Back to top

A méhek is fellázadtak a tüntetésen, a rendőrök kórházban vannak

A méz felvásárlási ára nem csak Európában okoz problémát a méhészeknek. A chilei Santiagóban a drámai helyzet miatt a méhészek az utcára vonultak, támogatást követelve a kormánytól. A méhek is megelégelték a helyzetet, és a tüntetés fájdalmasnak bizonyult a rendőrség számára.

Chilében 2010 óta folyamatos a szárazság, ami nemcsak azt akadályozza meg, hogy a rovarok elegendő táplálékhoz jussanak, hanem évek óta egész méhcsaládok pusztulását is okozta.

A vízhiány alacsonyabb terméshozamot eredményez, és megakadályozza a növények virágzását is.

A méhészek találkozót kértek Sebastian Pinera elnöktől, hogy ismertessék a termeléssel kapcsolatos nehéz helyzetet.

illusztráció
illusztráció
Fotó: Pixabay
Santiago régió mezőgazdasági minisztériumának képviselője elmondta, hogy a hivatal is aggódik az aszály méhekre gyakorolt hatása miatt. Omar Guzman, a regionális mezőgazdasági titkár szerint a kormány hónapok óta nyújt segítséget 20 olyan településnek, amelyek súlyos vízhiánnyal küzdenek.

Ezzel párhuzamosan, hétfőn a chilei Santiagóban az elnöki palota előtt tiltakozást is szerveztek a méhészek. Ugyanis helyzetüket kritikusnak tartják, ezért a méz árának emelését vagy a méztermelés támogatását várják a kormánytól, mivel a jelenlegi feltételek mellett a méhészkedés a megélhetés határán van.

A méhészek a demonstráción 60 kaptárt helyeztek el a téren és a palota melletti sikátorba méhek tízezreivel, és lépeket is kiraktak az aszfaltra. 

A rendőrök kísérletet tettek a demonstráció feloszlatására, ám amikor eltávolították a lépeket és a kaptárokat, lázadás tört ki. A méhek hatalmas rajokban repkedtek a rendőrök körül, hét rendőrt többször megszúrtak, amikor azok megpróbálták megállítani a tüntetőket.

Négy méhészt letartóztattak a lázadásban való részvételük miatt, a rendőröket pedig kórházba szállították.

Chilean beekeepers protest with thousands of bees

A gazdák a demonstráción leginkább azt akarták bemutatni, hogy a méhek az éghajlatváltozás miatt pusztulnak, ami a termelési feltételek még nagyobb romlásához vezet, és megfosztja a méhészeket a jövedelemforrástól.

Az aszályok és az éghajlatváltozás miatti emelkedő hőmérséklet világszerte hatással volt a méhpopulációkra.

A Science folyóiratban 2020-ban megjelent tanulmány szerint Észak-Amerikában körülbelül 50%-kal, Európában pedig 17%-kal csökkent a populáció egy generáció alatt.

Forrás: 
reuters.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az aszálykárt is túl kellene élni

A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének információi szerint is jelentős károkat okoz az aszály a szántóföldi növénytermesztőknek. Máhr Andrással, a MOSZ főtitkárhelyettesével és Csősz Tiborral, a MOSZ tanácsosával arról beszélgettünk, milyen károk keletkeztek és mivel kell szembenézniük a termelőknek.

A hideg elviszi a banántermés nagy részét

Az ecuadori banántermelők komoly kihívásokkal küzdenek, mivel az ottani hideg időjárás miatt mintegy negyedével kevesebb banán termett, néhány ültetvény pedig növény-­egészségügyi karantén alatt áll.

A világ jelenlegi legnagyobb vertikális farmját építették föl Dubajban

Az új vertikális farm épületében évente közel 1 millió kilogramm zöldséget fognak termelni egy olyan országban, amely jelenleg szinte az összes élelmiszert importálja.

Sok méz termett a vajdaságban

Az akác is jól mézelt, 15–20 kilogrammot adott a palicsi homokvidék erdeiben. Az akác elvirágzását követően a selyemfű (vaddohány) is szépen ontotta a nektárt. Aztán a Fruška Gora erdeiben 10 kilogramm hársmézet pergettek ki. Török Attila és neje, Erzsébet családi vállalkozásban foglalkoznak méztermeléssel, 30 éve.

Hollandiában és Olaszországban is annyiba kerül a hagyma termesztése, mint nálunk

Európában országoktól függetlenül körülbelül azonos, 8000 euró a vöröshagyma termesztési költsége, amíg a termést a földön a pótkocsira rakják. Legföljebb a költségnemek aránya tér el a termőhelyi, gazdasági adottságok miatt. A termelői árak, de még az áruházak is árrése is hasonló, tudtuk meg Varga Istvántól, a FruitVeB alelnökétől, a szabadszállási Róna Szövetkezet kertészeti ágazatvezetőjétől.

Aszály a köbön

Az utóbbi egy hónapban több mint húsz trópusi nap volt a Vajdaságban, amikor a hőmérséklet meghaladta a 30 fokot. Április óta elkerülik a térséget a nagyobb kiterjedésű esőfelhők, csak lokális jellegű záporok áztatták a földet. Ennek eredményeként térségenként és határrészenként igen eltérő képet mutatnak a vetések.

Újabb veszélyes kullancsfaj verhet tábor hazánkban a klímaváltozás miatt

A Hyalomma kullancs tőlünk délebbre, a Földközi-tenger mentén, Afrikában és Ázsia déli részén őshonos. Egyedei a madarakon élősködve vándorolnak el Európa északabbra fekvő területeire. Magyarországon már két vérszívót azonosítottak Győr-Moson-Sopron és Bács-Kiskun megyékben, terjedéséről civil kullancsfigyelők jelentése adhat támpontot.

Kiégett a fű? Van megoldás

A gyepnek szükséges a rendszeres vízellátás, ami most nem volt adott azokon a helyeken, ahol nem volt kiépített öntözőrendszer. Az aszály miatt sok helyen teljesen kiégett a fű. Jön a kora őszi időszak, ekkor még helyrehozhatjuk a kert gyepfelületét.

Fantasztikus új felfedezés segítheti a növényeket az aszály elviselésében

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) és a James Cook Egyetem (JCU) olyan finom természetes mechanizmust fedeztek fel, mellyel csökkenthető a növények vízvesztése, miközben a szén-dioxid felvétel változatlan marad – ez különösen fontos a fotoszintézishez, ami meghatározza a növekedést és a terméshozamot is.

Az erdő a jövőnk záloga

Mi a kapcsolat az ombudsman és az erdőgazdálkodás között? Az Országgyűlés által hat évre választott közjogi tisztségviselő felügyeli, hogy ne sérülhessenek az emberek alkotmányos jogai. Munkájának szerves része a jövő nemzedékeinek védelme is. Ez utóbbi nem képzelhető el a fenntarthatóságra törekvés nélkül, aminek tudvalevően az erdőgazdálkodók az élharcosai.