0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 23.

A kecskeméti konzerv világszerte ismert – Folyamatos, de megfontolt fejlesztések

A vállalkozás története egészen 1900-ig nyúlik vissza, de mai formájában csak 2005 tavaszán alakult újra a Kecskeméti Konzerv Kft. Az azóta eltelt időszakban a cég az országban a legnagyobb, többségében magyar tulajdonú konzervgyárrá vált, melyhez – immár közel 20 éve – nyújt biztos banki hátteret az EXIM.


A gyár termelési volumene meghaladja az évi 70 000 tonnát, amelyet jellemzően két fő termékből: csemegekukoricából és borsóból állít elő.

A konzervgyár mintegy 50, jel­lemzően a Dél-Alföldön és Hajdú-Bihar megyében működő mezőgazdasági termelővel áll kapcsolatban, akik 6000 hektáron 90–95 ezer tonna csemegekukoricát és mintegy 1300 hektáron 6–7 ezer tonna zöldborsót termelnek az üzem részére, az általa biztosított GMO-mentes vetőmagból, a cég által előírt és ellenőrzött vetésterv szerint.

A Kft. agrárszakemberei nyomon követik a termesztési folyamatot, és szaktanácsadással segítik a termelőket.

A gyártás a szántóföldön kezdődik

A jó minőségű termőföld mellett a Duna és a Tisza jóvoltából az öntözés lehetősége is adott. A Kecskeméti Konzerv csemegekukorica termőterületeinek több mint 80 százaléka, zöldborsó esetében pedig 100 százaléka öntözhető. Emellett, a gyártáshoz használt vizet is eljuttatják az alapanyagtermelő gazdák földjeire. Az Univerrel és az érintett önkormányzatokkal közösen valósítják meg Lakitelek-Nyárlőrinc-Tiszaug-Szentkirály települések öntözési projektjét.

A fő szezonban, ami júniustól október közepéig tart, kukoricából naponta közel kétmillió, borsóból pedig közel egymillió doboznyi mennyiséget állítanak elő.

Egy hét alatt annyi csemegekukorica konzerv gördül le a gyártósorokról, amennyi Magyarország éves kukoricafogyasztása.

A Kecskeméti Konzerv külpiaci sikere elsősorban annak köszönhető, hogy szigorúan ellenőrzött és monitorozott beszállítói körrel rendelkezik, a gyártási folyamat minden fázisában biztosított az összes beérkezett nyersanyagtétel nyomon követhetősége, és a kft. rendelkezik a legmagasabb szintű – IFS, BRC és GMO-mentes – élelmiszeripari terméktanúsítványokkal.

Mára a cég mintegy 95 százalékban csak a nyugat-európai piac által preferált, úgy­nevezett szuper édes csemegekukoricát termeltet – amelyhez nem szükséges répacukrot adni –, zöldborsóból pedig
100 százalékban az EU által megkívánt, apró szemű fajtákat dolgozza fel.

A betakarítástól a feldolgozás megkezdéséig maximum 4 óra telik el, hogy a termények ásványianyag- és vitamintartalma megmaradjon, melyet a gyártás során végig megőriznek.

Partnerségben az EXIM-mel az exportpiacokon

A csemegekukorica termelői világrangsorában az Egyesült Államokat követően – időjárástól függően – Magyarország, illetve Franciaország áll a második helyen. Mivel hazánk a nagytételű gyártás szempontjából meglehetősen kis piac, a Kecskeméti Konzerv kezdetektől fogva az exportra koncentrál, amely jelenlegi forgalmuk több mint 95 százalékát teszi ki. Jellemzően az Európai Unió országaiba, azon belül Németországba, Olaszországba, Ausztriába, a visegrádi országokba és Svédországba értékesítik termékeiket, de Izrael, Japán és Törökország is kiemelt célpiacuk.

Üzleti sikereikhez – megbízható banki hátteret biztosítva – közel húsz éve járul hozzá az EXIM. A magyar exporthitel-ügynökség rugalmasan, szakértelemmel és partneri módon alkalmazkodik a cég szezonális működéséből eredő pénzügyi, gazdasági sajátosságokhoz, refinanszírozott hitelkonstrukciói és banki garanciavállalása segítségével megteremtve a kiegyensúlyozott működés és a folyamatos fejlesztés pénzügyi hátterét.

Jelenleg a termelési technológia fejlesztését célzó, Versenyképességet Javító Beruházási Hitel és a vállalkozás forgóeszközfinanszírozási igényét biztosító Exportélénkítő Forgóeszközhitel refinanszírozásával; valamint egy kereskedelmi bank által nyújtott forgóeszközhitelt biztosító bankgaranciával áll az EXIM a cég rendelkezésére.

Biztos pénzügyi háttér a piacnöveléshez

2015-től kezdve, jelentős részben az eredményük terhére, közel 10 milliárd forintot fordítottak fejlesztésekre. Kapacitásokat bővítettek, 12 ezer négyzetméteres raktárt, önálló víz-, villamos energia, gőz- és gázellátást valósítottak meg. Idén 3,8 milliárd forint összértékű fejlesztést valósítanak meg 35 százalékos kormányzati támogatás mellett.

Dobozgyártó kapacitásuk növelése mellett, a szigorodó élelmiszerbiztonsági előírásoknak hosszú távon megfelelő vas-mangántalanító vízkezelő rendszert, valamint egy 9000 négyzetmétert meghaladó raktárépítést is végrehajtanak.

Az idei évet megnehezítették az ellátási láncokban bekövetkezett negatív változások, a csomagolóanyagok, mezőgazdasági alapanyagok és az energiaárak drágulása, valamint az aszályos időjárás.

„Mivel azonban a szárazság egész Közép-Európát érintette, józan ésszel menedzselhető a helyzet. Óvatosan és megfontoltan lehet építkezni – hangsúlyozza Kovács János, a Kecskeméti Konzerv Kft. ügyvezetője. A hosszú távú kiszámíthatóság nagyon fontos az exportpiacra lépő vagy ott működő vállalkozások számára.

Mivel az értékesítési csatornák változásához nem lehet egyik pillanatról a másikra alkalmazkodni, türelmes és szakértő bankra van szükség.

A hitelek tekintetében pedig könnyebb kedvezményeket elérni, ha van, aki biztosítja a forrást, és a kockázatot is van kivel megosztania a kereskedelmi banknak. A jelenleg meglévő pénzügyi konstrukcióink mellett további igényeket fogunk megfogalmazni az Eximbank felé, amit az exportpiacon jelen lévő, többi vállalkozásnak is ajánlok.” (x)

Forrás: Kecskeméti Konzerv Kft.