Back to top

Srí Lanka visszatáncolt az ország egészét lefedő biogazdálkodástól

Srí Lanka szerdán visszatáncolt attól hogy, hogy az első olyan ország legyen, amely teljesen átáll a biogazdálkodásra, és eltörli a vegyi műtrágyák használatának és behozatalának tilalmát, miután a gazdák hónapokon át tartó tömeges tiltakozásai és az élelmiszerár-infláció egyaránt megugrott.

A kormány teljesen betiltotta a vegyszeres műtrágyákat, miután áprilisban bemutatta új agrárpolitikáját.

Mahindananda Aluthgamage mezőgazdasági miniszter a kabinet tájékoztatóján magyarázta a nem várt fordulatot, és azt mondta, hogy csak a magánszektornak engedélyezik a behozatal folytatását, ami drága lesz, mivel a műtrágyák támogatását nem állítják vissza.

"Mivel a gazdák ezt kérték tőlünk, a kabinet úgy döntött, hogy önként visszavonja a behozatalt tiltó szabályozást" - tette hozzá.

Az összes műtrágyára, növényvédőszerre, gyomirtóra és gombaölőszerre vonatkozó tilalmat április 26-án léptették életbe, ami több ezer gazdálkodót kényszerített tiltakozásra, és követelték, hogy a kormány változtasson, ezáltal újra lehetővé teszik a szerves és a vegyszeres műtrágyák használatát.

A vegyszeres műtrágyák betiltása a rossz időjárásnak is köszönhetően a terméshozamok csökkenéséhez vezetett, és hozzájárult ahhoz, hogy az infláció októberben 47 hónapos csúcsra, 8,3 százalékra emelkedett, az élelmiszer-infláció pedig 11,7 százalékra.

Aluthgamage elmondta, hogy a rossz időjárás mintegy 13 000 hektárnyi zöldségtermést érintett, de a kormány kártérítést fog nyújtani a gazdáknak.

Srí Lankán több mint 2 millió gazdálkodó van, és a 22 millió lakos 70 százaléka közvetlenül vagy közvetve a mezőgazdaságtól függ.

A 2019-es fő rizstermesztési szezonban Srí Lanka 3,5 milliárd kilogrammot termelt a gabonából. Mezőgazdasági szakértők azt jósolták, hogy az importtilalom miatt idén akár 43 százalékkal is visszaeshet a rizstermelése.

Jeevika Weerahewa, a Srí Lanka-i Peradeniya Egyetem mezőgazdasági közgazdásza szerint a rizs hozama 30 százalékkal, a kukoricáé pedig 50 százalékkal csökkenhet még az importtilalom visszavonása esetén is.

"Ez egy felesleges kísérlet volt" - mondta. "A rizs műtrágyázásának ideje lejárt, és a termés nem fog helyreállni. Ráadásul a világpiaci árak több mint kétszeresére emelkedtek, és nincsenek beszállítók".

Weerahewa szerint Srí Lanka gyenge devizatartalékai, amelyek október végére 2,27 milliárd dollárra csökkentek, akadályozzák az importot. Elmondta, hogy a rizstermés várhatóan legalább 2022 második negyedévéig nem fog helyreállni.

Namal Karunaratne, az All Ceylon Farmers Federation, az ország legnagyobb, ellenzéki párthoz kötődő gazdálkodói csoportja szerint a gazdáknak nem sok enyhülést hoz majd a szigorítás enyhítése.

"A műtrágyatámogatás megtagadásával a kormány megteremtette a magas árak előszobáját. Az egyetlen nyertes a magánszektor műtrágyaimportáló vállalatai" - mondta.
Forrás: 
reuters.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nem csak az agráriumban hasítanak a beruházások

A nagyobb vállalkozások csaknem fele hajtott végre jelentősebb, legalább 10 millió forint értékű beruházást az elmúlt két évben – derül ki a Magyar Bankholding kis- és középvállalkozásokat vizsgáló kutatásából. A felmérés alapján a beruházási kedv továbbra is magas, a megkérdezett vállalkozások több mint egynegyede tervez további beruházást a következő egy év során.

A tüntetést le kellett fújni, helyette egy póréhagymával üzentek

A Nemzetközi Zöld Hétnek több mint egy évtizede klasszikus, nem hivatalos kísérőrendezvényei a tüntetések, a Berlin utcáin a Bundestag elé vonuló traktorok. Idén a járvány miatt máshogy kellett megoldani, de ötletből nem volt hiány, a főszereplő egy póréhagyma volt.

Új vezetők a Borsodinál

A Borsodi Sörgyár idén januártól átalakította ellátási láncért felelős csapatát. Plamen Angelov Denchev, aki korábban a Molson Coors bolgár Haskovo sörgyárát irányította, tavaly év vége óta tölti be az ellátási lánc igazgatói szerepet a vállalatnál, míg Ofella Ildikó január elsejétől csatlakozott gyárvezetőként.

2010 óta két és félszeresére nőtt a magyar konzervipar eredménye

A magyar konzervipar eredménye 2010 óta két és félszeresére nőtt, és erősödött az ágazat exportképessége is - jelentette ki az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az EKO Konzervipari Kft. több mint 3,2 milliárd forint értékű kapacitásbővítő fejlesztésének támogatói okiratátadásán hétfőn Nyíregyházán.

Közeleg az élelmiszerlánc-felügyeleti díj befizetésének határideje

2022. január 31-ig be kell fizetni az élelmiszerlánc szereplőknek a 2021. évre vonatkozó élelmiszerlánc-felügyeleti díj második részletét. A Nébih szeretné felhívni az érintettek figyelmét, hogy a kötelezettség teljesítésének gördülékeny azonosítása érdekében fokozottan ügyeljenek a megfelelő, 30006016-tal végződő tematikus számlaszám használatára.

Jelentős pusztítást okozhat Brüsszel ámokfutása az agráriumban

A Wageningeni Egyetem és Kutatási Központ (WUR) tanulmánya szerint súlyos következményekkel járhat az uniós élelmiszertermelésre, a gazdaságokra és a vidékre nézve az Európai Bizottság „Termőföldtől az asztalig” (F2F) és Biodiverzitás stratégiája. Sok gazdát tönkretennének, a termelést korlátoznák, az üvegházhatásúgáz-kibocsátás pedig nem csökkenne érdemben.

Göcsej zamata – üvegbe zárva

Mindenkinek ismernie kellene a zöldség-gyümölcs igazi ízét, mert a frissen leszedett, a fa alatt elfogyasztott baracknak vagy cseresznyének nincs párja. Én ezeket az ízeket igyekszem üvegbe zárni – fogalmazta meg a mottóját Horváth Rita, aki Göcsej zamata márkanévvel készíti és forgalmazza termékeit.

Whisky árverések a repülőtéren

Egyre népszerűbbek a nemzetközi repülőtereken található exkluzív vámmentes üzletek által szervezett luxus szeszesital árverések.

Veszélyben a romániai sertéstartás

Négy éve jelent meg Romániában az afrikai sertéspestis, azóta több millió disznót pusztítottak el miatta. De az energiaár robbanásszerű növekedése miatt a talpon maradt farmok is arra kényszerülhetnek, hogy bezárják kapuikat. Drágulása lavinaszerűen magával sodorta a műtrágya, a takarmány és a feldolgozás árát is.

A pékségek sem úszták meg a járvány hatását

A vásárlói tudatosság terjedésének is köszönhető a Jókenyér 27 éves sikere - mondta a VG-nek Ludwig Klára, a Jókenyér márkát tulajdonló Ludwig & Mentesi Sütőipari és Kereskedelmi Kft. ügyvezetője.