Back to top

Mosónövények: nem csak a mosódió létezik…

A mosónövények közül sokaknak valószínűleg a mosódió jut elsőként az eszébe, pedig hazánkban is élnek olyan növények, melyek magas szaponin tartalmuk miatt kiválóan alkalmasak mosási célokra. Ilyen a szappanfű, a mécsvirág, vagy a vadgesztenye is…

A mosódió hazsnálata már elterjedt hazánkban, a hazai mosónövények azonban kimentek a köztudatból
A mosódió hazsnálata már elterjedt hazánkban, a hazai mosónövények azonban kimentek a köztudatból
Fotó: wikipedia
A mosódió, és a mi vadgesztenyénk rokonok

A mosódiófa vagy szappanfa (Sapindus mukorossi) DK-Ázsiában őshonos szubtrópusi növény, melynek termését, a mosódiót Nepál, Pakisztán, India és Indonézia területén már évszázadok óta használják mosásra.
A vadgesztenye a szappanfafélék családjának egyik legismertebb, Észak Amerikában és Európában is őshonos nemzetsége, melyek közül a közönséges vadgesztenye (Aesculus hippocastanum) díszfaként nálunk is általánosan ültetett növényfaj.

Gyógynövényekkel foglalkozó könyvekből és idős emberek elbeszéléseiből tudjuk, hogy a fa magját régen mosási, sőt fürdési célokra is használták.

Egyszerű használni

A két növény termése magas szaponin tartalmának köszönhetően alkalmas ruhák tisztítására. Míg a mosódiónak a külső héját kell használni (szaponin tartalma 13-15%), addig a gesztenye esetében épp ellenkezőleg, a mag barna héját eltávolítva, annak sárgásfehér belsejével lehet csak mosni. Utóbbi szaponin tartalma egyébként vetekszik a mosódióéval.

Mindkét növény termését lényegében ugyanúgy kell használni, illetve hasonló mosási tulajdonságokkal is rendelkeznek. Megbízhatóan működnek 30-95 °C-os mosási hőmérsékleten is, de a szaponin gyorsabban oldódik forró vízben, és lassabban hidegben.

Jó tisztítóerővel rendelkeznek, jól oldják az általános (nem erősen zsíros) szennyeződéseket. Antibakteriális hatásúak, kiveszik a kellemetlen szagokat. Nem roncsolják a textíliák anyagát, sőt lágyítják a vizet, így a ruhák puhábbak lesznek. Színes ruhák mosására kiválóan alkalmasak, mivel nem fakítanak. Kímélik, sőt egyenesen élénkítik a színeket.

Többféle képpen használható
Többféle képpen használható
Fotó: wikipedia

Vadgesztenye mosáshoz

Az áztatott, megpucolt és apróra vágott, vagy összedarált termésekből kiszedett magokat (kb. 4 szemet illetve 1-2 maroknyi aprítékot) a mosódióhoz hasonlóan kis vászonzacskóba téve a helyezzük a ruhák közé és már moshatunk velük.

Így készül a mosószer házilag

Folyékony mosószer készítéséhez darabokra kell vágni 3-4 megpucolt gesztenyemagot, majd egy liternyi vízben felfőzni. Néhány perc forralás után a tűzről levéve fedő alatt hagyjuk kihűlni, végül szűrjük le. Az így nyert főzetet – mivel nem tárolható sokáig – ajánlatos körülbelül egy hét alatt felhasználni.
Amire érdemes még odafigyelni: a vászonzacskó (vagy helyette fél pár zokni) száját alaposan be kell kötni, máskülönben a növénydarabkák a ruhák közé keveredhetnek és eldugíthatják a mosógépünket is. Használat után a vászonzsákban maradt héjakat a zsákkal együtt szárítsuk meg, és ne hagyjuk a gépben, mert berothadhatnak.

Arra is érdemes odafigyelni, hogy hamar szedjük ki a ruhákat, mert könnyen dohos szagúvá válhatnak. Amellett, hogy mindkét növényt használják gyógyászati célokra is, a mosódió héja és a vadgesztenye magja is igazi univerzális tisztítószerek. Használhatóak mosó-, mosogató- és általános tisztítószerként, továbbá tisztálkodó szerként (pl.samponként és tusfürdőként) is, illatosítva akár illóolajokkal.

A mosódió, ahogy itthon nem láthatjuk: "gyártás közben"
A mosódió, ahogy itthon nem láthatjuk: "gyártás közben"
Fotó: wikipedia

Folyékony kivonat mosódióból

Nyolc felezett mosódiót - ami körülbelül három kisebb adagos mosásra használható -, egy kis edénynyi vízben 10-20 percig főzzük. Hűtés és szűrés után palackokban, hűtőszekrényben tárolhatjuk. Illóolajokkal illatosíthatjuk, és mosószódával együtt is alkalmazhatjuk.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Drasztikus élelmiszer-áremelés, klímaváltozás? Együk meg a kaktuszunkat!

A fügekaktuszok, vagy "medvetalp" kaktuszoknak a szára zöldségként a termése gyümölcsként fogyasztható. E jellegzetes szártagú kaktuszok az Opuntia nemzetségbe tartoznak. Könnyen felismerhetőek lapított szártagjaikról. Hazájukban – fajtól függően - elérhetik a 7-8 méteres magasságot is. A vaskos szártagok általában kerek keresztmetszetű részekkel ízesülnek egymással.

Ne dobja el a banánhéjat, készítsen belőle sütit!

A banánhéjnak nem feltétlenül a szemetesben vagy a komposztban van a helye. Egyre többször kerülnek az emberek tányárjéra. A "pulled peel" szendvicsekben például a sertéshúst helyettesítik vele, de egyébiránt a "bacon"-t is pótolhatjuk ezzel.

Az alkohol gyógyszer... (...is lehet)

Jó mentség is lehet egy kis tivornya után, hogy az alkohol gyógyít(hat) is. Az alkoholnak számos élettani hatása van, ám leggyakrabban a negatívakról esik szó. Az alkohol előnyös élettani hatásait régóta alkalmazták a gyógyászatban. Gondoljunk csak a külsőleg, bőrfelületen hasznos fertőtlenítő hatására, de ugyanez érvényesülhet torok öblögetőként alkalmazva.

Ha most vetjük, ősz végére még megterem

Több olyan növény is van, amit így nyár vége felé vetve - rövid tenyészidejének köszönhetően - még idén betakaríthatunk. Érdemes az ilyen másodvetésekbe belekezdeni, mert a terület jobb kihasználtsága mellet ősszel is számíthatunk friss zöldségekre így a konyhakertből...

5 jó ok gombafarm létrehozásához

A gomba termesztése akár hobbi, kisüzemi vagy nagyobb léptékben, kellő szakmai felkészültséggel és modern gombafarm technológiával üzletileg is nyereséges tud lenni. Egy gombafarm létrehozásakor olyan terméket választunk fő vagy akár kiegészítő üzletágnak a gazdálkodásunk során, amely nem igényel promóciót, mert a gombát szinte az egész világon ismerik.

Új vírus okozta zoonózist azonosítottak Kínában

A Langja névre keresztelt vírus nem most bukkant fel először, de csak múlt héten azonosították hivatalosan. Valószínűleg a cickányok a természetes hordozói, de kecskékből és kutyákból is kimutatták már, és több tucat embert fertőzött meg eddig.

A kivi fogyasztás elképesztő hatásai

A kivi egy nagyon népszerű gyümölcs, mely rendszeresen helyet kap a reggeli vagy az ebédlőasztalon. Akár a zabpehely tetejére szeletelve, akár kanállal fogyasztva, egy kedvelt egészséges gyümölcs, amely merész és édes ízéről ismert. Mivel tele van élelmi rostokkal, antioxidánsokkal, C-vitaminnal és számos más vitaminnal, számos módon támogatja az egészséget.

Tekintélyes mennyiségű olajbogyó kell egyetlen üveg olívaolaj előállításához

Az olívaolaj évezredek óta a mediterrán gasztronómia, kultúra és kereskedelem alapvető alkotóeleme. Az ókori görög költő, Homérosz "folyékony aranyként", Hippokratész pedig "a nagy gyógyírként" jellemezte. Az olívaolajat évezredek óta használják különböző célokra, mint például gyógyászati kenőcsökhöz és nemesek balzsamozási rituáléjához is. Ám napjainkban számos recept fontos összetevőjének számít.

Mi történik a testünkkel, ha körtét eszünk?

A körtét évszázadok óta előszeretettel fogyasztják nagyszerű íze és egészségügyi előnyei miatt. Az egyik legsokoldalúbban felhasználható gyümölcs, amely sós vagy édes receptek része lehet. Ahhoz, hogy a körte minden egészségügyi előnyét élvezhessük, mindenképpen együk meg az egész gyümölcsöt, mivel a magas antioxidáns mennyisége a színes héjában koncentrálódik.

A biotermékek piacának bővülése várható

A harmincharmadik BioFach Nemzetközi Bioélelmiszer- és Biotermék-szakkiállítást rendhagyó módon nyáron tartották. A négynapos nürnbergi rendezvényen az Agrármartketing Centrum által szervezett magyar közösségi standnak tizenegy kiállítója volt. Az AMC a július 26–29. között tartott eseményen mutatta be a nagyközönségnek saját élelmiszeripari exportfejlesztő programját, a Hungarian Food Business Programot.