Back to top

Újdonságok a Horschtól

Schwandorfban mutatta be jövőre piacra kerülő gépújdonságait a Horsch. Repce-, napraforgó- és kukoricatarló ápolására, a szármaradványok talajba dolgozásának előkészítésére a duplatagolt késes száraprító hengerekből és háromsoros, rugós fogú mulcsrendező boronából álló Cultro TC késes hengercsaládot ajánlja a vállalat.

A család 3–9 méter munkaszélesség közötti tagjai függesztett, a 12 méteres vontatott kivitelben készülnek.

Továbbfejlesztették a függesztett, kompakt tárcsás Joker CT boronákat, amik a tarlóhántástól a magágykészítésig univerzálisan alkalmazhatók.

Az alacsony, 55 centiméteres keretmagasságú Horsch Finer SL sűrűn elhelyezett lúdtal­p­kapái és finom állítású szintező talajkerekei mi­nőségi sekély magágy készítését teszik lehetővé. Az Avatar 12.25 SD direktvetőgép új modelljei 6 és 18 méteres munkaszélességben kaphatók. A gépek akár 6500 literes központi magtartálya háromfelé is osztható, vagyis a főnövény és a starter műtrágya mellett köztes növények vetésére is használható. Dupla és single tárcsás csoroszlyákkal is megvásárolható. A vetőgépre a granulátumot és köztes növényt szórva vető Mini Drill G & F berendezést is fel lehet szerelni.

Az új Focus 3TD Strip Till Line sávos tarlóművelésre és vetésre használható közepes méretű gazdaságokban. Többféle csoroszlya és kiegészítő felszerelés (Turbo Disc, Turbo Edge, Mini Drill) kapható hozzá, hogy eltérő állapotú talajokra és változatos mulcsborításra lehessen optimalizálni.

A forgóboronával és elektromos hajtású mechanikus magadagolóval összeépített, egy menetben vető Horsch Versa KR ugyancsak a kisebb és közepes gazdaságok kedvelt darabja lehet.

Dupla tárcsás Turbo Disc vetőcsoroszlyái biztonságosan helyezik a magvakat a talajba. Az AirSpeed nyomott levegős adagolóval felszerelt Maestro SX univerzális szemenként vető géppel akár 15 km/h-s sebességgel lehet kukoricát, szóját, napraforgót és repcét vetni.

Több permetezőgép-újdonsággal is bővíti jövő évi kínálatát a Horsch, köztük a 2200 literes permetlétartállyal, aktív vezérlésű szórókerettel, függesztett kivitelben készülő Leb CS Compact Sprayerrel, és az új járószerkezettel (új, nyomtávállítást lehetővé tevő tengelykonstrukcióval) készülő Leeb VN (Variable Narrow) és Leeb VL (Variable Large) önjáró permetezőkkel, amelyeknek a nyomtávolság mellett a magassága is a permetezett kultúrához állítható.

Ökológiai növénytermesztéshez a 6 és 14 méter között többféle munkaszélességben és függesztett változatban készített Cura 12 ST gyomfésűs boronát ajánlja a Horsch.

A gép több sorban elhelyezkedő rugós boronafogai 0,5–5,0 kg/db fogterheléssel, passzívan irtják a kultúrnövények között a kelőfélben lévő gyomokat. Megújult a Horsch Transformer sorközművelő kultivátorcsalád is, 6/12 és 18 soros változatban lesz elérhető. A kultivátorok gerendelymagassága 660 milliméter, és integrált kameravezérelt gerendelyállítási lehetőséggel is rendelhetők.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2021/47 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Somliget, egy régi gyümölcsünk reneszánsza

Tóth Péterék Zselicben található gyümölcsültetvénye rendhagyó hazánkban, hiszen azt somok alkotják. A fák terméséből lekvárt készítenek, és azt szeretnék, hogy minél többen megismerjék ezt a gyógyhatással rendelkező különleges gyümölcsöt, saját webshopjuk kínálatán keresztül pedig a termesztőket is.

Tehénbabbal elhagyható a műtrágyázás

A tehénbab képessége a jótékony baktériumok megkötésére nem tűnt el a modern mezőgazdasági gyakorlatokkal - derül ki a Kaliforniai Egyetem (University of California, Riverside - UCR) új kutatásából. Vetésforgóban alkalmazva segíthet kiváltani a költséges és környezetkárosító műtrágyák használatát.

Felértékelődött a megbízhatóság

A jelenlegi gazdasági környezetben jelentősen felértékelődött a megbízhatóság. Nem új keletű dolog ez a KITE esetében, hiszen 48 éve ez határozza meg értékrendjüket. Megnyilvánul ez akkor is, ha kedvezőbbek a körülmények, ha jobb az időjárás vagy a közgazdasági feltételek előnyösebbek a gazdák számára.

Aszálymonitoring-rendszer segíti a gazdákat

Aszálymonitor-rendszeren figyelhetik a gazdák, hogy milyen talajviszonyok lesznek az előrejelzések szerint, ami például a vetési időszakban nagyon fontos információ.

A kisállattápok ökológiai lábnyoma

Az Egyesült Királyság területének a kétszeresét kitevő termőföldet használunk kisállateledelek előállítására, számították ki brit kutatók. Az éves kisállateledel-forgalom szénlábnyomának elemzéséből az is kiderült, hogy ennek a mennyiségnek az előállítása során több üvegházhatású keletkezik, mint sok ország – például Mozambik vagy a Fülöp-szigetek – kibocsátása.

Argentínában a jelenlegi esőzések megmenthetik a szezont

Argentína, az egyik legnagyobb gabonaexportőr, az elkövetkező napokban további bőséges esőzésekre számíthat, és valószínűleg az átlagoshoz közeli csapadékos hónap elé néz, ez pedig elengedhetetlen, hogy legalább elfogadható évet tudjon zárni az ország a szója és a kukorica betakarítása után.

Új Amazone ekék Mosonmagyaróvárról

Új, nagy területteljesítményű, hét-, nyolc- és kilencfejes váltvaforgató ekék gyártásába kezdtek az Amazone mosonmagyaróvári üzemében, az egykori Vogel-Noot ekegyárban.

Miért hibridizálják a búzát?

A BASF kutatói olyan búzafajták létrehozásán dolgoznak, amelyek magasabb hozamra képesek, mint a jelenlegi fajták és ellenállóbbak a környezeti hatásokkal és károsítókkal szemben. A cég kutatói sajtótájékoztatóján Edward Souza beszélt az eredményekről. Jelenleg a világon 770 millió tonna búzát termelünk, de a jövőben több mint 50%-kal többre lesz szükség a világ növekvő népességének ellátásához.

A napraforgók titkos mintázata az aszály ellen is véd

Régóta tudjuk, hogy a virágok UV fény alatt teljesen máshogy néznek ki, mint ahogy az emberi szem érzékeli őket. Sok virágon "célkereszt" van, mely segíti a beporzásukat. Azonban néhány tudós a napraforgókat vizsgálva azt vette észre, hogy virágonként eltér a mintázat.

Olcsóbb permetezés okos-technológiával

Akárcsak a többi gazdálkodó, a floridai citrustermelők is mindenhol csökkenteni szeretnék költségeiket, ahol csak lehetséges. Jelenleg a Huanglongbing nevű betegség fenyegeti a leginkább az ültetvényeket, így az ellene használt növényvédő szerek, valamint a műtrágyák lehető leghatékonyabb kijuttatása a meghatározó a költségek lefaragásában.