Back to top

A MAGOSZ 17 kamarai szervezettel együttműködve indul a kamarai választásokon

Az idei agrárgazdasági kamarai választásokon a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) egy olyan szövetségi együttműködés keretében indul, amely a teljes ágazatot lefedi. Tizenhét szakmai szervezettel együttműködve állít közös listát megvalósítva az agrárium valamennyi szereplőjének képviseletét. 

Győrffy Balázs a MAGOSZ alelnöke, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke emlékeztetett, hogy a 2013-ban a MAGOSZ tizenegy szervezettel közösen vágott neki a megújuló agrárkamara első választásának majd 2017-ben további hat szervezet csatlakozott ehhez a szövetséghez. Az együttműködés folyamatos és sikeres,  a teljes magyar agrár élelmiszeripart és vidéket lefedi.

Fotó: Rass Krisztina
Győrffy Balázs kiemelte, hogy a MAGOSZ nem csak jelölő szervezet a kamarai választásokon, hanem a kamara kiemelt stratégiai partnere, napi szintű kapcsolat van a két szervezet között, nem csak a magyar agrár-, és élelmiszergazdaság stratégiai jelentőségű kérdéseiben de a folyamatos szakmai problémák megoldásában. Mint mondta, az elmúlt időszak nagyon széleskörű, párbeszédre alapozott munkáját annak tudatában végezték, hogy csak együtt lehetünk sikeresek és a közös munkának értéke van. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a közelgő kamarai választások kapcsán úgy fogalmazott, hogy ugyanezen elveket szem előtt tartva,  továbbra is konszenzusra törekedve az ágazati érdekeket figyelembe véve kívánják folytatni a munkát.

Jakab István a MAGOSZ elnöke kiemelte, hogy az új kamarai törvény hatályba lépese óta a jelen lévő szakmai szervezetek mindig is konszenzusra törekedve, szakmai alapokra helyezve és érdemben kidolgozott javaslatok alapján segítették a döntéshozókat, mindezt úgy, hogy minden körülmények között sikerült egymásért is közösen kiállni, békében és  kölcsönös tisztelet alapján együtt dolgozni. A MAGOSZ elnöke úgy fogalmazott,

Fotó: Rass Krisztina

nagyon fontos, hogy képesek legyünk egy nemzetstratégia részévé válni úgy, hogy közben az egyes ágazatok szereplőinek, vállalkozóinak érdeke úgy érvényesüljön, hogy az a magyar emberek javát szolgálja. 

Kiemelte, hogy a most aláírásra kerülő együttműködési megállapodással a jövő építésére vállalkozunk úgy, hogy a hagyományainkat megőrizve , az értékeink alapján továbbépítkezve, a XXI. századi tudás alkalmazásával  korszerűbb agrár- és élelmiszergazdaságot építünk.

Fotó: Rass Krisztina
A tizenhét, a MAGOSZ-szal együttműködési megállapodást aláírt szervezet:

Baromfi Termék Tanács és Szakmaközi Szervezet, a Baromfi és Tojástermelők Szövetsége; Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége; Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége – AGRYA, FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, Gabonatermesztők Országos Szövetsége, HANGYA – Magyar Termelői Értékesítő és Szolgáltató Szervezetek/Szövetkezetek Együttműködése, Kisgazda Polgári Egyesület, Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége, Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet, Magyar Állattenyésztők Szövetsége, Magyar Biokultúra Szövetség, Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete, Magyar Dohánytermelők Országos Szövetsége, Országos Erdészeti Egyesület, Országos Magyar Méhészeti Egyesület, Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Forrás: 
www.magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Áfonyafarm a napelem alatt

Az USA legészakibb tagállamában, Maine területén termő vadáfonyát nem lehet magról vetni, az alacsonyra növő bokrok különleges ápolást igényelnek, az apró, édes bogyókat pedig csak a környéken értékesíthetik, mert túl sérülékenyek ahhoz, hogy a hosszú szállítást kibírják.

Élelem a belek számára: az emberi mikrobák növényi cukrokkal táplálkoznak

Egy új kutatás szerint a bélrendszerünkben élő baktériumok számára táplálékforrásként szolgál egy olyan szénhidrát, amely általában növényi fehérjékhez kötődik.

Az egészséges öregedés újradefiniálása élelmiszerekkel

Dr. Catherine Kwik-Uribe, a Mars Edge tudományos kutatásért felelős alelnöke összefoglalta a világ népességének elöregedésével foglalkozó mélyreható tanulmány kezdeti megállapításait; kiemelve a legfontosabb tudnivalókat az étrendünkben található bioaktív anyagok egészségügyi előnyeiről.

Barlangokba szállítják az almát, így csökkentik a rezsiköltséget az olaszok

Hegyoldalba vájt barlangokban, természetes hűtőházakban tárolják a termés egy részét az észak-olaszországi almatermesztők, ezzel is csökkentve áramszámlát.

Neggst tojáshelyettesítő

A Neggst Foods GmbH kifejlesztett egy vegán tojásalternatívát, ami úgy néz ki és használható, mint a tyúktojás.

A szilva az őszi gyümölcsök szupersztárja

Az Európai Friss Csapat – az ízek ereje! program őszi workshopján Bernáth József séf egy izgalmas szilvás receptet mutatott be, de mellette kiderült az is, melyek azok a szuper tulajdonságok, amelyek miatt a szilva igazi szupersztárnak számít a gyümölcsök között.

Őrizzük meg csontjaink egészségét nassolnivalókkal

Minden harmadik 50 év feletti nő és minden ötödik férfi a csontritkulás miatt szenved csonttörést, ugyanis ez a betegség okolható a csontok gyengeségéért és a csonttörések kockázatának növeléséért. A töréssel járó kellemetlenségek miatt érthető, hogy az emberek miért szeretnének minden módot megragadni, hogy csökkentsék ennek a gyakori eseménynek a kockázatát.

A fekete tea fogyasztása csökkentheti a halálozási kockázatot

A zöld tea régóta hírnevet szerzett az egészségre gyakorolt jótékony hatásáról, a kutatások sokkal vegyesebbek a fekete teával kapcsolatban. Maki Inoue-Choi, a National Cancer Institute epidemiológusa szerint az egyik probléma az, hogy a teával és a halálozással kapcsolatos kiterjedt megfigyelési vizsgálatok olyan országokra összpontosítottak, mint Japán vagy Kína – ahol a zöld tea népszerűbb.

A megbecsült agrárium képes a minőségi termékek előállítására

A magyar agrártársadalom képes hagyományos értékei megtartása mellett, a kormány támogatását élvezve, az új idők kihívásaival szembenézve, megfelelő mennyiségű, minőségű és biztonságos élelmiszerrel ellátni a lakosságot – fogalmazott Farkas Sándor a Magyar Közgazdasági Társaság 60. közgazdász vándorgyűlésén, Szegeden.

A magzatok is grimaszolnak a kelkáposzta ízére egy tanulmány szerint

Első alkalommal vizsgálta meg egy kutatócsoport, milyen arckifejezéssel reagálnak a magzatok a különféle zöldségek ízére, és kimutatták, hogy a keserű kelkáposztára több esetben vágtak inkább síró grimaszt, mint az édes sárgarépára.