását, ami drága lesz, mivel a műtrágyák támogatását nem állítják vissza.

"Mivel a gazdák ezt kérték tőlünk, a kabinet úgy döntött, hogy önként visszavonja a behozatalt tiltó szabályozást" - tette hozzá.

Az összes műtrágyára, növényvédőszerre, gyomirtóra és gombaölőszerre vonatkozó tilalmat április 26-án léptették életbe, ami több ezer gazdálkodót kényszerített tiltakozásra, és követelték, hogy a kormány változtasson, ezáltal újra lehetővé teszik a szerves és a vegyszeres műtrágyák használatát.

A vegyszeres műtrágyák betiltása a rossz időjárásnak is köszönhetően a terméshozamok csökkenéséhez vezetett, és hozzájárult ahhoz, hogy az infláció októberben 47 hónapos csúcsra, 8,3 százalékra emelkedett, az élelmiszer-infláció pedig 11,7 százalékra.

Aluthgamage elmondta, hogy a rossz időjárás mintegy 13 000 hektárnyi zöldségtermést érintett, de a kormány kártérítést fog nyújtani a gazdáknak.

Srí Lankán több mint 2 millió gazdálkodó van, és a 22 millió lakos 70 százaléka közvetlenül vagy közvetve a mezőgazdaságtól függ.

A 2019-es fő rizstermesztési szezonban Srí Lanka 3,5 milliárd kilogrammot termelt a gabonából. Mezőgazdasági szakértők azt jósolták, hogy az importtilalom miatt idén akár 43 százalékkal is visszaeshet a rizstermelése.

Jeevika Weerahewa, a Srí Lanka-i Peradeniya Egyetem mezőgazdasági közgazdásza szerint a rizs hozama 30 százalékkal, a kukoricáé pedig 50 százalékkal csökkenhet még az importtilalom visszavonása esetén is.

"Ez egy felesleges kísérlet volt" - mondta. "A rizs műtrágyázásának ideje lejárt, és a termés nem fog helyreállni. Ráadásul a világpiaci árak több mint kétszeresére emelkedtek, és nincsenek beszállítók".

Weerahewa szerint Srí Lanka gyenge devizatartalékai, amelyek október végére 2,27 milliárd dollárra csökkentek, akadályozzák az importot. Elmondta, hogy a rizstermés várhatóan legalább 2022 második negyedévéig nem fog helyreállni.

Namal Karunaratne, az All Ceylon Farmers Federation, az ország legnagyobb, ellenzéki párthoz kötődő gazdálkodói csoportja szerint a gazdáknak nem sok enyhülést hoz majd a szigorítás enyhítése.

"A műtrágyatámogatás megtagadásával a kormány megteremtette a magas árak előszobáját. Az egyetlen nyertes a magánszektor műtrágyaimportáló vállalatai" - mondta.
Forrás: 
reuters.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Áfonyafarm a napelem alatt

Az USA legészakibb tagállamában, Maine területén termő vadáfonyát nem lehet magról vetni, az alacsonyra növő bokrok különleges ápolást igényelnek, az apró, édes bogyókat pedig csak a környéken értékesíthetik, mert túl sérülékenyek ahhoz, hogy a hosszú szállítást kibírják.

Élelem a belek számára: az emberi mikrobák növényi cukrokkal táplálkoznak

Egy új kutatás szerint a bélrendszerünkben élő baktériumok számára táplálékforrásként szolgál egy olyan szénhidrát, amely általában növényi fehérjékhez kötődik.

Az egészséges öregedés újradefiniálása élelmiszerekkel

Dr. Catherine Kwik-Uribe, a Mars Edge tudományos kutatásért felelős alelnöke összefoglalta a világ népességének elöregedésével foglalkozó mélyreható tanulmány kezdeti megállapításait; kiemelve a legfontosabb tudnivalókat az étrendünkben található bioaktív anyagok egészségügyi előnyeiről.

Barlangokba szállítják az almát, így csökkentik a rezsiköltséget az olaszok

Hegyoldalba vájt barlangokban, természetes hűtőházakban tárolják a termés egy részét az észak-olaszországi almatermesztők, ezzel is csökkentve áramszámlát.

Neggst tojáshelyettesítő

A Neggst Foods GmbH kifejlesztett egy vegán tojásalternatívát, ami úgy néz ki és használható, mint a tyúktojás.

A szilva az őszi gyümölcsök szupersztárja

Az Európai Friss Csapat – az ízek ereje! program őszi workshopján Bernáth József séf egy izgalmas szilvás receptet mutatott be, de mellette kiderült az is, melyek azok a szuper tulajdonságok, amelyek miatt a szilva igazi szupersztárnak számít a gyümölcsök között.

Őrizzük meg csontjaink egészségét nassolnivalókkal

Minden harmadik 50 év feletti nő és minden ötödik férfi a csontritkulás miatt szenved csonttörést, ugyanis ez a betegség okolható a csontok gyengeségéért és a csonttörések kockázatának növeléséért. A töréssel járó kellemetlenségek miatt érthető, hogy az emberek miért szeretnének minden módot megragadni, hogy csökkentsék ennek a gyakori eseménynek a kockázatát.

A fekete tea fogyasztása csökkentheti a halálozási kockázatot

A zöld tea régóta hírnevet szerzett az egészségre gyakorolt jótékony hatásáról, a kutatások sokkal vegyesebbek a fekete teával kapcsolatban. Maki Inoue-Choi, a National Cancer Institute epidemiológusa szerint az egyik probléma az, hogy a teával és a halálozással kapcsolatos kiterjedt megfigyelési vizsgálatok olyan országokra összpontosítottak, mint Japán vagy Kína – ahol a zöld tea népszerűbb.

A megbecsült agrárium képes a minőségi termékek előállítására

A magyar agrártársadalom képes hagyományos értékei megtartása mellett, a kormány támogatását élvezve, az új idők kihívásaival szembenézve, megfelelő mennyiségű, minőségű és biztonságos élelmiszerrel ellátni a lakosságot – fogalmazott Farkas Sándor a Magyar Közgazdasági Társaság 60. közgazdász vándorgyűlésén, Szegeden.

A magzatok is grimaszolnak a kelkáposzta ízére egy tanulmány szerint

Első alkalommal vizsgálta meg egy kutatócsoport, milyen arckifejezéssel reagálnak a magzatok a különféle zöldségek ízére, és kimutatták, hogy a keserű kelkáposztára több esetben vágtak inkább síró grimaszt, mint az édes sárgarépára.