Back to top

Szűretlen pezsgő, avagy a pet-nat felemelkedése

Létezik egy, a borász berkekben egyre divatosabb, de széles körben még kevésbé ismert tradicionális eljárással készült pezsgő, név szerint a petillant naturel, azaz a pet-nat, a szűretlen, kénmentes, természetes, buborékos nedű. Népszerűségét többek közt az is garantálja, hogy mind a készítő mind a fogyasztó számára izgalmas játéknak bizonyul.

Hirtelen jött népszerűsége a természetes borok térhódításában keresendő. A pet-nat az úgynevezett méthode ancestral, vagyis ősi, eljárással készül - úgy is mondhatnánk, a champagne őse -, ami azt jelenti, hogy a bort még az erjedés vége előtt palackozzák, így a folyadékban maradt cukor az üvegben alakul át alkohollá és szén-dioxiddá. A lezárás után már nem nyúlnak hozzá többet, a borra bízzák, miként fejlődik.

A pet-nat-ban jellemzően benne hagyják a seprőt, így opálos látványt, valamint izgalmas, a megszokottól eltérő aromavilágot felszínre hozva.

Míg a champagne típusú pezsgőket degorzsálják, azaz megszabadítják a másoderjedés során létrejövő üledékanyagoktól, addig a pet-nat-ok teljesen szűretlen formában kerülnek a fogyasztók asztalára. Ez az eljárás bár igen egyszerű, ugyanakkor nagyon kockázatos is, hiszen nincs lehetőség belenyúlni a folyamatba.

A pet-natot már a 17. században is készítették, így újdonságnak nem nevezhető, de a natúr borok divatba jöttével megint felfedezték a borászok, illetve pezsgőházak.

Az eljárás ősisége a pezsgő feltalálásának idejére nyúlik vissza, hiszen a pezsgőkaland azzal a – nem éppen kellemes - élménnyel indult, hogy az alkoholos erjedés nem ment mindig teljesen végbe a palackozás előtt. A hidegben leállt, és ahogy kitavaszodott, az élesztők is újra magukhoz tértek. Az erjedés újraindulásával keletkezett széndioxid pedig – mivel az üveggyártás akkoriban még nem készült fel ekkora nyomásra - sokszor felrobbantotta a palackokat, jelentős kárt okozva ezzel a termelőknek. Mivel azonban rájöttek, hogy a buborékos „elrontott” bor egy újfajta minőséget képvisel, a pezsgőkészítés során ezt azt eljárást tökéletesítették.

A pet-nat ugyanúgy pezsgős palackba kerül forgalomba, hiszen a nyomást bírnia kell, de dugó helyett koronazárat alkalmaznak.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Éjjel-nappal Somló, ahol 47 pincészet borai mutatkoznak be 30 helyszínen, 2 nap és 1 éjjelen át

Még soha nem kóstolhattak az érdeklődők annyiféle vulkanikus bort a Somlón, mint amennyit idén kínálnak a helyi és a vendég pincészetek, június 17. és 19. között. A Somlói Éjszakai Pincetúra a régió legnagyobb szabadtéri boros-borszakmai eseménye, amely idén kétnapos kulturális fesztivállal egészül ki. A Somló Fesztivállal hagyományt szeretnének teremteni a helyi szervezők.

Hajnalig nyitva a Szent György-hegy

Idén ötödik alkalommal várja a sétálva borozókat a Szent György-hegy: június 11-én közel 20 helyszínen lehet majd ismerkedni a heggyel, a helyi borokkal és vendéglátókkal. A házigazdák zenével, finom falatokkal készülnek, de lesz túra és játék is. Olyan pincék is kinyitnak ilyenkor, amiket egyébként nehezebb felkeresni.

Lehet derékig érő mezőnövényekben gyönyörű, egészséges szőlőt termelni

„Igazából csak azt sajnálom, hogy nem előbb kezdtük el. Sokkal több fizikai munkával jár, sokkal nagyobb alázat és sokkal több kockázatvállalás szükséges hozzá, de megéri, mert a természetért tesszük.”

Túlsúlyos Európa

Olaszország egyike azoknak az országoknak, amelyek híressé tették az egészséges és könnyű mediterrán étrendet. Egy nemrégiben készült tanulmány azonban kimutatta, hogy az olaszok fele elhízással vagy túlsúllyal küzd. Nem jobb a helyzet a többi mediterrán országban sem.

A Babits Borászat sárgamuskotálya nyerte a Szegedi Borfesztivál fődíját

A Babits Borászat 2019-es Tokaji késői szüretelésű sárgamuskotálya nyerte a 26. Szegedi Borfesztiválon rendezett borverseny fődíját, az elismerést május közepén adták át a Tisza-parti városban.

Újra BORTRIATLON Badacsonyban!

A rendezvénysorozat keretén belül az év folyamán három különböző hétvégén, három tematikus bortúrával, változatos programokkal, ajánlatokkal, pecsétgyűjtő boros játékkal, számtalan meglepetéssel, ételkülönlegességekkel és jobbnál-jobb badacsonyi borokkal várják a látogatókat.

IV. Országos Szőlész-Borász Konferencia

Az idei évben újra, a hagyományokat követve rendezi meg az Országos Szőlész— Borász Konferenciát a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Junibor Egyesület, a Magyar Agrár— és Élettudományi Egyetem és a Magyar Bor Akadémia.

Éjszakai pincetúrát szerveznek 47 pincészet boraival

Somló Fesztivál kulturális és családi programjaival kiegészülve rendezik meg az idei évtől a Somlói Éjszakai Pincetúrát, amely 30 helyszínen 47 pincészet boraival várja a vendégeket június közepén.

A következő fajtaváltást valószínűleg a klímaváltozás fogja meghatározni

„A borászattal csak teljes odaadással, szenvedéllyel érdemes foglalkozni. Ha ez szüretkor napi tizennyolc óra munkát jelent, akkor annyit. Augusztustól októberig ki lehet bírni.”

2021 Év bortermelője: Nyúlné Pühra Beáta

Igazi közös ünnepe a szakmának a Magyar Bor Akadémia által szervezett Év bortermelője gálaestje. Idén már 31. éve. Különös öröm, hogy az idei év győztese egy hölgy, a Nyakas Pincészet főborásza, Nyúlné Pühra Beáta. Az eseményt jelenlétével megtisztelte Áder János köztársasági elnök úr, aki már kilenc alkalommal kísérte végig az ünnepet.