0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Megtalálták a növénynemesítés „szent grálját”

A Wageningen Egyetem honlapján a napokban jelent meg egy hír egy friss felfedezésről: nemzetközi kutatói együttműködés keretében megtalálták az apomixis nevű jelenségért felelős gént. Ez elméletileg bármely növénynél megnyitja a lehetőséget a beporzás nélkül vetőmagtermelés előtt.

A Wageningen Egyetem, a szintén wageningeni székhelyű KeyGene növényi biotechnológiai kutatócég, a japán Takii nemesítővállalat, illetve az új-zélandi Lincoln Egyetem kutatói dolgoztak együtt, és publikálták az eredményeiket a Nature Genetics folyóiratban. Publikációjukban bemutatják a megtalált gén működésmódját, illetve egyebek között azt is, hogy annak idején a növényi örökléstan atyjának tartott Gregor Mendel is beleütközött már a jelenségbe, amire akkor még nem volt magyarázat.

A felfedezés fontos fejlesztéseket alapozhat meg a növénynemesítésben a következő években,

olvasható a Wageningen Egyetem honlapján, a wur.nl oldalon.

Nem kevesebbet állít a cikk, mint hogy a növénynemesítés „szent grálját” találta meg az említett nemzetközi kutatócsoport. Az apomixisnek köszönhetően ugyanis az anyanövények képesek olyan magot érlelni, amelyekből velük mindenben megegyező utódnövények kelnek ki – mindezt beporzás nélkül. Vagyis a jelenségért felelős gén ismeretében

egyrészt jelentősen lerövidíthető az új növényfajták nemesítéséhez szükséges idő, másrészt sokkal olcsóbban lehet majd vetőmagot előállítani.

Az apomixis jelenségét egyébként már régóta ismerte a tudomány, mostanáig azonban nem volt megoldott, hogy a nemesítésben célzottan ki lehessen használni. Tizenöt év kutatás után most az ehhez szükséges hiányzó kapocs került elő, fogalmaz a wur.nl oldalon megjelent cikk. Azt is kifejtik, hogy a pitypang volt a legfontosabb segítőjük a kutatóknak, arról ugyanis régóra ismert, hogy képes az anyanövénnyel megegyező genetikájú magot érlelni.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu