0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A hermelin

A Vadonleső Program 2009 óta gyűjti 18 növény- és állatfaj elterjedési és veszélyeztetettségi adatait. A program keretében hét éve indították útnak az Év Emlőse kezdeményezést, amely során egy egész éven át tartó eseménysorozattal kívánják felhívni a figyelmet az aktuális védett vagy fokozottan védett állat fontosságára, jellemzőire. 2021-ben az Év Emlőse a hermelin lett.

A menyétfélék valaha fontos szerepet töltöttek be kontinensünkön, hiszen szelídített példányaik kiváló rágcsálóirtók voltak a ház körül. A kifejezetten emberkerülő hermelin a hazai menyétfélék ritka faja. Elterjedési területe hatalmas: Eurázsiában, Észak-Amerikában, a tundrán és a mérsékeltövi erdőségekben is viszonylag gyakori. Hazánk egész területén előfordul, de közel sem azonos állománysűrűségben. Óriási elterjedési területén 19 alfajt tartanak számon, különböző testmérettel. A nálunk előforduló egyedek testhossza 25-30 cm, farkuk 10-14 cm, tömegük 15-40 dekagramm. A hímek lényegesen nagyobbak a nőstényeknél.

Kifejezetten kerüli a zárt erdőségeket, akárcsak az emberi településeket. Leginkább alkonyattól hajnalig vadászik, ezért igen nehéz megfigyelni. 

Legnagyobb valószínűséggel tavak, patakok, vízelvezető csatornák mellett leshetjük meg az utódnevelés időszakában, ugyanis olyankor nappal is vadászni kényszerül, vagy ha télvíz idején az éhség kihajtja vackából, napközben is.

Télen fehér „szőrköntöst” visel, de a farok vége fekete, ami megmarad a nyári bundán is. Tavasztól őszig a hermelin testének felső részén a szőr vörösesbarna, a hasa továbbra is fehér. A téli és a nyári bunda egyaránt a rejtőzködést szolgálja, hiszen a mimikri az eredményes vadászat feltétele, valamint abban is segít, hogy a nagyobb ragadozók ne vegyék észre.

Hazánkban leginkább a mezei és a kószapocok állományának ingadozása befolyásolja a hermelinek egyedszámát, mert ősztől tavaszig főként pockot fogyasztanak.

A kószapockot még a vízben is üldözi, a mezei pockot pedig a hó alatt is megfogja.

Tavasztól őszig lényegesen változatosabb a tápláléka, a fiatal mezei nyúltól kezdve a talajszinten költő madarak tojásain, fiókáin át a hüllőkig, kétéltűekig, sőt a nagyobb testű ízeltlábúakig szinte mindent zsákmányol, és olykor-olykor némi növényi eredetű táplálékot is fogyaszt.

Hazánkban védett, természetvédelmi értéke 50000 forint.

Forrás: Kerti Kalendárium