Back to top

A MAGOSZ 17 kamarai szervezettel együttműködve indul a kamarai választásokon

Az idei agrárgazdasági kamarai választásokon a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) egy olyan szövetségi együttműködés keretében indul, amely a teljes ágazatot lefedi. Tizenhét szakmai szervezettel együttműködve állít közös listát megvalósítva az agrárium valamennyi szereplőjének képviseletét. 

Győrffy Balázs a MAGOSZ alelnöke, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke emlékeztetett, hogy a 2013-ban a MAGOSZ tizenegy szervezettel közösen vágott neki a megújuló agrárkamara első választásának majd 2017-ben további hat szervezet csatlakozott ehhez a szövetséghez. Az együttműködés folyamatos és sikeres,  a teljes magyar agrár élelmiszeripart és vidéket lefedi.

Fotó: Rass Krisztina
Győrffy Balázs kiemelte, hogy a MAGOSZ nem csak jelölő szervezet a kamarai választásokon, hanem a kamara kiemelt stratégiai partnere, napi szintű kapcsolat van a két szervezet között, nem csak a magyar agrár-, és élelmiszergazdaság stratégiai jelentőségű kérdéseiben de a folyamatos szakmai problémák megoldásában. Mint mondta, az elmúlt időszak nagyon széleskörű, párbeszédre alapozott munkáját annak tudatában végezték, hogy csak együtt lehetünk sikeresek és a közös munkának értéke van. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a közelgő kamarai választások kapcsán úgy fogalmazott, hogy ugyanezen elveket szem előtt tartva,  továbbra is konszenzusra törekedve az ágazati érdekeket figyelembe véve kívánják folytatni a munkát.

Jakab István a MAGOSZ elnöke kiemelte, hogy az új kamarai törvény hatályba lépese óta a jelen lévő szakmai szervezetek mindig is konszenzusra törekedve, szakmai alapokra helyezve és érdemben kidolgozott javaslatok alapján segítették a döntéshozókat, mindezt úgy, hogy minden körülmények között sikerült egymásért is közösen kiállni, békében és  kölcsönös tisztelet alapján együtt dolgozni. A MAGOSZ elnöke úgy fogalmazott,

Fotó: Rass Krisztina

nagyon fontos, hogy képesek legyünk egy nemzetstratégia részévé válni úgy, hogy közben az egyes ágazatok szereplőinek, vállalkozóinak érdeke úgy érvényesüljön, hogy az a magyar emberek javát szolgálja. 

Kiemelte, hogy a most aláírásra kerülő együttműködési megállapodással a jövő építésére vállalkozunk úgy, hogy a hagyományainkat megőrizve , az értékeink alapján továbbépítkezve, a XXI. századi tudás alkalmazásával  korszerűbb agrár- és élelmiszergazdaságot építünk.

Fotó: Rass Krisztina
A tizenhét, a MAGOSZ-szal együttműködési megállapodást aláírt szervezet:

Baromfi Termék Tanács és Szakmaközi Szervezet, a Baromfi és Tojástermelők Szövetsége; Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége; Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége – AGRYA, FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, Gabonatermesztők Országos Szövetsége, HANGYA – Magyar Termelői Értékesítő és Szolgáltató Szervezetek/Szövetkezetek Együttműködése, Kisgazda Polgári Egyesület, Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége, Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet, Magyar Állattenyésztők Szövetsége, Magyar Biokultúra Szövetség, Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete, Magyar Dohánytermelők Országos Szövetsége, Országos Erdészeti Egyesület, Országos Magyar Méhészeti Egyesület, Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Forrás: 
www.magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mire érdemes figyelni? - Források gazdálkodóknak

Az év elejétől számos új támogatási forma áll a mezőgazdasági termelők rendelkezésére, emellett újra elérhetővé válnak már ismert pályázati lehetőségek is.

Harmadszor volt nyílt nap Vásárhelyen

A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karán számos képzés közül választhatnak a tanulni vágyók. Az érdeklődő középiskolások ezúttal abból kaphattak ízelítőt: milyen komoly digitális tudásra van manapság szüksége egy agrárszakembernek.

Megtiltotta az EU a titán-dioxid felhasználását az élelmiszerekben

Az EU 2022. január 18-án megjelent rendelete alapján 2022. augusztus 7-ig állíthatók elő a titán-dioxid (E171) élelmiszer-adalékanyag felhasználásával készített élelmiszerek, amelyek legkésőbb a minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági idejük lejártáig maradhatnak a forgalomban. A döntést az indokolja, hogy az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) legfrissebb értékelése szerint nem biztonságos a színezék felhasználása az élelmiszerekben.

Mezőgazdasági pályázatfigyelő

Mi jelent meg, és mi módosult? Milyen határidőkre érdemes odafigyelni? Pályázati információ egyszerűen, egy helyen.

Öt étel, amivel gyorsabban leküzdhető a megfázás

Kutatások szerint az alábbi öt élelmiszer segíthet abban, hogy rövidebb idő alatt jobban érezzük magunkat megfázás esetén.

Nemzetközi Zöld Hét, idén is digitálisan

A Nemzetközi Zöld Hét nagy hagyományokkal rendelkező szakmai találkozó, amely minden évben kiemelkedően fontos platformot jelent a mezőgazdaság és az élelmiszeripar aktuális témáinak megvitatásához. A fizikai találkozásra ugyan nem kerülhetett sor, ám a rendezvénynek otthont adó Messe Berlin 2022-ben is lehetőséget biztosított a szakmai eszmecserék digitális formában történő megrendezésére

Jelentős kutatás-fejlesztési tevékenységet igényel a magyar dió

A magyar dió relatív koraisága és korábbi sikerei ellenére sokféle termesztési és piaci nehézséggel szembesült az utóbbi években. Az évekig kifejezetten jó áron értékesített és az európai piacon elsőként megjelenő magyar dió helyzete az elmúlt esztendőkben jelentősen megváltozott.

Földben maradt a répa? Semmi pánik!

"Elfelejtettem felszedni ősszel a zöldséget! Attól megehetem?" Ehhez hasonló internetes hozzászólásokat rendszeresen olvasunk kertészkedéssel foglalkozó Facebook csoportokban. Szerintünk igen, de azért megkérdeztük a szakembert is.

Olívaolajjal az egészségért

Az olívaolaj jótékony hatásait már régóta hirdetik. Ennek azaz oka, hogy nagy mennyiségben tartalmaz egészséges zsírokat, tápanyagot és antioxidánsokat. Az új kutatások szerint, ha olívaolajat adunk az étrendünkhöz, csökkenthetjük az Alzheimer-kór, a szív- és érrendszeri betegségek és a rákos megbetegedések kockázatát is.

Drágulnak a zöldségfélék

Az ukrán kisnyugdíjasoknak a hideg beálltával három dologból kell választania: vagy a lakást fűtik, vagy a gyógyszereiket szerzik be, vagy az alapvető élelmiszerekre költik havi járandóságukat – mindegyikre ugyanis nem futja nekik. Amikor néhány évvel ezelőtt megszületett ez a mondás, igazából még csak előrevetítette azt a szomorú jövőt, ami sokak számára mára valósággá vált.