Back to top

A méhek is fellázadtak a tüntetésen, a rendőrök kórházban vannak

A méz felvásárlási ára nem csak Európában okoz problémát a méhészeknek. A chilei Santiagóban a drámai helyzet miatt a méhészek az utcára vonultak, támogatást követelve a kormánytól. A méhek is megelégelték a helyzetet, és a tüntetés fájdalmasnak bizonyult a rendőrség számára.

Chilében 2010 óta folyamatos a szárazság, ami nemcsak azt akadályozza meg, hogy a rovarok elegendő táplálékhoz jussanak, hanem évek óta egész méhcsaládok pusztulását is okozta.

A vízhiány alacsonyabb terméshozamot eredményez, és megakadályozza a növények virágzását is.

A méhészek találkozót kértek Sebastian Pinera elnöktől, hogy ismertessék a termeléssel kapcsolatos nehéz helyzetet.

illusztráció
illusztráció
Fotó: Pixabay
Santiago régió mezőgazdasági minisztériumának képviselője elmondta, hogy a hivatal is aggódik az aszály méhekre gyakorolt hatása miatt. Omar Guzman, a regionális mezőgazdasági titkár szerint a kormány hónapok óta nyújt segítséget 20 olyan településnek, amelyek súlyos vízhiánnyal küzdenek.

Ezzel párhuzamosan, hétfőn a chilei Santiagóban az elnöki palota előtt tiltakozást is szerveztek a méhészek. Ugyanis helyzetüket kritikusnak tartják, ezért a méz árának emelését vagy a méztermelés támogatását várják a kormánytól, mivel a jelenlegi feltételek mellett a méhészkedés a megélhetés határán van.

A méhészek a demonstráción 60 kaptárt helyeztek el a téren és a palota melletti sikátorba méhek tízezreivel, és lépeket is kiraktak az aszfaltra. 

A rendőrök kísérletet tettek a demonstráció feloszlatására, ám amikor eltávolították a lépeket és a kaptárokat, lázadás tört ki. A méhek hatalmas rajokban repkedtek a rendőrök körül, hét rendőrt többször megszúrtak, amikor azok megpróbálták megállítani a tüntetőket.

Négy méhészt letartóztattak a lázadásban való részvételük miatt, a rendőröket pedig kórházba szállították.

Chilean beekeepers protest with thousands of bees

A gazdák a demonstráción leginkább azt akarták bemutatni, hogy a méhek az éghajlatváltozás miatt pusztulnak, ami a termelési feltételek még nagyobb romlásához vezet, és megfosztja a méhészeket a jövedelemforrástól.

Az aszályok és az éghajlatváltozás miatti emelkedő hőmérséklet világszerte hatással volt a méhpopulációkra.

A Science folyóiratban 2020-ban megjelent tanulmány szerint Észak-Amerikában körülbelül 50%-kal, Európában pedig 17%-kal csökkent a populáció egy generáció alatt.

Forrás: 
reuters.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A túlélő babér-levélbolha

A fűszerként használt nemes babéron ismét fölbukkant az új jövevény levélbolha. Bejövetelét több mint egy évtizede a megnövekedett dísznövény-behozatal tette lehetővé. Száraz és forró nyaraink pedig kedveztek a szaporodásának.

A paradicsom piaca

Az Európai Bizottság rövid távú előrejelzése szerint az Európai Unióban a frisspiacra szánt paradicsom termése 2021-ben 2%-kal csökkenhet a 2020. évihez képest. Ez 5,2%-kal elmarad az elmúlt öt év átlagától, elsősorban a legnagyobb termelő, Spanyolország 10%-os termésvisszaesése miatt.

A propolisz hatóanyagai gátolhatják a koronavírusokat

Megvizsgálták a propoliszban található flavonoidokat, melyek gátolhatják egyes koronavírusok ACE2 receptorokhoz való kötődését. A legnagyobb kötési energiával a rutin rendelkezik.

Mire érdemes figyelni? - Források gazdálkodóknak

Az év elejétől számos új támogatási forma áll a mezőgazdasági termelők rendelkezésére, emellett újra elérhetővé válnak már ismert pályázati lehetőségek is.

A kisállattápok ökológiai lábnyoma

Az Egyesült Királyság területének a kétszeresét kitevő termőföldet használunk kisállateledelek előállítására, számították ki brit kutatók. Az éves kisállateledel-forgalom szénlábnyomának elemzéséből az is kiderült, hogy ennek a mennyiségnek az előállítása során több üvegházhatású keletkezik, mint sok ország – például Mozambik vagy a Fülöp-szigetek – kibocsátása.

Sertés helyett krokodil a tányéron

Oly mértékben megdrágult a sertéshús, hogy helyette inkább krokodilt vásárolnak Thaiföldön.

Türelem és fokozatosság

A Vas megyei erdők mintegy felét, az Országos Erdőállomány Adattár szerint 44 145 hektár faállománnyal borított területet a Szombathelyi Erdészeti Zrt. kezeli. Az erdők zöme a nyugat-dunántúli tájcsoportban terül el, amelynek jellemző erdészeti tájai a turisták körében is ismert Kőszegi-hegység, Alpokaljai dombság, Sopron–Vasi-síkság, Kemeneshát és az Őrség.

Jó idény vár a török szamócára

Valentin-nap közeledtével a nemzetközi piacokon megélénkül a szamóca iránti kereslet. A kedvelt gyümölcs idénye Törökországban már elkezdődött, az árak valamivel magasabbak lesznek a tavalyinál.

Nem ártana a csapadék

Az elmúlt hetek meglehetősen szárazon alakultak az ország nagyobb részén, a talaj nedvességgel való feltöltődése így megállt. Pedig főleg az Alföldön és északnyugaton a mélyebb rétegek még szárazak, szükség lenne a csapadékra. Az őszi vetések kedvező állapotban vannak, de azoknak is jót tenne egy tartósabb hótakaró.

A mezőgazdasági nagyvállalatok 85 százalékának okoz gondot a pénzromlás

A negyedik negyedévben a legalább 2 milliárd forint éves árbevétellel rendelkező magyarországi vállalatok közel kétharmada, 64 százaléka tudta érvényesíteni áraiban az inflációt, szemben a harmadik negyedév 54 százalékos arányával - tájékoztatta a legújabb felméréséről a K&H csoport csütörtökön az MTI-t.