0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Spanyolország: kifelé is, befelé is több zöldség-gyümölcs utazott

A legfrissebb statisztika szerint Spanyolország az idén január és szeptember között 9,6 millió tonna friss zöldséget-gyümölcsöt exportált, ami 2,5 százalékos plusz az előző évihez képest. Az import nagyobb mértékben, 6,3 százalékkal nőtt, de még így is csak 2,6 millió tonnát tett ki.

Lévén Spanyolország kontinensünk téli zöldségellátója,

a zöldség-gyümölcs külkereskedelem nemzetközi szakértőinek mindig is a látóterében vannak valamelyest az ottani események.

Az ágazat német szakportálja, a fruchthandel.de legutóbb a hivatalos spanyolországi statisztikák alapján közölt egy rövid összeállítást az aktualitásokról.

Ebből kiderül egyebek között, hogy

a legnagyobb tempóban a saláták és a káposzták termékkör exportja növekedett,

mennyiségben, 6,5, értékben 16 százalékkal (összesen 583 ezer tonnát szállítottak külföldre, 963 millió euró értékben). Valamelyest nőtt az exportált paprika mennyisége és az abból elért árbevétel is (583 ezer tonna, 901 millió euró), miközben ugyanakkor paradicsomból 8 százalékkal visszaesett az exportált mennyiség – igaz, az ebből elért export-árbevétel még így is nőtt a tavalyihoz képest 3,5 százalékkal (477 ezer tonna, 692 millió euró).

A teljes zöldségimport 1 millió tonnát tett ki (+2%), és 619 millió eurót (-3%) költöttek rá, több mint felét a burgonya tette ki.

Gyümölcsből a legfontosabb exporttermékek a citrusfélék, ezekből Spanyolország több mint egymillió tonnát szállított külföldre a nevezett időszakban, de majdnem ugyanennyit exportált görögdinnyéből is (919 ezer tonna).

Utóbbiból a mennyiség 11%-kal nőtt ugyan, de az elért bevétel változatlan volt a tavalyihoz képest.

Az importált gyümölcs mennyisége és a ráköltött összeg is növekedett, 9, illetve 6,7 százalékkal (1,5 millió tonna, 1,8 milliárd euróért). Kiugróan megnőtt az avokádó iránti kereslet (168 ezer tonna, mennyiségben és értékben is +29%), de almából is többet vásároltak (közel 140 ezer tonna, mennyiségben és értékben is +11%).

Forrás: magyarmezogazdasag.hu