0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Megcsalják a párjukat, de legalább védik a fiókákat

Egy nemzetközi kutatócsoport vizsgálata szerint az egyébként monogám madaraknál a hímek félrelépése pozitív is lehet: úgy tűnik ugyanis, hogy a más tojóknál nevelkedő fiókáikat is ugyanúgy védik veszély esetén, mint saját fészkükben lévőket, ezzel pedig javítják az összes fióka túlélési esélyeit.

Korábbi vizsgálatok igazolták, hogy a monogám párkapcsolatban élő fajoknál ez a viselkedés a faj genetikai változatosságát segít javítani – írja a phys.org. A tudósok arra voltak kíváncsiak, hogy vajon az általában párban élő madarak hogyan viselkednek, ha olyan veszéllyel kerülnek szembe – például egy ragadozóval – melynek elhárításához több felnőttre van szükség, hogy megvédjék a fiókákat. Ehhez kormos légykapókat figyeltek meg, mely egy Európában elterjedt, vonuló faj. A teleket Afrika északi részén töltik. A tudósok többször is megfigyelték, hogy

a hímek csapatostul támadtak rá a ragadozókra, ami felvetette a kérdést, hogy ugyan mi sarkallja az egyébként párban élő madarakat csoportos viselkedésre.

Azt feltételezték, hogy a madarak nem csak a saját párjuk fiókáit védik, hanem azokat is, melyek félrelépésük eredményeképpen más tojók fészekaljaiban nevelkedtek.

Egy 44 odút helyetek ki, melyeket hármasával tettek fel a fákra. Minden odúba egy hím és egy tojó költözött. A kutatók megfigyelték a szaporodásukat, majd kitömött ragadozókat helyeztek el az odúk közelébe, hogy többet tudjanak meg a madarak védekezési módszereiről.

A megfigyelések igazolták, hogy a hímek gyakran párosodtak a többi közelben lévő tojóval is, mikor azok párja épp távol volt. Ennek eredményeképp a fészkekben fejlődő fiókák nem egy apától származtak. A legérdekesebb az volt, hogy a kutatóknak úgy tűnt, a hímek tudják is, hogy melyek az ő utódaik.

Ha olyan fészek mellett helyezték el a kitömött ragadozót, ahol az adott madárnak nem volt utódja, akkor nem segített a veszély elhárításában.

Azonban ha a saját utódait is tartalmazó odúk közelében leselkedett veszély (ezt a kutatók genetikai vizsgálatokkal bizonyították), akkor ugyanolyan intenzitással igyekeztek elzavarni a „ragadozót”, mintha a saját fészküket védenék. Azt is bizonyították, hogy a „szeretőiknek” is ugyanúgy segítettek etetni a fiókákat, mint a saját párjuknak.

Forrás: phys.org