Back to top

Megtalálták a növénynemesítés „szent grálját”

A Wageningen Egyetem honlapján a napokban jelent meg egy hír egy friss felfedezésről: nemzetközi kutatói együttműködés keretében megtalálták az apomixis nevű jelenségért felelős gént. Ez elméletileg bármely növénynél megnyitja a lehetőséget a beporzás nélkül vetőmagtermelés előtt.

A Wageningen Egyetem, a szintén wageningeni székhelyű KeyGene növényi biotechnológiai kutatócég, a japán Takii nemesítővállalat, illetve az új-zélandi Lincoln Egyetem kutatói dolgoztak együtt, és publikálták az eredményeiket a Nature Genetics folyóiratban. Publikációjukban bemutatják a megtalált gén működésmódját, illetve egyebek között azt is, hogy annak idején a növényi örökléstan atyjának tartott Gregor Mendel is beleütközött már a jelenségbe, amire akkor még nem volt magyarázat.

A felfedezés fontos fejlesztéseket alapozhat meg a növénynemesítésben a következő években,

olvasható a Wageningen Egyetem honlapján, a wur.nl oldalon.

Nem kevesebbet állít a cikk, mint hogy a növénynemesítés „szent grálját” találta meg az említett nemzetközi kutatócsoport. Az apomixisnek köszönhetően ugyanis az anyanövények képesek olyan magot érlelni, amelyekből velük mindenben megegyező utódnövények kelnek ki – mindezt beporzás nélkül. Vagyis a jelenségért felelős gén ismeretében

egyrészt jelentősen lerövidíthető az új növényfajták nemesítéséhez szükséges idő, másrészt sokkal olcsóbban lehet majd vetőmagot előállítani.

Az apomixis jelenségét egyébként már régóta ismerte a tudomány, mostanáig azonban nem volt megoldott, hogy a nemesítésben célzottan ki lehessen használni. Tizenöt év kutatás után most az ehhez szükséges hiányzó kapocs került elő, fogalmaz a wur.nl oldalon megjelent cikk. Azt is kifejtik, hogy a pitypang volt a legfontosabb segítőjük a kutatóknak, arról ugyanis régóra ismert, hogy képes az anyanövénnyel megegyező genetikájú magot érlelni.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Málna és különleges bogyósok

Hagyományos bogyósgyümölcseink mellett megjelennek hazánkban olyan fajok is, amelyek különleges igényeik miatt speciális felkészültséget vagy szerencsés termőhelyet igényelnek, esetleg eddig szinte ismeretlenek voltak.

Levéltetvek mindenütt – Növényvédelmi előrejelzés 21. hét

A kórokozóknak kevésbé kedvezett az utóbbi napok időjárása, a rovarkártevők többsége viszont gyors szaporodásnak indult. Különösen a levéltetvek jelenléte feltűnő, némely növényen aggasztó méreteket ölt.

Akvapóniával kombinált mikrozöldek - különleges magyar kutatás

A Veresi Paradicsom Kft. konzorciumi vezetésével csaknem 1,2 milliárd forint összköltségű kutatás indult különleges kertészeti és akvakultúrás termékek előállítására speciális fényforrások alkalmazásával.

Digitalizáció a megbízhatóság jegyében

A KITE hódmezővásárhelyi alközpontjában május 5–7. között magas szintű gépkiállítást és bemutatót szerveztek. Évek óta arra törekszenek, hogy az eseményt összekapcsolják a Hódmezővásárhelyi Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokkal, kihasználva annak szinergikus hatását, ugyanis a két bemutatót alig 1 kilométerre tartják egymástól.

Fűszernövények: Réspiacból versenypiac

A mintegy nyolcvan éve levélzöldségek és fűszernövények termesztésére és forgalmazására szakosodott Steinki családi vállalkozást immár a negyedik generáció irányítja.

Lehet derékig érő mezőnövényekben gyönyörű, egészséges szőlőt termelni

„Igazából csak azt sajnálom, hogy nem előbb kezdtük el. Sokkal több fizikai munkával jár, sokkal nagyobb alázat és sokkal több kockázatvállalás szükséges hozzá, de megéri, mert a természetért tesszük.”

A diófák baktériumos megbetegedését kezelő növényvédőszer kifejlesztésébe kezd egy pécsi cég

Egy új, a dió baktériumos rügy-, levél-, és termésfoltosság betegségét okozó baktérium ellen bevethető növényvédőszer kifejlesztésébe kezd a pécsi székhelyű Enviroinvest Zrt. - közölte a társaság az MTI-vel.

A magyarok először kóstolják meg a cseh akvapóniát

A Cseh Köztársaságot május 24-én, kedden a Future Farming képviseli a budapesti CEE Smart City Expo kiállításon. A cseh standon bemutatásra kerül a Future Farming fejlett akvapóniája.

Miniuborka négy hektáron

A Bécs Donaustadt nevű városrészében található Gartenbau Flicker GmbH Ausztria legnagyobb mini­uborka-termesztője, összesen 42 ezer négyzetméter üvegházi felületen szednek miniuborkát, snack­uborkát és egyéb uborkakülönlegességeket.

Laboratóriumi szalonna vöröshús-allergiára?

Gyógyhatású szalonna? Nem feltétlenül disznóság. Ugyanaz a laboratórium, ahol genetikailag módosított sertést állítottak elő emberi transzplantációra szánt szervekhez, váratlanul előlépett sertéstermék-szállítóvá olyanok számára, akik egy különleges, kullancs okozta vöröshús-allergiától szenvednek. Máris sok betegen tesztelték a laboratóriumban előállított exkluzív szalonnát.