Back to top

Állatjóléti szempontok miatt lassan növő csirkékre váltanak Amerikában

Az amerikai baromfiipar felkészült rá, hogy növelje a lassan növő fajták termelését, miután egy nagy befolyással bíró állatjóléti csoport kijelentette, csak az ilyen fajták kaphatják meg a minősített tanúsítványukat.

(illusztráció)
(illusztráció)
A Globális Állatpartnerség (Global Animal Partnership, GAP), mely élelmiszer-címkézési programjának ötlépcsős állatjóléti minősítését az Amazon.com élelmiszerkereskedelemi ágazata is támogatja, közzétette azt a 11 csirkefajtát tartalmazó listáját, melyek megfelelnek a szigorúbb minősítési elvárásoknak. Korábban ezen 27 fajta szerepelt.

Az elfogadott jószágok lassabban híznak, mint a többi társuk, melyek jelenleg a baromfiipar 90 százalékát teszik ki. Emellett kevesebb egészségügyi és húsminőségi problémával kell számolni a tartásuk során a GAP által megrendelt tanulmányok szerint.

Több, mint 200 amerikai cég vállalta, hogy a 2026-ig "jobb csirkéket" árusít majd, hogy összhangba legyen a GAP elvárásaival.

Ide tartoznak olyan kedvelt gyorsétteremláncok, mint a Chipotle vagy a Popeyes.

A változás azonban nem lesz egyszerű, mivel a lassabban növő fajták mindössze a termelés 5 százalékát teszik ki. Az amerikai baromfi tenyésztőknek ezért növelniük kell ezen fajták számát, hogy kielégítsék a megnövekedett keresletet, mondta el Anne Malleau, a GAP ügyvezető igazgatója. A programban résztvevő cégek már kezdhetik is megtervezni, hogyan fogják biztosítani az ellátást, illetve a hús értékesítését.

"Ez egy egyensúly játék aközött, amit az emberek szeretnének, és ami elérhető" - mondta Malleau egy interjúban. "Ez a kezdeményezés akkor lesz sikeres, ha az emberek minél hamarabb elkezdenek átállni."

Más kihívásokkal is szembe kell nézni: a lassabban növekvő állatok azt jelentik, hogy nőnek a tartási költségek, így a fogyasztóknak is mélyebben a zsebükbe kell nyúlniuk.

(illusztráció)
(illusztráció)
Amerikában már most is infláció van az élelmiszeriparban, nemrégiben pedig hiány volt csirkehúsból, köszönhetően az éttermi kereslet növekedésének és a húsüzemek leállásának a COVID-19 járvány következtében.

Modern csirkék

Ennek ellenére az amerikai polgárok egyre jobban érdeklődnek az állatjólét iránt, és soha ennyi hajlandóság nem mutatkozott arra, hogy többet fizessen az etikusabb élelmiszerekért. A GAP célja nem csak az, hogy javítsa az állatjólétet, hanem újra fel szeretné találni a modern brojler csirkét is. A jelenlegi csirkék nagyon gyorsan képesek a takarmányt hússá alakítani, ennek azonban ára van: például az ilyen madaraknak nehezére esik a járás.

A GAP listáján szereplő fajtákat a Cooks Venture, az Aviagen, a Hubbard és a Cobb-Vantress tenyésztette ki, melyek az USA legnagyobb baromfitenyésztője, a Tyson Foods vállalat tulajdonában vannak.

A fogyasztók hamarosan találkozhatnak már ezekkel az új tanúsítvánnyal rendelkező csirkékkel a piacon, de egyelőre csak kisebb számban,

mondta el Malleau. Nagyobb tömegben csak később várható, hogy elérhetőek lesznek. A GAP programjában szereplő csirkékre szánt címke már Amerikai Mezőgazdasági Minisztériuma előtt van.

Matt Wadiak, a Cooks Venture vezérigazgatója elmondta, hogy a vállalat Pioneer nevű fajtája, mely elnyerte a GAP jóváhagyását, több, mint 12 évnyi kutatás eredményeképp jöhetett létre. A vállalat legnagyobb értéke a genetika, mely nagy hangsúlyt fektet az egészségre és az ízre is.

Forrás: 
Bloomberg

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Drágán adom a tojást

A fogyasztónak az az érdeke, hogy minőségi élelmiszert vehessen, a gazdálkodónak, hogy megéljen. A fogyasztó nem buta, csak tájékozatlan. Ezzel van dolga a kis, közepes, nagy, háztáji, mindenféle gazdáknak. Tájékoztatni kell a fogyasztót, megmutatni, mennyi munka van a gazdaságainkban, és mennyi érték!

Talajorvos­lás a nedvességmegőrzés jegyében

A Kukoricakör szakmai napot szervezett a vízmegőrzésről és a vízmegtartó gazdálkodásról. Zsembeli József, a MATE Karcagi Kutatóintézetének tudományos tanácsadója, intézetigazgató előadásában hangsúlyozta, hogy a hatékony gazdálkodáshoz elengedhetetlen a talaj kémiai, fizikai és biológiai állapotának az ismerete.

A méhészet művészet - „Elmondani a méheknek”

A méhekhez kapcsolódó legkülönösebb hiedelem és szokás az, amit úgy neveznek, hogy „elmondani a méheknek”, s elsősorban szláv, német és angol nyelvterületen maradt fenn. Az előző esszém végén említettem, hogy amikor meghalt egy méhész, a családtagok közül valaki kiment a méhesébe, és „elmondta a méheknek”, hogy gazdájuk eltávozott.

A műtrágyák megváltoztatják a poszméhek virágérzetét

A műtrágyák korlátozzák a beporzást, mert időlegesen megváltoztatják a poszméhek virágérzetét. A beporzók ritkábban szállnak le a műtrágyával, vagy növényvédő szerekkel nemrégiben permetezett virágokon, mivel képesek észlelni a virág körüli elektromos tér változásait - állapították meg a kutatók.

Finom és praktikus: a tészta

Amellett, hogy finom, rendkívül praktikus alapanyag. Ha megéhezne valaki, a háziasszonynak csak be kell nyúlnia érte a szekrénybe, hogy percek alatt megfőzze, ízesítse, és máris fogyasztható. Csakhogy szerintem egyáltalán nem mindegy, hogy milyen tésztáról van szó – fogalmazott Németh Istvánné, aki a Vas megyei Répcevisen készít száraztésztát.

A "pszichobiotikus" élelmiszerek fogyasztása csökkentheti a stresszt és javíthatja az alvást

Vannak olyan ételek, amelyek negatívan befolyásolhatják az alvást, más ételeket pedig stresszhelyzetben érdemes kerülni. Ezzel szemben egy új tanulmány szerint a "pszichobiotikus étrend" fogyasztása nemcsak a stresszt csökkentheti, hanem segíthet abban is, hogy jobban aludjunk.

Focisztárok, mint étterem tulajdonosok

A focisták nem csak a labdáért rajonganak, sokak a gasztronómia szerelmesei is. A katari labdarúgó-világbajnokság néhány sztárja étterem tulajdonosként is híressé vált.

A lezárások miatt nem jön a kínai fokhagyma

Több mint tíz évig töretlenül nőtt a Kínából exportált fokhagyma mennyisége, a csúcsot a pandémia első évében érte el. Azóta azonban a folyamatos lezárások miatt mindig van valami gond a szállítással; pedig a minőség most jobb, mint szokott.

A gépi látás javíthatja a tojásszámlálás pontosságát

A gépi látástechnológia segíthet a tojásiparnak leküzdeni azokat a problémákat, amelyek nehezítik a pontos számlálást.

Páccal fűszerezni nem csak a nyári grillezéskor érdemes!

A fűszeres pácok alkalmazása ízesítésre szolgál, emellett tartósíthat és mindenképpen élvezeti értéket növelő konyhatechnikai eljárás.