Back to top

Mosónövények: nem csak a mosódió létezik…

A mosónövények közül sokaknak valószínűleg a mosódió jut elsőként az eszébe, pedig hazánkban is élnek olyan növények, melyek magas szaponin tartalmuk miatt kiválóan alkalmasak mosási célokra. Ilyen a szappanfű, a mécsvirág, vagy a vadgesztenye is…

A mosódió hazsnálata már elterjedt hazánkban, a hazai mosónövények azonban kimentek a köztudatból
A mosódió hazsnálata már elterjedt hazánkban, a hazai mosónövények azonban kimentek a köztudatból
Fotó: wikipedia
A mosódió, és a mi vadgesztenyénk rokonok

A mosódiófa vagy szappanfa (Sapindus mukorossi) DK-Ázsiában őshonos szubtrópusi növény, melynek termését, a mosódiót Nepál, Pakisztán, India és Indonézia területén már évszázadok óta használják mosásra.
A vadgesztenye a szappanfafélék családjának egyik legismertebb, Észak Amerikában és Európában is őshonos nemzetsége, melyek közül a közönséges vadgesztenye (Aesculus hippocastanum) díszfaként nálunk is általánosan ültetett növényfaj.

Gyógynövényekkel foglalkozó könyvekből és idős emberek elbeszéléseiből tudjuk, hogy a fa magját régen mosási, sőt fürdési célokra is használták.

Egyszerű használni

A két növény termése magas szaponin tartalmának köszönhetően alkalmas ruhák tisztítására. Míg a mosódiónak a külső héját kell használni (szaponin tartalma 13-15%), addig a gesztenye esetében épp ellenkezőleg, a mag barna héját eltávolítva, annak sárgásfehér belsejével lehet csak mosni. Utóbbi szaponin tartalma egyébként vetekszik a mosódióéval.

Mindkét növény termését lényegében ugyanúgy kell használni, illetve hasonló mosási tulajdonságokkal is rendelkeznek. Megbízhatóan működnek 30-95 °C-os mosási hőmérsékleten is, de a szaponin gyorsabban oldódik forró vízben, és lassabban hidegben.

Jó tisztítóerővel rendelkeznek, jól oldják az általános (nem erősen zsíros) szennyeződéseket. Antibakteriális hatásúak, kiveszik a kellemetlen szagokat. Nem roncsolják a textíliák anyagát, sőt lágyítják a vizet, így a ruhák puhábbak lesznek. Színes ruhák mosására kiválóan alkalmasak, mivel nem fakítanak. Kímélik, sőt egyenesen élénkítik a színeket.

Többféle képpen használható
Többféle képpen használható
Fotó: wikipedia

Vadgesztenye mosáshoz

Az áztatott, megpucolt és apróra vágott, vagy összedarált termésekből kiszedett magokat (kb. 4 szemet illetve 1-2 maroknyi aprítékot) a mosódióhoz hasonlóan kis vászonzacskóba téve a helyezzük a ruhák közé és már moshatunk velük.

Így készül a mosószer házilag

Folyékony mosószer készítéséhez darabokra kell vágni 3-4 megpucolt gesztenyemagot, majd egy liternyi vízben felfőzni. Néhány perc forralás után a tűzről levéve fedő alatt hagyjuk kihűlni, végül szűrjük le. Az így nyert főzetet – mivel nem tárolható sokáig – ajánlatos körülbelül egy hét alatt felhasználni.
Amire érdemes még odafigyelni: a vászonzacskó (vagy helyette fél pár zokni) száját alaposan be kell kötni, máskülönben a növénydarabkák a ruhák közé keveredhetnek és eldugíthatják a mosógépünket is. Használat után a vászonzsákban maradt héjakat a zsákkal együtt szárítsuk meg, és ne hagyjuk a gépben, mert berothadhatnak.

Arra is érdemes odafigyelni, hogy hamar szedjük ki a ruhákat, mert könnyen dohos szagúvá válhatnak. Amellett, hogy mindkét növényt használják gyógyászati célokra is, a mosódió héja és a vadgesztenye magja is igazi univerzális tisztítószerek. Használhatóak mosó-, mosogató- és általános tisztítószerként, továbbá tisztálkodó szerként (pl.samponként és tusfürdőként) is, illatosítva akár illóolajokkal.

A mosódió, ahogy itthon nem láthatjuk: "gyártás közben"
A mosódió, ahogy itthon nem láthatjuk: "gyártás közben"
Fotó: wikipedia

Folyékony kivonat mosódióból

Nyolc felezett mosódiót - ami körülbelül három kisebb adagos mosásra használható -, egy kis edénynyi vízben 10-20 percig főzzük. Hűtés és szűrés után palackokban, hűtőszekrényben tárolhatjuk. Illóolajokkal illatosíthatjuk, és mosószódával együtt is alkalmazhatjuk.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A propolisz hatóanyagai gátolhatják a koronavírusokat

Megvizsgálták a propoliszban található flavonoidokat, melyek gátolhatják egyes koronavírusok ACE2 receptorokhoz való kötődését. A legnagyobb kötési energiával a rutin rendelkezik.

Mire érdemes figyelni? - Források gazdálkodóknak

Az év elejétől számos új támogatási forma áll a mezőgazdasági termelők rendelkezésére, emellett újra elérhetővé válnak már ismert pályázati lehetőségek is.

Kis híján feledésbe merült téli vitaminforrás

A svájci agráriumot a nagyközönség számára népszerűsítő lid.ch oldalon a minap egy ősrégi, könnyen megtermeszthető és egész télen át szedhető friss vitaminforrásra hívták fel a figyelmet, amely rengeteg pozitív tulajdonsága miatt alig-alig van a kertészkedők látókörében. Nálunk is kapható a vetőmagja.

Öt étel, amivel gyorsabban leküzdhető a megfázás

Kutatások szerint az alábbi öt élelmiszer segíthet abban, hogy rövidebb idő alatt jobban érezzük magunkat megfázás esetén.

Emésztőrendszer és B12-vitamin-termelés

Egy pohár tej a felnőttek számára ajánlott napi B12-vitamin-bevitel nagyjából 46 százalékát tartalmazza. Egy kanadai kutatócsoport megvizsgálta, hogy mi minden befolyásolja a tehéntej B12-vitamin-tartalmát, és hogy miként lehetne optimalizálni és stabilizálni a vitamin mennyiségét annak érdekében, hogy minél jobb hatással legyen a tej az emberi egészségre.

Növények nyugiban: mitől függ a kihajtás ideje és a fagykár?

Míg a trópusokon folyamatosan váltják a lombjukat a fák, nálunk a lombhullatók télire beszüntetik életműködésüket és megszabadulnak leveleiktől azon egyszerű okból, mert a hideg hónapokban úgysem tudnának a fagyott talajból vizet felvenni. A fény is kevés lenne az asszimilációhoz, a fejlődéshez, és a leveleik amúgy sem fagyállóak. Ezért a számukra kedvezőtlen időszakra „szabadságot vesznek ki”…

Olívaolajjal az egészségért

Az olívaolaj jótékony hatásait már régóta hirdetik. Ennek azaz oka, hogy nagy mennyiségben tartalmaz egészséges zsírokat, tápanyagot és antioxidánsokat. Az új kutatások szerint, ha olívaolajat adunk az étrendünkhöz, csökkenthetjük az Alzheimer-kór, a szív- és érrendszeri betegségek és a rákos megbetegedések kockázatát is.

Befejeződött a LABOR rendszer fejlesztése

A 2022. január 1-jén átadott utolsó funkciókkal lezárult az állategészségügyi diagnosztikát kiszolgáló LABOR rendszer kialakítása és üzembe helyezése. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 2021. július 1-jétől több lépcsőben hajtotta végre az ágazat ügyviteli rendszerének átvezetését a digitális térbe.

A koronavírus alatt ez a legveszélyesebb élelmiszer-összetevő az immunrendszer számára

Amikor a koronavírus-járvány első hulláma elérte az Egyesült Államokat, világossá vált, hogy a lélegeztető gépekre helyezett betegeknek számos alapbetegsége volt. Ezek között olyan anyagcserezavarok voltak, mint az elhízás és a cukorbetegség, amelyek száma az elmúlt években az Egyesült Államokban ugrásszerűen nőtt.

Nem a reggeli a nap legfontosabb étkezése

A gabonapelyheket gyártó cégek sokáig elhitették az emberekkel, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése. Azonban a tények azt mutatják, hogy amíg az ember edzés után a megfelelő ételeket fogyasztja, a teste megkapja a szükséges tápanyagokat.