Back to top

Megcsalják a párjukat, de legalább védik a fiókákat

Egy nemzetközi kutatócsoport vizsgálata szerint az egyébként monogám madaraknál a hímek félrelépése pozitív is lehet: úgy tűnik ugyanis, hogy a más tojóknál nevelkedő fiókáikat is ugyanúgy védik veszély esetén, mint saját fészkükben lévőket, ezzel pedig javítják az összes fióka túlélési esélyeit.

Kormos légykapó pár odúnál (a kép illusztráció)
Kormos légykapó pár odúnál (a kép illusztráció)
Korábbi vizsgálatok igazolták, hogy a monogám párkapcsolatban élő fajoknál ez a viselkedés a faj genetikai változatosságát segít javítani - írja a phys.org. A tudósok arra voltak kíváncsiak, hogy vajon az általában párban élő madarak hogyan viselkednek, ha olyan veszéllyel kerülnek szembe - például egy ragadozóval - melynek elhárításához több felnőttre van szükség, hogy megvédjék a fiókákat. Ehhez kormos légykapókat figyeltek meg, mely egy Európában elterjedt, vonuló faj. A teleket Afrika északi részén töltik. A tudósok többször is megfigyelték, hogy

a hímek csapatostul támadtak rá a ragadozókra, ami felvetette a kérdést, hogy ugyan mi sarkallja az egyébként párban élő madarakat csoportos viselkedésre.

Azt feltételezték, hogy a madarak nem csak a saját párjuk fiókáit védik, hanem azokat is, melyek félrelépésük eredményeképpen más tojók fészekaljaiban nevelkedtek.

Egy 44 odút helyetek ki, melyeket hármasával tettek fel a fákra. Minden odúba egy hím és egy tojó költözött. A kutatók megfigyelték a szaporodásukat, majd kitömött ragadozókat helyeztek el az odúk közelébe, hogy többet tudjanak meg a madarak védekezési módszereiről.

A megfigyelések igazolták, hogy a hímek gyakran párosodtak a többi közelben lévő tojóval is, mikor azok párja épp távol volt. Ennek eredményeképp a fészkekben fejlődő fiókák nem egy apától származtak. A legérdekesebb az volt, hogy a kutatóknak úgy tűnt, a hímek tudják is, hogy melyek az ő utódaik.

Ha olyan fészek mellett helyezték el a kitömött ragadozót, ahol az adott madárnak nem volt utódja, akkor nem segített a veszély elhárításában.

Azonban ha a saját utódait is tartalmazó odúk közelében leselkedett veszély (ezt a kutatók genetikai vizsgálatokkal bizonyították), akkor ugyanolyan intenzitással igyekeztek elzavarni a "ragadozót", mintha a saját fészküket védenék. Azt is bizonyították, hogy a "szeretőiknek" is ugyanúgy segítettek etetni a fiókákat, mint a saját párjuknak.

Forrás: 
phys.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fotóturisták a repceföldön?

A természet szerelmesei és az Instragrammerek a festői napraforgó-, repce- vagy levendulaföldeken kóvályognak. Ismerős szituáció? A gazdálkodók számára jóval többről szól egy séta a termésükön át, mint egy kattintás.

A mézbogyó ígéretes fajtái

Írásunkban a nagyon korán szüretelhető szabadföldi gyümölcstermő növény, a loncfélék családjába tartozó mézbogyó fajtáinak jellemzőit mutatjuk be. A fajtavizsgálatokat egy szombathelyi magánkertben végezték a keszthelyi Georgikon Campus frissdiplomás kertészmérnökei.

Két kanadai rókában megerősítették a madárinfluenzát

Kanadában először fordult elő magas patogenitású madárinfluenza-vírus emlősökben – adta hírül a wattpoultry.com. A vírust két vörösróka kölyökben találták meg.

A vegetáriánus gyerekek nem kevésbé fittek, mint a húsevők

Az éghajlatváltozás és az egészséggel kapcsolatos aggodalmak egyre nagyobb méreteket öltő hatása közepette a veganizmus és a vegetarianizmus világszerte egyre nagyobb teret hódít. Azonban olvassa végig, mielőtt arra bátorítja gyermekét, hogy teljesen vegetáriánus legyen.

Eltűnt az élet a Sajóból

Márciusban érkezett először hír arról, hogy a Sajó szlovákiai szakaszán vastartalmú szennyvíz folyik az egykori Siderit üzem telephelyéről. Akkor a magyar Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) a nemzetközi Duna-védelmi egyezmény keretében és a Magyar-Szlovák Határvízi Bizottságon keresztül kérte a szomszédos országot a kármentesítés haladéktalan megkezdésére.

Már Új-Zélandon is fakulnak a tengeri szivacsok

Első ízben találtak Új-Zéland partjainál olyan tengeri szivacsokat, amelyek - a korallfehéredéshez hasonlóan - elveszítették színüket, vélhetően az óceán szokatlanul magas hőmérséklete miatt.

Madarakról és fákról a botanikus kertben

Több mint ötszázan vettek részt a Madarak és Fák Napja alkalmából pénteken, a Nyíregyházi Egyetem Tuzson János Botanikus Kertjében rendezett programon. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület valamint a NYÍRERDŐ Zrt. Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskola két év kényszerszünet után tartotta meg ismét az évtizedes múltra visszatekintő rendezvényt.

Holdkőzetben sikerült növényt termeszteni

Először sikerült növényt termeszteni Holdról származó talajon: a Floridai Egyetem kutatói lúdfüvet neveltek az Apolló-11 asztronautái által hazahozott talajmintán.

Beporzók napja 2.: nemcsak a méhekről szól

2018 óta március 10-e a beporzók napja. Ezen a napon nemcsak a házi méhekre és a méhalkatúakra hívjuk fel a figyelmet, hanem minden olyan élőlényre, amelynek szerepe van a növények megporzásában, hiszen a termesztett növények kétharmadát, az élelmiszereinknek pedig egyharmadát köszönhetjük nekik.

Kína ritka, 66 millió évvel ezelőtti dinoszaurusz embriókat fedezett fel

Dinoszaurusz tojások a világ minden táján megtalálhatók, de az embriókat hordozó tojások rendkívül ritkák. Ez nagymértékben korlátozza a dinoszauruszok fejlődéséről alkotott képünket, ezért van annyi rejtély, amit a paleontológusoknak meg kell fejteniük.