Back to top

Újdonságok a Horschtól

Schwandorfban mutatta be jövőre piacra kerülő gépújdonságait a Horsch. Repce-, napraforgó- és kukoricatarló ápolására, a szármaradványok talajba dolgozásának előkészítésére a duplatagolt késes száraprító hengerekből és háromsoros, rugós fogú mulcsrendező boronából álló Cultro TC késes hengercsaládot ajánlja a vállalat.

A család 3–9 méter munkaszélesség közötti tagjai függesztett, a 12 méteres vontatott kivitelben készülnek.

Továbbfejlesztették a függesztett, kompakt tárcsás Joker CT boronákat, amik a tarlóhántástól a magágykészítésig univerzálisan alkalmazhatók.

Az alacsony, 55 centiméteres keretmagasságú Horsch Finer SL sűrűn elhelyezett lúdtal­p­kapái és finom állítású szintező talajkerekei mi­nőségi sekély magágy készítését teszik lehetővé. Az Avatar 12.25 SD direktvetőgép új modelljei 6 és 18 méteres munkaszélességben kaphatók. A gépek akár 6500 literes központi magtartálya háromfelé is osztható, vagyis a főnövény és a starter műtrágya mellett köztes növények vetésére is használható. Dupla és single tárcsás csoroszlyákkal is megvásárolható. A vetőgépre a granulátumot és köztes növényt szórva vető Mini Drill G & F berendezést is fel lehet szerelni.

Az új Focus 3TD Strip Till Line sávos tarlóművelésre és vetésre használható közepes méretű gazdaságokban. Többféle csoroszlya és kiegészítő felszerelés (Turbo Disc, Turbo Edge, Mini Drill) kapható hozzá, hogy eltérő állapotú talajokra és változatos mulcsborításra lehessen optimalizálni.

A forgóboronával és elektromos hajtású mechanikus magadagolóval összeépített, egy menetben vető Horsch Versa KR ugyancsak a kisebb és közepes gazdaságok kedvelt darabja lehet.

Dupla tárcsás Turbo Disc vetőcsoroszlyái biztonságosan helyezik a magvakat a talajba. Az AirSpeed nyomott levegős adagolóval felszerelt Maestro SX univerzális szemenként vető géppel akár 15 km/h-s sebességgel lehet kukoricát, szóját, napraforgót és repcét vetni.

Több permetezőgép-újdonsággal is bővíti jövő évi kínálatát a Horsch, köztük a 2200 literes permetlétartállyal, aktív vezérlésű szórókerettel, függesztett kivitelben készülő Leb CS Compact Sprayerrel, és az új járószerkezettel (új, nyomtávállítást lehetővé tevő tengelykonstrukcióval) készülő Leeb VN (Variable Narrow) és Leeb VL (Variable Large) önjáró permetezőkkel, amelyeknek a nyomtávolság mellett a magassága is a permetezett kultúrához állítható.

Ökológiai növénytermesztéshez a 6 és 14 méter között többféle munkaszélességben és függesztett változatban készített Cura 12 ST gyomfésűs boronát ajánlja a Horsch.

A gép több sorban elhelyezkedő rugós boronafogai 0,5–5,0 kg/db fogterheléssel, passzívan irtják a kultúrnövények között a kelőfélben lévő gyomokat. Megújult a Horsch Transformer sorközművelő kultivátorcsalád is, 6/12 és 18 soros változatban lesz elérhető. A kultivátorok gerendelymagassága 660 milliméter, és integrált kameravezérelt gerendelyállítási lehetőséggel is rendelhetők.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2021/47 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az aszálykárt is túl kellene élni

A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének információi szerint is jelentős károkat okoz az aszály a szántóföldi növénytermesztőknek. Máhr Andrással, a MOSZ főtitkárhelyettesével és Csősz Tiborral, a MOSZ tanácsosával arról beszélgettünk, milyen károk keletkeztek és mivel kell szembenézniük a termelőknek.

Együtt fejlődnek a piaci elvárásokkal – Optimális gépek a Bábolnai Gazdanapokon

A békési Optigép Gépgyártó és Kereskedelmi Kft. az OptiCorn kukorica- és a NAS, illetve PSM napraforgó-, valamint cirokbetakarító adapterekkel az európai piaci részesedés többségét birtokolja.

Sok méz termett a vajdaságban

Az akác is jól mézelt, 15–20 kilogrammot adott a palicsi homokvidék erdeiben. Az akác elvirágzását követően a selyemfű (vaddohány) is szépen ontotta a nektárt. Aztán a Fruška Gora erdeiben 10 kilogramm hársmézet pergettek ki. Török Attila és neje, Erzsébet családi vállalkozásban foglalkoznak méztermeléssel, 30 éve.

Északra tolódott a termésátlagok növekedési súlypontja

Az ELTE Természettudományi karának friss tanulmánya szerint 1981 és 2017 között az európai mezőgazdasági területek felén jelentősen csökkent a talajnedvesség a nyári félévben. Ha az éves átlagot vesszük alapul, akkor ez a tendencia egész Európára igaz.

Aszály a köbön

Az utóbbi egy hónapban több mint húsz trópusi nap volt a Vajdaságban, amikor a hőmérséklet meghaladta a 30 fokot. Április óta elkerülik a térséget a nagyobb kiterjedésű esőfelhők, csak lokális jellegű záporok áztatták a földet. Ennek eredményeként térségenként és határrészenként igen eltérő képet mutatnak a vetések.

Fantasztikus új felfedezés segítheti a növényeket az aszály elviselésében

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) és a James Cook Egyetem (JCU) olyan finom természetes mechanizmust fedeztek fel, mellyel csökkenthető a növények vízvesztése, miközben a szén-dioxid felvétel változatlan marad – ez különösen fontos a fotoszintézishez, ami meghatározza a növekedést és a terméshozamot is.

Cél az agrárium gyors megsegítése

Magyarországon a hosszú ideje fennálló tartós csapadékhiány miatt az év végére az aszálykárral érintett területek nagysága elérheti az egymillió hektárt, ami az összes hazai termőföldünk 20 százaléka mondta Nagy István agrárminiszter Újszilváson, ahol ismertette azt az intézkedés sorozatot, amellyel a kormány a rendkívüli helyzetben a gazdákat kívánja támogatni.

Nem akar megérkezni az eső

A hétvégén érkezett hidegfront hiába hullámzott napokig a közelünkben, csak nagyon kis területre hozott számottevő csapadékot. A talajok tovább száradtak, a július végi átmeneti enyhülés után ismét nőtt a súlyos vagy nagyfokú aszállyal érintett területek nagysága. A folytatásban keddig szórványosan várhatók záporok, zivatarok, majd a jövő hét közepén újabb hőhullámra van kilátás.

Kamatozó nehézségek a malomiparban

Mit hozott a malmosok számára a bibliai mértékű aszály és a közelben zajló háború? Vajon ezek jelentik-e a legnagyobb veszélyt és nehézséget a gabonafeldolgozók számára, vagy jöhet még valami más, ami még sötétebbé teszi a fekete levest? Lakatos Zoltánt, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatóját, a Malmosok Szövetségének tiszteletbeli elnökét kérdeztük.

Hétszáz bejelentés egyetlen kárbecslőnek

Mintegy egymillió hektár szántóterületet érint az idei, rendkívüli aszály az országban. A szaktárca, illetve a veszélyhelyzeti operatív törzs több intézkedést is hozott már a gazdálkodók érdekében, egyebek mellett a kárelőleg eszközének alkalmazásával a biztosítói kártérítések soron kívüli kifizetéséről is döntött.