Back to top

Rég elveszett fajta mentheti meg a kávétermesztőket

Daniel Sarmu Sierra Leonében nőtt fel. A családja egyik bevételi forrása a kávétermesztés volt, ám a csak a gyengébb minőségű, robusta fajta termett meg a birtokukon. Az ingadozó felvásárlási árak azonban előfordul, hogy a termesztés költségeit sem fedezik.

Ahogy az éghajlat egyre melegszik, az arabica fajta termőterülete úgy csökken. Itt jön képbe egy régi-új fajta, a stenophylla - számol be a csmonitor.com.

„Azt hihetjük, hogy - bár nehezen, de - megtanulhatunk élni e nélkül az ital nélkül” – mondja Aaron Davis, a Kew Királyi Botanikus Kert kávékutatója.

„Azonban világszerte 100 millió ember érintett a kávétermesztésben. Ez adja a megélhetésüket, a kultúrájuk része. Egész országok vannak, melyek tönkre mennének a kávé nélkül.”

Ha a tudósoknak sikerülne valamilyen módon segíteni a kávétermesztő családi gazdaságokat, melyek a klímaváltozás elleni harc élvonalába kerültek, ennek haszna az egész világon érezhető lenne: a globális élelmiszerellátási lánctól kezdve a népvándorlásig.

Davis több, mint egy évtizede dolgozik azon, hogyan lehetne éghajlat-biztossá tenni a kávét. Ennek a legnehezebb része, hogy olyan fajt/fajtát kell találni, mely könnyen termeszthető, és hasonlít az íze a megszokott italunkhoz.

Ugyan nagyjából 130 kávéfaj létezik, ebből mindössze kettőt fogyasztunk: a robustát és az arabicát.

Az arabica az értékesebb, jobb ízű fajta, azonban jóval érzékenyebb is a növény. Eredetileg Etiópia és Dél-Szudán magasabb régióiban nőtt, nagyjából 18 Celsius fok körüli hőmérsékleten érzi jól magát. A közép- és dél-amerikai állományok érzékenyek a kávérozsdára (ez egy gombás betegség, melynek hatására a kávé levelei megbarnulnak, lehullanak, és néhány év alatt az egész cserje elpusztul), mely miatt az utóbbi időben számos szüret meghiúsult, és az érintett országokból megindult a népvándorlás.

A robusta ezzel szemben könnyen termeszthető a melegebb klímaövökön is, azonban nagyon érzékeny az aszályra.

Évekkel ezelőtt Davis és kollégái a kávé természetes élőhelyeit járták be, főleg Afrika különböző vidékein, és néhány Dél-Ázsiai területen. Történelmi feljegyzések, illetve régi növényminták után kutattak.

Coffea stenophylla
Coffea stenophylla
Fotó: Wikimedia Commons

Így találtak rá a stenophyllára, melyet a 20. század elejéig Sierra Leonében termesztettek. Az utolsó feljegyzett észlelése a növénynek az ország déli részén 1954-ben volt.

Sarmuval karöltve elkészítettek egy információs posztert az elveszett kávéról, melyet az utolsó ismert termesztőterülete környékén lévő gazdák közt osztottak szét. Érkezett ugyan néhány visszajelzés, hogy látták a növényt, de sajnos mindegyik falsnak bizonyult.

A tudósok kénytelenek voltak saját kezükbe venni az ügy irányítását, és nekivágtak a Kenema környéki erdőkben. Hat órán át küzdötték át magukat az erdőn, amikor végre sikerült rátalálniuk az áhított kávéra.

Ez azonban még nem jelentette, hogy sikerrel jártak volna. Vajon érdemes-e energiát fordítani erre a növényre? Jó ízű lehet?

Az megtalált kávécserjékről mintákat gyűjtöttek, melyet aztán Londonba küldtek, a Union Kávétársasághoz (Union Hand-Roasted Coffee), ahol a hozzáértő kóstolók tették próbára. A stenophylla fényes győzelmet aratott: az értékelések szerint az íze pont olyan kiváló, mint az arabica fajtáé.

„Az arabica jelenleg az egyetlen kávéspecialitásunk, így ez az eredmény, különösen egy ilyen kis mintából, nagyon meglepő és csodálatos volt” mondta el a Kew Botanikus Kertnek Jeremy Torz, az Union Kávétársaságtól.

A következő lépés, hogy többet ültessünk ebből a növényből, hogy kiválasszuk a legjobb ízű változatokat. A kávénak 4-7 évre van szüksége, mire termést hoz.

Davis és kollégái ezalatt tovább kutatnak más kisebb fajok illetve fajták után, azt remélve, hogy az arabica és a robusta ellenállóbb verzióira találnak.

„A kávétermesztőink nagy környezeti stresszben dolgoznak” – mondta el Catherine Kiwuka, a Ugandai Nemzeti Mezőgazdasági Kutatólaboratórium természetvédelmi szakembere, aki a robusta fajta szárazságtűrő változataiból írta a doktori disszertációját.

„Amikor a termés tönkremegy, annak következményei az egész társadalomra kihatnak.”

Kiwuka a kávé klímaállóvá tételét erkölcsi kötelességnek tekinti.

„Az itteni embereknek nincs más lehetőségük” – tette hozzá.

Forrás: 
www.csmonitor.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Élelmiszer vs. üzemanyag

Az ukrajnai háború következtében megugrott az élelmiszerek ára, ami világszerte növeli az éhínség veszélyét. A válság még nagyobb nyomás alá helyezi a növényi eredetű, kis szén-dioxid-kibocsátású üzemanyagok gyártóit, és újra fellángolt az „élelmiszer kontra bioüzemanyag” vita.

A Zalában aratott búza fele étkezési minőségű

Zala megyében a közel 27 ezer hektáros termőterületen átlagosan 5,56 tonna kenyérgabona termett hektáronként az idén, a learatott búza 50 százaléka étkezési minőségű - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke az MTI-vel.

Végre javulhat az aszályhelyzet

A következő három forró nap fokozott figyelmet igényel a vízügyes szakemberektől is, de az előrejelzések szerint a hétvégétől mérsékelten javulhat az aszályhelyzet - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szerdán az MTI-vel.

A mini arborétumok szerepe a klímavédelemben

Egy forró, szélcsendes napon a lombos fák közelében akár 10-15 °C-kal hűvösebb lehet, mint egy napsütésnek jobban kitett városi területen. A fák kulcsszerepet játszanak a hőstressz megelőzésében és a klímabarát, élhetőbb városok kialakításában. Világszerte számos helyen vizsgálják a lombos fák klímavédelemben betöltött szerepét.

Több vanília, több vadvilág?

Hogyan lehet megőrizni a biológiai sokféleséget úgy, hogy közben a madagaszkári vaníliatermesztő családi gazdaságok megélhetése is biztosított legyen? Egy új tanulmány szerint van rá mód. A kutatócsoport kimutatta, hogy a felhagyott területekre telepített vaníliaültetvények terméshozama nem különbözik az erdeiektől. A parlagon hagyott földeken való termesztés pedig a biodiverzitásra is jó hatással van.

Hollandiától Mezőmadarasig - Az egész több, mint a részek összege

Nincs általánosan érvényes vidékfejlesztés. Minél közelebbről szemléljük az adott térséget, annál inkább látható, hogy egyedi problémák megoldására van szükség. Az emberre és a közösségre kell fókuszálni. Erről és nemzetközi tapasztalatairól is beszélt az MMG Direkt adásában dr. Goda Pál agrárközgazdász, vidékfejlesztési kutató, a Széchenyi István Egyetem oktatója és az Agrárközgazdasági Intézet ügyvezető igazgatója.

Szimbólummá vált szobor

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (Food and Agriculture Organisation, FAO) 1970-ben Budapesten tartotta VII. Regionális Konferenciáját. Erre az alkalomra id. Szabó István Kossuth-díjas szobrász egyetlen fatörzsből kifaragta Kenyér című, 100 centiméteres alkotását.

Kivonul a svájci csokoládégyártó Oroszországból

A csokoládégyártó svájci Lindt & Sprungli Group elhagyja az orosz piacot.

Piacra dobják a rabok által készített tésztákat

Gluténmentes tésztaüzem egységet indított az Állampusztai Mezőgazdasági és Kereskedelmi Kft, ahol Pasta Schönfeld márkanév alatt sajátmárkás termékeket készítenek a fogvatartottak.

EIT Food Accelerator Network - induló agrár cégek gyorsítója

Az EIT Food bejelentette azt a 61 agrárélelmiszeripari startup-ot, amelyeket kiválasztottak, hogy csatlakozzanak az EIT Food Acceleration Network (EIT FAN) 2022-höz. A kiválasztott induló projektek és vállalkozások ipari kapcsolatokra, befektetési lehetőségekre, programozásra és erőforrásokra tehetnek szert céljaik elérése és növekedésük felgyorsítása érdekében.