Back to top

Spanyolország: kifelé is, befelé is több zöldség-gyümölcs utazott

A legfrissebb statisztika szerint Spanyolország az idén január és szeptember között 9,6 millió tonna friss zöldséget-gyümölcsöt exportált, ami 2,5 százalékos plusz az előző évihez képest. Az import nagyobb mértékben, 6,3 százalékkal nőtt, de még így is csak 2,6 millió tonnát tett ki.

Zöldséglogisztikai központ Spanyolországban
Zöldséglogisztikai központ Spanyolországban
Fotó: Tömpe Anna
Lévén Spanyolország kontinensünk téli zöldségellátója,

a zöldség-gyümölcs külkereskedelem nemzetközi szakértőinek mindig is a látóterében vannak valamelyest az ottani események.

Az ágazat német szakportálja, a fruchthandel.de legutóbb a hivatalos spanyolországi statisztikák alapján közölt egy rövid összeállítást az aktualitásokról.

Ebből kiderül egyebek között, hogy

a legnagyobb tempóban a saláták és a káposzták termékkör exportja növekedett,

mennyiségben, 6,5, értékben 16 százalékkal (összesen 583 ezer tonnát szállítottak külföldre, 963 millió euró értékben). Valamelyest nőtt az exportált paprika mennyisége és az abból elért árbevétel is (583 ezer tonna, 901 millió euró), miközben ugyanakkor paradicsomból 8 százalékkal visszaesett az exportált mennyiség – igaz, az ebből elért export-árbevétel még így is nőtt a tavalyihoz képest 3,5 százalékkal (477 ezer tonna, 692 millió euró).

A teljes zöldségimport 1 millió tonnát tett ki (+2%), és 619 millió eurót (-3%) költöttek rá, több mint felét a burgonya tette ki.

Gyümölcsből a legfontosabb exporttermékek a citrusfélék, ezekből Spanyolország több mint egymillió tonnát szállított külföldre a nevezett időszakban, de majdnem ugyanennyit exportált görögdinnyéből is (919 ezer tonna).

Utóbbiból a mennyiség 11%-kal nőtt ugyan, de az elért bevétel változatlan volt a tavalyihoz képest.

Az importált gyümölcs mennyisége és a ráköltött összeg is növekedett, 9, illetve 6,7 százalékkal (1,5 millió tonna, 1,8 milliárd euróért). Kiugróan megnőtt az avokádó iránti kereslet (168 ezer tonna, mennyiségben és értékben is +29%), de almából is többet vásároltak (közel 140 ezer tonna, mennyiségben és értékben is +11%).

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Somliget, egy régi gyümölcsünk reneszánsza

Tóth Péterék Zselicben található gyümölcsültetvénye rendhagyó hazánkban, hiszen azt somok alkotják. A fák terméséből lekvárt készítenek, és azt szeretnék, hogy minél többen megismerjék ezt a gyógyhatással rendelkező különleges gyümölcsöt, saját webshopjuk kínálatán keresztül pedig a termesztőket is.

Miniciklámen-fajták díszítőértéke

Egyre nagyobb a piaci verseny a különböző növényházi kultúrák terén is, ezért mind fontosabb szempont a növények díszítőértéke. Így van ez a ciklámennél is, amely elsősorban az őszi és téli hónapokban keresett cserepes dísznövény, és termesztése az elmúlt években jelentősen lerövidült, korszerűsödött.

Nehéz beruházási döntést hozni

Bőséges beruházási források állnak rendelkezésre a mezőgazdasági vállalkozások fejlesztésére, a koronavírus-járvány miatt azonban megdrágult az igénybevételük. Az építőanyagok és az energia árának megugrása pedig kockázatossá teszi a beruházást.

Jelentős pusztítást okozhat Brüsszel ámokfutása az agráriumban

A Wageningeni Egyetem és Kutatási Központ (WUR) tanulmánya szerint súlyos következményekkel járhat az uniós élelmiszertermelésre, a gazdaságokra és a vidékre nézve az Európai Bizottság „Termőföldtől az asztalig” (F2F) és Biodiverzitás stratégiája. Sok gazdát tönkretennének, a termelést korlátoznák, az üvegházhatásúgáz-kibocsátás pedig nem csökkenne érdemben.

Göcsej zamata – üvegbe zárva

Mindenkinek ismernie kellene a zöldség-gyümölcs igazi ízét, mert a frissen leszedett, a fa alatt elfogyasztott baracknak vagy cseresznyének nincs párja. Én ezeket az ízeket igyekszem üvegbe zárni – fogalmazta meg a mottóját Horváth Rita, aki Göcsej zamata márkanévvel készíti és forgalmazza termékeit.

Felértékelődött a megbízhatóság

A jelenlegi gazdasági környezetben jelentősen felértékelődött a megbízhatóság. Nem új keletű dolog ez a KITE esetében, hiszen 48 éve ez határozza meg értékrendjüket. Megnyilvánul ez akkor is, ha kedvezőbbek a körülmények, ha jobb az időjárás vagy a közgazdasági feltételek előnyösebbek a gazdák számára.

Whisky árverések a repülőtéren

Egyre népszerűbbek a nemzetközi repülőtereken található exkluzív vámmentes üzletek által szervezett luxus szeszesital árverések.

Tárolási betegségek hagymán

A hagyma sikeres tárolásához feltétlenül ismerni kell a fajtákat. A tárolhatóság szoros összefüggésben van a fajták szárazanyag- és szénhidrát-tartalmával, a csípősséggel, a buroklevelek számával, valamint azok minőségével. A fajták többsége közepesen (márciusig) tárolható. A vöröshagyma akkor alkalmas tárolásra, ha a nyaka zárt és a takarólevelek szárazak.

Veszélyben a romániai sertéstartás

Négy éve jelent meg Romániában az afrikai sertéspestis, azóta több millió disznót pusztítottak el miatta. De az energiaár robbanásszerű növekedése miatt a talpon maradt farmok is arra kényszerülhetnek, hogy bezárják kapuikat. Drágulása lavinaszerűen magával sodorta a műtrágya, a takarmány és a feldolgozás árát is.

A soros Francia Elnökség mezőgazdasági prioritásai

A Copa-Cogeca szokásos havi Agrárpolitikai ülésén meghívott vendég volt Virginie Jorissen, a Francia Uniós Állandó Képviselet mezőgazdasági vezetője, aki a soron következő Francia Elnökség prioritásairól számolt be a tagságnak.