Back to top

Ha leesik a lovas

Ha hozzám kerül egy ló képzésre, legyen az akár nyers csikó, vagy már lovagolt ló valamilyen problémával, esetleg olyan lovat kell képezni, amelyet gyereknek szánnak, akkor az általam alkalmazott módszerek mellett szeretek megtanítani egy-két különlegesebb feladatot.

A bábut is megismertetése a lóval
A bábut is megismertetése a lóval
Ezek közé tartozik a „leesik a lovas” feladat. Mindenki, aki esett már lóról, tudja, hogy az nem egy kimondottan kellemes élmény. Főleg akkor, ha ettől a ló megijed, rosszabb esetben pánikba esik, mert az ember lába beleakad a kengyelbe. A lóról esés egyébként is veszélyes, aminek mértékét igyekszem lecsökkenteni úgy, hogy az általam képzett lovakat megtanítom arra, jobban viseljék, ha leesik a lovas, vagy ne adj’ Isten, a lábuk közé keveredik egy ember.

Szerintem sok lovas tapasztalta már azt, hogy a ló teljes értetlenséggel bámul ránk miután leestünk, hogy ugyan hogyan kerültünk a földre. Ám rosszabb esetben meg is ijedhet, ha fenyegetőnek ítéli meg az embert, és ez nagyon veszélyes lehet.

Ezekre az esetekre – mint sok más esetben is – bábut használok. Ez több szempontból is nagyon fontos. Az egyik, hogy mivel a lovak szinkronban vannak egymással, és így a velük foglalkozó emberekkel is – hiszen ez a túlélésük kulcsa –, nagyon fontos, aki a lóval foglalkozik, képes legyen alacsonyan tartani a pulzusát. Ez csak akkor lehetséges, ha az ember biztonságban érzi magát. Ha egy bábuval dolgozunk, akkor nem kockáztatjuk a magunk vagy a társunk testi épségét, és pont ez az, ami biztonságérzetet ad. Ettől mi magunk nyugodtak maradunk, így a ló is ezt a nyugodtságot veszi át. A másik nem elhanyagolható tényező, hogy a bábunak nem megy fel a pulzusa, és ha a ló véletlenül rálép vagy rárúg, akkor sem történik semmi baja.

Amikor már nincs gond a követéssel, akkor fokozatosan a ló mellé helyezkedem, és mellette húzom a földön a bábut úgy, hogy az néha mellé, néha pedig lemaradva és mögé is kerül
Amikor már nincs gond a követéssel, akkor fokozatosan a ló mellé helyezkedem, és mellette húzom a földön a bábut úgy, hogy az néha mellé, néha pedig lemaradva és mögé is kerül

Természetesen, ahogy minden megtanítandó feladatot, ezt is a fokozatosság elvén építem fel. Megkérek valakit, hogy segítsen vezetni a lovat. Fontos, hogy a ló vezetője és én is ugyanazon az oldalon álljunk, és ezt a helyezkedést a feladat végéig tartsuk meg, mert ha a bábu leesik balra, akkor a ló attól jobbra fog elszaladni, így fontos, hogy azon az oldalon álljuk, ahová a bábu leesik.

Első lépésként a ló előtt húzok a földön egy kisebb rongydarabot, vagy kitömött párnahuzatot. Az ilyen feladatoknál a lovak először szívesebben követik az ijesztő tárgyat.

Ha ez már jól megy, akkor növelem az ingert, és miközben a földön húzom ezeket a tárgyakat, azokat a ló lassan utolérheti, mellé kerülhet, majd szépen lassan akár mögé is. A kisebb tárgyak után következhet egy kitömött nadrágszár. Ha ezt is gond nélkül követi a ló úgy, hogy azt a földön húzzuk, akkor hívom segítségül a bábulovasomat. Ugyanúgy járok el, mint az előzőekben a ronggyal és a nadrágszárral, de előtte a bábut is megismertetem a lóval.

Ha már a bábut is gond nélkül húzza a földön a ló, akkor felültetem a nyeregbe úgy, hogy a futószár a bábuhoz van csatolva.
Ha már a bábut is gond nélkül húzza a földön a ló, akkor felültetem a nyeregbe úgy, hogy a futószár a bábuhoz van csatolva.

Amikor már nincs gond a követéssel, akkor fokozatosan a ló mellé helyezkedem, és mellette húzom a földön a bábut úgy, hogy az néha mellé, néha pedig lemaradva és mögé is kerül. Ezt egészen addig csinálom, amíg már a ló is teljes nyugalommal tudja húzni maga mögött a bábut a földön.

Ha már a bábut is gond nélkül húzza a földön a ló, akkor felültetem a nyeregbe úgy, hogy a futószár a bábuhoz van csatolva.

Ha ez is jól megy, akkor a futószárat átfűzöm a kengyelen. Így van lehetőségem arra, hogy szabályozzam a földön a ló követését a bábuval.

A kengyelen átfűzött futószárral szabályozni lehet a földön a ló követését a bábuval. Ha a ló nagyon megijed, akkor engedek a futószáron addig, amíg pánik nélkül tudja kezelni a helyzetet.
A kengyelen átfűzött futószárral szabályozni lehet a földön a ló követését a bábuval. Ha a ló nagyon megijed, akkor engedek a futószáron addig, amíg pánik nélkül tudja kezelni a helyzetet.
Ha a ló nagyon megijed, akkor engedek a futószáron addig, amíg pánik nélkül tudja kezelni a helyzetet. Ha megnyugszik, akkor engedek a futószáron, a bábu lemarad, majd fokozatosan egyre rövidítem a futószárat, így a bábu egyre közelebb kerül a lóhoz.

Ezután lépésben lerántom a lóról a bábut, amit a ló még maga után húz egy kicsit. Ha ezt már minden stressz nélkül viseli, akkor ezt addig gyakorlom lépésben, amíg meg nem áll abban a pillanatban, amikor a bábu leesik róla. A ló vezetőjének is fontos szerepe van a feladatban, hiszen ha a ló nem akar megállni, akkor fontos, hogy az elöl lévő ember időben megállítsa. Ha ez már megy lépésben, akkor ügetésben és vágtában is megcsinálom ugyanezt. Addig gyakorlom ezt a lóval, amíg minden jármódból nyugodtan meg áll a bábu leesésekor.

Ha megnyugszik, akkor engedek a futószáron, a bábu lemarad, majd fokozatosan egyre rövidítem a futószárat, így a bábu egyre közelebb kerül a lóhoz
Ha megnyugszik, akkor engedek a futószáron, a bábu lemarad, majd fokozatosan egyre rövidítem a futószárat, így a bábu egyre közelebb kerül a lóhoz

Haladó feladat, hogy a megállás után a ló ellépjen oldalra. Ezt én általában kettős futószáron vagy a far kiterelésével tanítom meg a lónak.

Az is nagyon fontos, hogy a bábut lehetőleg minden irányból fel lehessen tenni a lóra, és le is lehessen rántani róla.

Természetesen az élő lovas szerepe ebben a feladatban is nagyon fontos, ezért amikor az előzőek már minden probléma nélkül működnek, akkor jöhet egy bátor lovas, aki annyiban veszi át a bábu szerepét, hogy lépésben vagy ügetésben le tud biztonsággal ugrani a lóról. A lónak ebben az esetben meg kell állnia.

Haladó feladat, hogy a megállás után a ló ellépjen oldalra
Haladó feladat, hogy a megállás után a ló ellépjen oldalra

Azt is fontos megjegyezni, hogy minden ló más-más ütemben érti meg a feladatot. Van olyan ló, amely akár egyetlen foglalkozás alatt megtanulja ezt, de olyan is akad, amelynek több hét kell ugyanehhez. Mi, emberek sokszor úgy gondolkodunk, hogy „Ezt már rég tudnia kellene!”, és akkor jönnek azok a helyzetek, hogy túlkérjük, vagy túlnyomjuk a lovat, amivel csak harcba és ellenállásba ütközünk.

Mindig vegyük figyelembe azt, hogy milyen az adott ló tempója, és azt is, hogy vajon mi érthető módon kommunikálunk-e a ló számára. Ha mindig figyeljük a lovat és magunkat, akkor garantált a hosszú távú siker.
Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2021/12 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szakállas történet

A lovak, mint növényevő állatok az évezredek során sokféleképp alkalmazkodtak ahhoz, hogy elmeneküljenek a ragadozók elől és túléljenek a vadonban.

Szabó Kriszta: Az Unikornis Lovarda vezetője

Decemberben indult sorozatunkban olyan embereket mutatunk be, akik a háttérből segítik a versenyek problémamentes lebonyolítását, illetve munkájuk elismerésre méltó és szeretnénk, ha jobban megismernék őket. Interjúalanyunk ezúttal a pilisjász­fa­lui Unikornis Lovardát vezető Szabó Kriszta.

Mire érdemes figyelni? - Források gazdálkodóknak

Az év elejétől számos új támogatási forma áll a mezőgazdasági termelők rendelkezésére, emellett újra elérhetővé válnak már ismert pályázati lehetőségek is.

A kisállattápok ökológiai lábnyoma

Az Egyesült Királyság területének a kétszeresét kitevő termőföldet használunk kisállateledelek előállítására, számították ki brit kutatók. Az éves kisállateledel-forgalom szénlábnyomának elemzéséből az is kiderült, hogy ennek a mennyiségnek az előállítása során több üvegházhatású keletkezik, mint sok ország – például Mozambik vagy a Fülöp-szigetek – kibocsátása.

Mezőgazdasági pályázatfigyelő

Mi jelent meg, és mi módosult? Milyen határidőkre érdemes odafigyelni? Pályázati információ egyszerűen, egy helyen.

Ezért a kutyák a legnépszerűbb társállatok

Korózs András a MEOESZ elnöke több megközelítésből is bemutatta, mi lehet az oka, hogy a társállatok között is a legnépszerűbbek, és egyre népszerűbbek a kutyák, míg a kishaszonállatok tartása iránti érdeklődés csökken. annak ellenére, hogy a nevükben is benne van, azok még hasznot is hoznának a hobbifaktor mellett...

Emésztőrendszer és B12-vitamin-termelés

Egy pohár tej a felnőttek számára ajánlott napi B12-vitamin-bevitel nagyjából 46 százalékát tartalmazza. Egy kanadai kutatócsoport megvizsgálta, hogy mi minden befolyásolja a tehéntej B12-vitamin-tartalmát, és hogy miként lehetne optimalizálni és stabilizálni a vitamin mennyiségét annak érdekében, hogy minél jobb hatással legyen a tej az emberi egészségre.

Nébih: befejeződött a Labor rendszer fejlesztése

Befejeződött az állategészségügyi diagnosztikát kiszolgáló Labor rendszer fejlesztése - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön az MTI-vel.

Megtartani minden áron - Párizsi Mezőgazdasági Kiállítás 2022

A szervezők úgy döntöttek, hogy a 2022-es SIA mezőgazdasági kiállítást az eredetileg tervezett időpontban, 2022. február 26. és március 6. között, a COVID helyzet ellenére is megtartják.

Őshonos fajták gazdasága

A Keszler Családi Gazdaság nem más, mint egy jókora, régimódi „falusi hátsó udvar” – mintegy háromszáz „lakóval”: marha, mangalica, juh, kecske, liba, tyúk és társaik élnek itt. Szintén érdemes megemlíteni a gyümölcsöst, mert őshonos magyar barackfajták is vannak benne, vagy az Otellóból és Izabellából álló „szőlőbirtokot”.