Back to top

Növényvédelem - Van megoldás

Minden gyakorló kertész megtapasztalta már, hogy a kártevők egyre kevésbé érzékenyek a növényvédő készítményekre, a növényállományokat egyre nehezebb egészségesen tartani, a helyzetet pedig csak súlyosbítja a felhasználható szerek kínálatának fokozatos szűkülése. Szerencsére léteznek környezetkímélő és rezisztenciatörő megoldások a dísznövénytermesztésben is.

Egyre nagyobb az igény a minél kisebb környezetterheléssel, kemikáliák használata nélkül termelt mezőgazdasági termékek iránt, a jövő az integrált és ökológiai gazdálkodásé, melynek kulcsfontosságú eleme a biológiai növényvédelem. Ennek az irányvonalnak az úttörője és meghatározó szereplője a Biocont Magyarország Kft., amely a Biocont cégcsoport tagjaként több évtizedes külföldi és belföldi tapasztalattal rendelkezik a biológiai növényvédelem területén. A Flora Hungaria nagybani virágpiacon megtartott Vál­tozások a technológiákban című szakmai napon a cég fejlesztőmérnöke, Jávorszky Laura olyan készítményeket mutatott be, amelyek élelmezés-, illetve munkaegészségügyi várakozási ideje nulla nap, azaz a növényzet felszáradását követően nem jelentenek veszélyt sem a kertészetben dolgozó emberekre, sem pedig a vásárlókra.

A készítmények alapanyagai többnyire természetes forrásokból származnak, és kímélik a hasznos élő szervezetek többségét.

A szakember kiemelte, hogy a szerrezisztencia ma már minden kertész, így a dísznövénykertészek munkáját is megnehezíti. Ezért nagyon fontos, hogy minél többen használják a kemikáliáktól eltérő hatásmóddal rendelkező készítményeket, ha fölmerül a gyanú, hogy valamely kártevő rezisztens a szokásos szerekre. A hangsúly azonban mindig a megelőzésen, és nem az utólagos kezelésen van, hangsúlyozta Jávorszky Laura.

A Vitisan készítmény vizsgálata levendula- és primulaállományban
A Vitisan készítmény vizsgálata levendula- és primulaállományban
Fotó: Biocont Magyarország Kft.

Összetett hatás

Egyre népszerűbb a trópusi neem-fa magjából kivont, azadirachtin hatóanyagú NeemAzal T/S a szívó-, rágókártevők és az aknázómolyok ellen. Összetett hatásmechanizmussal rendelkezik, ezáltal alkalmas a rezisztenciatörésre. A készítmény gátolja a kártevők táplálkozását, nö­vekedésgátló és kitinszintézist zavaró tulajdonsága révén pedig a vedlőfélben lévő lárva elpusztul. Ezeken kívül a készítménynek termékenységcsökkentő hatása is van, tehát az azadirachtinból táplálkozó nőstény által lerakott tojások nem lesznek életképesek, a légköri nyomás hatására egyszerűen szétdurrannak.

A NeemAzal T/S repceolajat tartalmaz, így megfelelő fedettséget tud biztosítani, egyéb adju­váns készítményt nem kell hozzáadni.

Ugyanakkor perzselhet, ezért a Biocont szakembere azt ajánlja a kertészeknek, hogy állománykezelés előtt mindenképpen végezzenek néhány növényen próbapermetezést.

A készítmény helyben felszívódik, a kezelést követő körülbelül két óra múlva a hatóanyag 40%-a jut a növénybe, 60%-a pedig a növények felszínén érvényesül. Sejtről sejtre nem transzloká­lódik ugyan, viszont a fonákon tartózkodó tripszeket, levéltetveket, illetve az aknában lévő lárvákat eléri. Számos, a dísznövénykultúrákban komoly kiesést okozó kártevő ellen véd, egyebek közt hatásos a tripszek, levéltetvek, hernyók, molytetvek ellen. Hatása nem taglózó, látványos eredmény három-öt nappal a kezelést követően tapasztalható. A szakember kiemelte, hogy a védekezést a károsító tömeges felszaporodása előtt kell elkezdeni, és a fertőzés mértékétől függően három-négy kezelésre is szükség lehet.

A szer engedélyezett dózisa 3 liter/hektár, az ajánlott koncentráció 0,25 és 0,5% között van.

A narancsolaj hatóanyagú PrevGold rovar-, gomba- és atkaölő szerként egyaránt felhasználható. Széles hatásspektruma a hatásmódjával magyarázható, a narancsolaj ugyanis dehidratál (szárít), így a lágy kültakarójú kártevőket – mint amilyenek például az atkák, a tripszek, molytetvek –, illetve a növényfelszínen található gombamicéliumot egyaránt képes kiszárítani.

Egyenletesebb vízellátás

A Transformer talajkondicionáló szer hatóanyaga ugyanúgy alkohol-etoxilát, mint a Wetcit hatásfokozó adjuvánsé. Javítja a talaj, a termesztőközeg kapilláris tevékenységét, segíti a víz beszivárgását, majd megtartását a talajban, így egyenletesebb vízellátást tesz lehetővé. A jobb vízháztartás és levegőellátottság, valamint a könnyebben hozzáférhető tápanyagok révén a növények dúsabb, erőteljesebb gyökérzetet fejlesztenek, és ettől javul az erőnlétük. Öntözéskor a talaj nagyobb pórusai megtelnek vízzel, viszont a mikropórusokba a víz nem képes beszivárogni. Ennek következtében a vízátfolyás után gyenge a talaj vízmegtartó képessége, kevés lesz a növények számára is elérhető vízkapacitás. Transformer hozzáadásával az egyébként cseppekben összeálló víz könnyedén elterül és beszívódik a termesztőközegbe, a készítmény segít megteremteni a kapcsolatot a hidrofób talajrészecskék és a víz között, ezáltal a víz a mikropórusokba is beszivárog. Alkalmazható dózisa 5-10 l/ha, vagy 1 mm/m2. Kijuttatható az öntözőrendszerben, valamint a termesztőközegbe keverve. Öntözővízhez adagolva segít megakadályozni az eltömődések kialakulását.

A PrevGold kontakt készítmény, ezért nagyon fontos az állomány megfelelő fedettsége. Taglózó (eradikatív) hatású. Mivel a szer dehidratáló tulajdonsága jelentősen eltér a széles körben alkalmazott kémiai növényvédő szerek többségétől, nagyon jó megoldást nyújthat ott, ahol kialakulóban van a rezisztencia.

Engedélyezett koncentrációja 0,4-0,8%.

A PrevGold szárító hatása már öt perccel a kezelést követően jelentkezik, két nappal a kezelés után pedig szinte felismerhetetlenné válik a kártevő.

Megelőzi és pusztítja

Kifejezetten gombaölő készítmény a kontakt hatású Vitisan, hatóanyaga a ká­lium-hidrogén-karbonát. Megelőző és taglózó hatása is van. A levél felszínén lúgos (pH 8,2) közeget alakít ki, amely nem kedvez a gombás betegségek megtelepedésének, és képes a már kialakult fertőzéseket is blokkolni azáltal, hogy a micéliumokat kiszárítja. Az előadó fölhívta a figyelmet a készítmény kedvező mellékhatására is: a szer könnyen felvehető káliumot szolgáltat, amelynek sejtfalerősítő hatása van, ezáltal növeli a növények ellenálló képességét például a szürkepenésszel szemben. Mivel kontakt készítmény, hatásfokozó adalékanyag, például Wetcit hozzáadása javasolt.

Jávorszky Laura említést tett a Biocont Magyarország Kft. által végzett, szürkepenészre irányuló vizsgálatról is.

Levendulában már meglévő fertőzés esetén próbálták ki a Vitisant. Mindössze egy kezelés történt, hektáronként három, illetve öt kilogrammos dózissal. Az eredmény meggyőző volt, a szer kiszárította az állományban lévő penészgyepeket, ezzel blokkolta a fertőzést. Primulában megelőző jelleggel juttatták ki a készítményt, és megállapították, hogy körülbelül 10-14 napos védelmet nyújtott. A virágzó állományban enyhe perzseléses tünetek voltak tapasztalhatóak, amelyeknek a mértéke a dózis emelkedésével arányosan nőtt. Az előadó ezért ennél a szernél is fölhívta a kertészek figyelmét arra, hogy végezzenek próbapermetezést.

A narancsolaj-tartalmú PrevGold már néhány perccel a kijuttatás után kifejti szárító hatását
A narancsolaj-tartalmú PrevGold már néhány perccel a kijuttatás után kifejti szárító hatását

A hatékonyság fokozása

A Wetcit hatásfokozó adjuváns készítmény hatóanyaga az alkohol-etoxilát. Hatásmódja a víz felületi feszültségének csökkentésén alapszik, fokozza a terülést és a nedvesítést. Növeli a tankmix partner hatékonyságát azáltal, hogy a növényvédő szerek számára átjárhatóvá teszi a hidrofób külső burkolatot, illetve segít benedvesíteni a viaszos és a növényi szőrökkel borított felszínt.

Nem érzékeny a kémhatásra. Használata során, azáltal, hogy a kijuttatott permetcseppek jobban terülnek, gyorsabban szárad az állomány, a száraz felületen pedig kevésbé telepednek meg a gombák.

A szőrözött növényfelszínre kijuttatott permetszer cseppjei adjuváns nélkül egyszerűen fönt maradnak a növényszőrökön, elpárolognak, megszáradnak anélkül, hogy elérnék a célfelszínt, ezáltal nem fejti ki jótékony hatását. A Wetcit terülésfokozó hatása révén viszont a permetcsepp nagy része érintkezik a növényfelszínnel, így a növényvédő szerrel fedett terület sokszorosára nő, fogalmazott Jávorszky Laura.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2022/2 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A héten 109 településen irtják a szúnyogokat

A héten a tervek szerint 13 megye 109 településen irtják a szúnyogokat - tájékoztatta a program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn az MTI-t.

Díszes haszonkertek

Neves hazai és külföldi szakemberek közreműködésével rendezték meg a Díszes haszonkertek című, a várak, paloták, kastélyok, udvarházak és egyházi központok kertörökségének múltját és jövőjét körüljáró konferenciát a Várkert Bazárban.

A mézbogyó ígéretes fajtái

Írásunkban a nagyon korán szüretelhető szabadföldi gyümölcstermő növény, a loncfélék családjába tartozó mézbogyó fajtáinak jellemzőit mutatjuk be. A fajtavizsgálatokat egy szombathelyi magánkertben végezték a keszthelyi Georgikon Campus frissdiplomás kertészmérnökei.

Holdkőzetben sikerült növényt termeszteni

Először sikerült növényt termeszteni Holdról származó talajon: a Floridai Egyetem kutatói lúdfüvet neveltek az Apolló-11 asztronautái által hazahozott talajmintán.

Beporzók napja 2.: nemcsak a méhekről szól

2018 óta március 10-e a beporzók napja. Ezen a napon nemcsak a házi méhekre és a méhalkatúakra hívjuk fel a figyelmet, hanem minden olyan élőlényre, amelynek szerepe van a növények megporzásában, hiszen a termesztett növények kétharmadát, az élelmiszereinknek pedig egyharmadát köszönhetjük nekik.

Káposztafélék háztájiból

Úgy viszik a háztájiból származó káposztát és karfiolt, mint a cukrot – mondta elöljáróban Kovács Tamás, aki Zalaszentgróton termeli ezt a két zöldséget. Tervei szerint hamarosan tovább bővül a paletta: megpróbálkozik a karalábéval is.

Kevesebb hulladék, több tápanyag, avagy zöldségtermesztés közvetlenül az étteremben

Egy német étteremlánc eltökélt szándéka, hogy minden egységében helyben termelt zöldségekkel és csíranövényekkel szolgálják ki a vendégeket. Számos fenntarthatósági érv szól az ötlet mellett, a vendégek pedig garantáltan friss és egészséges ételeket fogyaszthatnak.

Csődöt jelentett a holland vállalat

Csődeljárás alá került a holland Codema Systems Group vállalat. Az ügyfélspecifikus kertészeti technológiai megoldások tervezésére, telepítésére és karbantartására szakosodott cégnek mintegy 140 alkalmazottja van.

Bölcs fákat mutatnak be

A Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége és a szlovák Narodny Trust tavaly indította el a Bölcs Fák – a történeti és gyűjteményes kertekben lévő matuzsálem fák megőrzése és vonzerejük növelése a zöld turizmus jegyében című kezdeményezését.  Közös munkájuk során támogatják az idős fák állapotának felmérését, a kiválasztott fák ápolását.  

Kávé az üvegházból?

Évente világszerte csaknem 10 milliárd kilogramm kávébabot termelnek, ami egyebek mellett Brazília, Kolumbia, Guatemala, Etiópia és Vietnam egyik legfontosabb exportterméke. A Wageningen Egyetem üvegházi és hagymás növények kutatására szakosodott intézetének egyik kutatása során azt vizsgálják, hogy lehetséges-e kávét termeszteni üvegházban, és a szabályozott körülmények hogyan befolyásolják a kávé ízét és aromaanyagait.