0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Megtörtént az Muraközi lovak számára kialakított istálló átadása

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság a 2014-2020-as Európai Uniós időszakban több pályázatot nyert el a Környezet és Energiahatékonysági Operatív Program keretein belül.

A „Természetvédelmi rendeltetésű területek muraközi lóval történő kezeléséhez szükséges istálló és kiszolgáló létesítmények fejlesztése” című KEHOP-4.1.0-15-2015-00001 azonosítószámú pályázat, a Muraközi lovak tartásához és azok legeltetését segítő infrastruktúrafejlesztést célozta meg.

A pályázat keretében megépült egy két szárnyból álló lóistálló, amelynek része futóistálló és boxos istálló, továbbá egy trágyatároló, egy tűzivíz tározó, illetve közműfejlesztések tekintetében új villanyvezeték és vízvezeték bekötése valósult meg.

A muraközi lovak legeltetéses területkezelési tevékenységét segítve egy rétegvíz kút kivitelezése is megvalósult. A beruházás segítségével a téli tartási körülmények jelentősen javultak a Magyarországon egyedülálló Muraközi ménes számára. A pályázat részeként bemutatási-szemléletformálási tevékenység is megvalósult, ennek keretében az istállótól elkülönítve egy szabadtéri tanterem került kialakításra, amelyben a muraközi lovakról olvashatnak és láthatnak érdekességeket az Őrségben kirándulók.

Az ünnepélyes átadórendezvényre 2021. október 16-án került sor, ahol Balczó Bertalan természetvédelemért felelős helyettes államtitkár, V. Németh Zsolt kiemelkedő nemzeti értékekért felelős miniszteri biztos és Dr. Markovics Tibor, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója mondott ünnepi beszédet.

A fejlesztés szükségességét az állatokkal kezelt területek nagyságának bővülése, valamint az elavult épületekből adódó fokozatosan romló tartási körülmények indokolták.

A beruházással a Magyarországon egyedülálló muraközi ménes tartási körülményeivel kapcsolatos problémái megoldódtak, mely jó példaként szolgálnak a helyi gazdálkodók számára is.

A projektről bővebb információt a www.orseginemzetipark.hu oldalon találhatnak. (x)

További információ kérhető:

Dr. Németh Csaba igazgatóhelyettes

Telefonszám: +36 30 280 6877

E-mail: csaba.nemeth@onpi.hu

Forrás: Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság