Back to top

Mi a sikeres külföldi terjeszkedés titka?

Magyar élelmiszeripari cégek külföldi tevékenységéről, beruházásairól osztották meg tapasztalataikat azok a cégvezetők, akiknek ez már sikerült. Nemcsak a kelet-európai országokban érdemes beruházni, hanem a növekvő népességű fejlődő országokban is.

Az Agrárszektor 2021 konferencia Agrárcégek külföldön: a legjobb befektetések szekciójában a legperspektivikusabb ágazatok közé sorolták a baromfiipart, a tejtermelést, a zöldség-gyümölcs ágazatot, a takarmányipart.

A világon rengeteg lehetőség van mezőgazdasági beruházásra, hogyan lehet kiválasztani azokat az országokat, ahol érdemes belevágni?

Bárány László: öt évig kerestünk partnert Vietnamban
Bárány László: öt évig kerestünk partnert Vietnamban
Fotó: Portfolio
Vietnamban létesített csirke vágóhidat a Master Good Kft., miután a világ 43 országába exportál csirkehús-termékeket, mondta Bárány László, ügyvezető-tulajdonos. Szállítanak Kínába, Tajvanra, Dél-Koreába és Vietnamba, ezért érdemes volt ebben a körzetben valódi jelenléttel erősíteni a piaci pozíciókat. A családi vállalkozásban minden döntést a két fiával hoz meg, és alaposan körüljárták a kérdést, mielőtt meghozták a döntést. Sokat segített ebben, hogy Bárány László volt vietnami évfolyamtársa már régóta nógatta, hogy ruházzon be a délkelet-ázsiai országban.

A személyes ismeretség, barátság meghatározó lehet a külföldi terjeszkedésben.

Az első tapogatózások öt évig tartottak, addigra sikerült megbízható partnert találni, akivel először egy olyan beruházást valósítottak meg, ahol a Master Good csak a tudását, szakmai tapasztalatait adta, a tőke a vietnami takarmánygyártó partnertől származott. A csirkekeltető sikeres beindítása után szállt be teljesen saját erőből a magyar cég, és közösen létrehoztak egy vágóhidat.

Vietnam lakossága 100 millió fő és kétharmaduk fiatal ember, hallatlan fejlődés elé néz az ország,

hangsúlyozta Bárány László. Összesen 11 millió eurónyi saját tőkét fektettek a projektbe, semmilyen hitelt vagy támogatást nem kértek, és az üzem továbbra is hitel nélkül képes működni. Ehhez a dolgozók kiválasztása, magyarországi képzése is lényeges volt, nemcsak a cégvezetők, hanem 50 „előmunkás” is hat hónapos gyakorlaton vett részt itthon. A helyi jelenlét azért is fontos, mert így közvetlen, nem megszűrt piaci információhoz lehet jutni, hangsúlyozta Bárány László..

Fotó: Portfolio
Gregosits Balázs, a Vitafort Zrt. nemzetközi gazdasági fejlesztési igazgatója elmondta, hogy a 40 éves cégcsoport több mint 20 országba exportál. Laoszban kötött segélyprogram keretében jövőre fejeződik be a 75 millió dolláros komplex beruházás, amivel három takarmánykeverőt, keltetőket, vágóhidakat és halfarmot hoznak létre.

Kelet-Európában nem termékekkel, hanem tudástranszferrel van jelen a társaság több országban is.

Laoszban olyan 50-60 évvel járnak mögöttünk a mezőgazdasági technológiák terén, de Románia, Moldávia mezőgazdasága is jóval fejletlenebb, mint a miénk. Gregorits Balázs szerint is

olyan fejlődő országokban érdemes befektetni az agráriumba, ahol nő a népesség, de figyelni kell a kulturális, vallási különbségekre.

Takarmánnyal, baromfival, akvakultúrával és tejtermeléssel nem lehet tévedni, és a know-how, a szaktudás átadásban a vízgazdálkodás, melioráció terén is tudunk segíteni ezekben az országokban. A Vitafort például Pakisztánban is alapított vegyes vállalatot, és meglepően fejlett üzleti kultúrával találkoztak, igaz a kasztrendszer miatt 20-30 család irányítja a mezőgazdaságot. Szaúd-arábiában 200 milliós baromfiállományt látnak el premixszel. Moldáviában és Romániában takarmányértékesítő leányvállalatuk van, amelyeket Magyarországon végzett szakemberek irányítanak.

Fotó: Portfolio
A Hodler Alapkezelő Zrt. széles tevékenységi körben, és a világ számos országában ruház be. Kerezsi Miklós, az igazgatóság elnöke szerint Magyarországon rendben van a mezőgazdaság, erős piacvezető versenyzők vannak, kezd beszűkülni a piac. A fejlesztésekre ezért már külföldön érdemes sort keríteni, akár Kelet-Európában, akár távoli országokban.

A környező országokban most folyik a generációváltás, sok eladó üzemet lehet találni, ráadásul a miénknél szétaprózottabb a piac és az élelmiszeripar.

A nagy nyugati befektetők kevésbé szívesen jelennek meg ezekben az országokban a bizonytalanságok miatt. Saját gyakorlatukban szoftver-beruházások, takarmánykeverő, málnafeldolgozó szerepel, jelen vannak Romániában, Bulgáriában, Szerbiában, Szlovákiában, Argentínában. Befektetésen gondolkodva azt vizsgálják, hogy az adott országban és iparágban van-e esélyük bekerülni a top három szereplő közé további felvásárlással, beruházással. Biztosan ilyen terület lesz a zöldség-gyümölcs termesztés és feldolgozás, valamint a baromfiipar.

Nagyon fontos a megbízható munkatársak kinevelése, ezért Kolozsváron évek óta vezetőképző szakkollégiumon képzik a szakembereket, már 120-an végeztek náluk.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A paprika is lehet mag nélküli

Különlegesen finom és egyedi formájú paradicsomot, mag nélküli snackpaprikát és kivételesen magas hozamú minidinnyét nemesít az izraeli székhelyű Breedx vállalat. 

Költségoptimalizálás a Fruit Logistica jelszava

2023. február 8–10. között rendezik a világ legnagyobb zöldség-gyümölcs frissáru-kereskedelem tematikájú üzleti találkozóját Berlinben. A kiállítók hivatalos jelentkezési határideje már lejárt, de a szervezők közleménye szerint várólistára még fel lehet iratkozni.

Kata, a győztes hidegvérű

Hagyomány Kaposváron, hogy a térség jellemző lófajtáját fogatokban bemutatják, ahogy az is, hogy a magyar hidegvérűnek tenyészszemlét rendeznek. A KÁN Egyetemi napokon sem volt ez másképp. A Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület 15 tenyésztője, 36 magyar hidegvérű lóval volt jelen. 20 tenyészmén és 16 tenyészkanca, illetve 10 szopós csikó szerepelt a kiállításon.

Hogyan válhatna húzóágazattá az élelmiszertermelés?

Át kell gondolni az életképtelen, nemzetközileg versenyképtelen kisgazdaságok támogatását, mivel veszteség az ágazat számára. Ugyanakkor ösztönözni szükséges a termékpályák menti szerveződéseket.

"Pizza-kert": hozzávalók egy helyről

Rendezni, csoportosítani nemcsak a házban lehet, hanem a kert, vagy annak egyes részei is kaphatnak valamilyen tematikus funkciót a díszítő cél mellett.

A kenyér útját járják végig a gyerekek a BASF oktatási segédleteivel

Szerintünk a mezőgazdaság a legfontosabb hivatás a világon – hirdeti évek óta a BASF. Az idén új kampányt indítottak, amivel a legfogékonyabb korosztály, a kisiskolások ismereteit szeretnék bővíteni a mezőgazdaságról. Első eredményeikről az Európában egyedülállóan korszerű Pano Pékségben tartott sajtótájékoztatón számoltak be.

Századik születésnapját ünnepli a szegedi füvészkert

Százéves a Szegedi Tudományegyetem füvészkertje, a centenáriumot egész napos rendezvénnyel, fotókiállítással, gyermekprogramokkal és a Kaláka együttes koncertjével köszöntik szombaton - tájékoztatta Németh Anikó igazgató az MTI-t.

Gyorsabban kerülhetnek piacra az új növényvédő szerek

Felgyorsíthatja a növényvédő szerek engedélyezését az, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) együttműködési megállapodást kötött a NEVEX Institute Kft.-vel - közölte a Nébih hétfőn az MTI-vel.

Szüret utáni teendők

A nyár elején letermő gyümölcsfák esetében gyakori probléma, hogy a szüret után elhanyagolják vagy teljesen elhagyják a növényvédelmet. Pedig a szüret utáni védekezések is elengedhetetlenek, mert a korai lombhullás káros a rügydifferenciálódásra, ami a következő évi termést is kedvezőtlenül befolyásolja.

A rejtélyes luteolin, amely felveszi a harcot a gyulladás és a szorongás elleni küzdelemben

A krónikus gyulladás számtalan betegség kiváltó oka. Bár sok dolog kiválthat gyulladást a szervezetben, a jó hír az, hogy rengeteg olyan tápanyag van, amely segíthet kordában tartani. Az egyik ilyen tápanyag, amelyet szem előtt kell tartani, a luteolin, amely számos növényi eredetű élelmiszerforrásban megtalálható.