Back to top

Ha leesik a lovas

Ha hozzám kerül egy ló képzésre, legyen az akár nyers csikó, vagy már lovagolt ló valamilyen problémával, esetleg olyan lovat kell képezni, amelyet gyereknek szánnak, akkor az általam alkalmazott módszerek mellett szeretek megtanítani egy-két különlegesebb feladatot.

A bábut is megismertetése a lóval
A bábut is megismertetése a lóval
Ezek közé tartozik a „leesik a lovas” feladat. Mindenki, aki esett már lóról, tudja, hogy az nem egy kimondottan kellemes élmény. Főleg akkor, ha ettől a ló megijed, rosszabb esetben pánikba esik, mert az ember lába beleakad a kengyelbe. A lóról esés egyébként is veszélyes, aminek mértékét igyekszem lecsökkenteni úgy, hogy az általam képzett lovakat megtanítom arra, jobban viseljék, ha leesik a lovas, vagy ne adj’ Isten, a lábuk közé keveredik egy ember.

Szerintem sok lovas tapasztalta már azt, hogy a ló teljes értetlenséggel bámul ránk miután leestünk, hogy ugyan hogyan kerültünk a földre. Ám rosszabb esetben meg is ijedhet, ha fenyegetőnek ítéli meg az embert, és ez nagyon veszélyes lehet.

Ezekre az esetekre – mint sok más esetben is – bábut használok. Ez több szempontból is nagyon fontos. Az egyik, hogy mivel a lovak szinkronban vannak egymással, és így a velük foglalkozó emberekkel is – hiszen ez a túlélésük kulcsa –, nagyon fontos, aki a lóval foglalkozik, képes legyen alacsonyan tartani a pulzusát. Ez csak akkor lehetséges, ha az ember biztonságban érzi magát. Ha egy bábuval dolgozunk, akkor nem kockáztatjuk a magunk vagy a társunk testi épségét, és pont ez az, ami biztonságérzetet ad. Ettől mi magunk nyugodtak maradunk, így a ló is ezt a nyugodtságot veszi át. A másik nem elhanyagolható tényező, hogy a bábunak nem megy fel a pulzusa, és ha a ló véletlenül rálép vagy rárúg, akkor sem történik semmi baja.

Amikor már nincs gond a követéssel, akkor fokozatosan a ló mellé helyezkedem, és mellette húzom a földön a bábut úgy, hogy az néha mellé, néha pedig lemaradva és mögé is kerül
Amikor már nincs gond a követéssel, akkor fokozatosan a ló mellé helyezkedem, és mellette húzom a földön a bábut úgy, hogy az néha mellé, néha pedig lemaradva és mögé is kerül

Természetesen, ahogy minden megtanítandó feladatot, ezt is a fokozatosság elvén építem fel. Megkérek valakit, hogy segítsen vezetni a lovat. Fontos, hogy a ló vezetője és én is ugyanazon az oldalon álljunk, és ezt a helyezkedést a feladat végéig tartsuk meg, mert ha a bábu leesik balra, akkor a ló attól jobbra fog elszaladni, így fontos, hogy azon az oldalon álljuk, ahová a bábu leesik.

Első lépésként a ló előtt húzok a földön egy kisebb rongydarabot, vagy kitömött párnahuzatot. Az ilyen feladatoknál a lovak először szívesebben követik az ijesztő tárgyat.

Ha ez már jól megy, akkor növelem az ingert, és miközben a földön húzom ezeket a tárgyakat, azokat a ló lassan utolérheti, mellé kerülhet, majd szépen lassan akár mögé is. A kisebb tárgyak után következhet egy kitömött nadrágszár. Ha ezt is gond nélkül követi a ló úgy, hogy azt a földön húzzuk, akkor hívom segítségül a bábulovasomat. Ugyanúgy járok el, mint az előzőekben a ronggyal és a nadrágszárral, de előtte a bábut is megismertetem a lóval.

Ha már a bábut is gond nélkül húzza a földön a ló, akkor felültetem a nyeregbe úgy, hogy a futószár a bábuhoz van csatolva.
Ha már a bábut is gond nélkül húzza a földön a ló, akkor felültetem a nyeregbe úgy, hogy a futószár a bábuhoz van csatolva.

Amikor már nincs gond a követéssel, akkor fokozatosan a ló mellé helyezkedem, és mellette húzom a földön a bábut úgy, hogy az néha mellé, néha pedig lemaradva és mögé is kerül. Ezt egészen addig csinálom, amíg már a ló is teljes nyugalommal tudja húzni maga mögött a bábut a földön.

Ha már a bábut is gond nélkül húzza a földön a ló, akkor felültetem a nyeregbe úgy, hogy a futószár a bábuhoz van csatolva.

Ha ez is jól megy, akkor a futószárat átfűzöm a kengyelen. Így van lehetőségem arra, hogy szabályozzam a földön a ló követését a bábuval.

A kengyelen átfűzött futószárral szabályozni lehet a földön a ló követését a bábuval. Ha a ló nagyon megijed, akkor engedek a futószáron addig, amíg pánik nélkül tudja kezelni a helyzetet.
A kengyelen átfűzött futószárral szabályozni lehet a földön a ló követését a bábuval. Ha a ló nagyon megijed, akkor engedek a futószáron addig, amíg pánik nélkül tudja kezelni a helyzetet.
Ha a ló nagyon megijed, akkor engedek a futószáron addig, amíg pánik nélkül tudja kezelni a helyzetet. Ha megnyugszik, akkor engedek a futószáron, a bábu lemarad, majd fokozatosan egyre rövidítem a futószárat, így a bábu egyre közelebb kerül a lóhoz.

Ezután lépésben lerántom a lóról a bábut, amit a ló még maga után húz egy kicsit. Ha ezt már minden stressz nélkül viseli, akkor ezt addig gyakorlom lépésben, amíg meg nem áll abban a pillanatban, amikor a bábu leesik róla. A ló vezetőjének is fontos szerepe van a feladatban, hiszen ha a ló nem akar megállni, akkor fontos, hogy az elöl lévő ember időben megállítsa. Ha ez már megy lépésben, akkor ügetésben és vágtában is megcsinálom ugyanezt. Addig gyakorlom ezt a lóval, amíg minden jármódból nyugodtan meg áll a bábu leesésekor.

Ha megnyugszik, akkor engedek a futószáron, a bábu lemarad, majd fokozatosan egyre rövidítem a futószárat, így a bábu egyre közelebb kerül a lóhoz
Ha megnyugszik, akkor engedek a futószáron, a bábu lemarad, majd fokozatosan egyre rövidítem a futószárat, így a bábu egyre közelebb kerül a lóhoz

Haladó feladat, hogy a megállás után a ló ellépjen oldalra. Ezt én általában kettős futószáron vagy a far kiterelésével tanítom meg a lónak.

Az is nagyon fontos, hogy a bábut lehetőleg minden irányból fel lehessen tenni a lóra, és le is lehessen rántani róla.

Természetesen az élő lovas szerepe ebben a feladatban is nagyon fontos, ezért amikor az előzőek már minden probléma nélkül működnek, akkor jöhet egy bátor lovas, aki annyiban veszi át a bábu szerepét, hogy lépésben vagy ügetésben le tud biztonsággal ugrani a lóról. A lónak ebben az esetben meg kell állnia.

Haladó feladat, hogy a megállás után a ló ellépjen oldalra
Haladó feladat, hogy a megállás után a ló ellépjen oldalra

Azt is fontos megjegyezni, hogy minden ló más-más ütemben érti meg a feladatot. Van olyan ló, amely akár egyetlen foglalkozás alatt megtanulja ezt, de olyan is akad, amelynek több hét kell ugyanehhez. Mi, emberek sokszor úgy gondolkodunk, hogy „Ezt már rég tudnia kellene!”, és akkor jönnek azok a helyzetek, hogy túlkérjük, vagy túlnyomjuk a lovat, amivel csak harcba és ellenállásba ütközünk.

Mindig vegyük figyelembe azt, hogy milyen az adott ló tempója, és azt is, hogy vajon mi érthető módon kommunikálunk-e a ló számára. Ha mindig figyeljük a lovat és magunkat, akkor garantált a hosszú távú siker.
Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2021/12 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Céltudatosság és komoly tervek

Augusztusban újabb szakág fiatal tehetségét mutatjuk be. Ezúttal a rendkívül összetett, három számból álló – díjlovaglás, cross country és díjugratás – military, vagy más néven lovastusa világában sikeres Grósz Katával találkoztunk.

Elnöki győzelem a 100. Magyar Derbyben

President váratlan győzelmének és Stanislav Georgiev idomár–lovas egész napos fölényének lehettek szemtanúi a szokásosnál is ünnepélyesebb hangulatban megrendezett Derby-nap nézői. Az év legfontosabb versenyében a tréner kettős győzelmét Maxim második helye biztosította be, akinek mindössze egy orrhosszal, de sikerült megelőznie a harmadik Spartan Devilt.

Világbajnokságokra készülve

Minden a világbajnokságok körül forog nyár végén a fogatsportban, legalábbis ami a négyes és az egyes fogatokat illeti; van tehát mire készülniük a magyar hajtóknak. De nemcsak a hajtók készülnek, hanem a versenyrendezők is, hiszen nincs már messze 2024 sem, amikor – 1984 után, 40 év után ismét – Szilvásvárad lesz a négyesfogathatjó-világbajnokság házigazdája.

A kocák sem isznak eleget

Emésztési problémák miatt a kiszáradás nemcsak a malacokat, hanem a kocákat, kocasüldőket is veszélyeztetheti. Ennek számos élettani oka van, ám a malacok hasmenése például nem ok, hanem következmény. Mézes Miklós, a MATE professzora ezeknek az emésztés-élettani folyamatoknak a hátterét világította meg a Sertésegészségügyi Akadémia webináriumon a közelmúltban.

Szokatlan oka van az ausztrál tojáshiánynak

Ausztráliában akkora a tojáshiány, hogy néhány helyen már visszatértek a COVID-járvány alatti korlátozásokhoz: a Coles szupermarketlánc boltjaiban fejenként maximum két kartonnal lehet vásárolni, a kávézókban pedig a reggeli menükhöz kettő helyett csak egy tojás jár.

Egy szarvasmarha-tenyésztő célja a legnagyobb marhahúsüzem felépítése

Egy ötödik generációs szarvasmarha-tenyésztő azt tervezi, hogy Dél-Dakotában építi fel az Egyesült Államok legnagyobb marhahúsüzemét, amely napi 8000 szarvasmarha levágására lesz képes. Az 1,1 milliárd dolláros projekt segíthet kezelni a Biden-adminisztráció aggodalmait az emelkedő élelmiszerárakkal és a húságazatban a verseny hiányával kapcsolatban, bár legalább 2026-ig nem indul el a termelés.

Ami szín, az itt tarka

Bonyhád büszke az itt született bonyhádi vöröstarka szarvasmarha tájfajtára. A város ezért idén már huszadik alkalommal rendezett Tarka Marhafesztivált. A vígasság idején pedig minden évben a Magyartarka Tenyésztők Egyesülete szakmai találkozót szervez.

Újra mentes az ország a madárinfluenzától és már nem kötelező zártan tartani a baromfikat

Az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) vonatkozó előírásai szerint Magyarország visszanyerte madárinfluenzától való mentességét. Tekintettel a járványügyi helyzet kedvező alakulására az országos főállatorvos visszavonta a baromfik zárt tartására vonatkozó rendelkezését, azonban a megelőzést segítő előírások betartása, a fedett helyen történő etetés és itatás a jövőben is országszerte kötelező.

Őshonos magyar halfajok tenyésztését tökéletesítették

Három őshonos magyar halfajta, a ponty, a süllő és a harcsa tenyésztéstechnológiájának komplex fejlesztését végezte el csaknem egymilliárd forint európai uniós támogatással az ország vezető mezőgazdasági kutatóintézményeit magában foglaló konzorcium - közölte Horváth Ákos projektvezető szerdán az MTI-vel.

Az idő dönti el, mi lesz a csikóinkból

A Bükk-fennsíkon Csipkéskút és Szilvásvárad az 1950-es évek elejétől adnak otthont Európa kultúrtörténeti örökségének minősülő lófajtájának, a lipicainak. Az 1850 óta tenyésztett lipicai az angol- és az arab telivér mellett a világ egyik legrégebbi kultúrlófajtája, amely az alapító törzstenyészet helyszínéről, a mai Szlovénia területén lévő Lipicáról kapta a nevét.