Back to top

Szabó Kriszta: Az Unikornis Lovarda vezetője

Decemberben indult sorozatunkban olyan embereket mutatunk be, akik a háttérből segítik a versenyek problémamentes lebonyolítását, illetve munkájuk elismerésre méltó és szeretnénk, ha jobban megismernék őket. Interjúalanyunk ezúttal a pilisjász­fa­lui Unikornis Lovardát vezető Szabó Kriszta.

Hogy kerültél a lovasok világába?

Közel tizenkét éves voltam, mikor itt, Piliscsabán nyílt egy lovarda, ahol apukám villanyszerelő volt, ő vitt ide be. Itt hobbiszinten lovagoltam és a napi munkákban segítettem, hogy lóra ülhessek, ez akkortájt szokásos volt. Aztán jött egy autóbaleset, ami után azt mondták, hogy nemcsak lovagolni nem fogok tudni, hanem örülök, ha járhatok, így gondolkoztam azon, mit csinálhatok, ami ugyanígy a lovak közelében van. Így jelentkeztem a népi játék- és kismesterség-képző osztályba, ahol négy évet töltöttem el, itt szíjártó-nyerges szakmát sajátítottam el.

Amikor itt végeztem, volt egy osztálytársam, aki a Csonti (Csontos Pál) gödöllői lovasboltjában dolgozott. Ekkor nyitotta meg Csonti a Tattersallban is a boltját, így kerültem először a gödöllői kereskedésbe munkatársként, majd a Tattersallba.

Itt nagyon sok mindent csináltunk, például ha megláttunk egy külföldi katalógusban egy kantárt, lemásoltuk. Akkoriban, jó huszonévvel ezelőtt még a „neves” felszerelések nehezen voltak itthon elérhetőek. Sok szerszámot hoztak javításra, rendszeresen jártunk az országban versenyekre. Nagyon sok embert ismertem meg ezáltal, emlékszem, alig nyitottunk ki, már ott kávéztak nálunk a lovasok kora reggel, nagyon jó időszak volt.

Itt dolgoztam 8-9 évet, azután kimentem Angliába egy évre, egy ismerős állatorvos házaspárhoz au-pairként, de többet voltam a kutyáikkal, lovaikkal, mint a gyerekekkel. Velük kerültem bele a „galoppos” közegbe, Newmarketbe.

Amikor hazajöttem, Dotya (Stróbl Dorottya) kérdezte meg, hogy lenne-e kedvem a Lovas Szövetségben dolgozni, merthogy én úgyis mindenkit ismerek. Nem sokat gondolkodtam rajta, és igent mondtam.

Itt dolgoztam nyolc éven át, egészen várandósságomig. Mellette elvégeztem egy sportszervező-menedzser képzést, franciául tanultam. Nagyon emlékezetes, boldog éveket töltöttem itt el, sok lovassal kerültem baráti kapcsolatba.

Ma már az Unikornis Lovardát vezeted Pilisjászfalun. Túl egy nagyon sikeres korosztályos Európa-bajnokság rendezésén, milyen új feladataid lettek? Hogyan tekintesz vissza az itt eltöltött idődre?

Négy évvel ezelőtt, amikor kisfiam, Zsiga kétéves lett és beírattam bölcsibe, ekkor jött a lehetőség vezetői pozíció betöltésére a pilisjászfalui Unikornis Lovardában. Mivel Piliscsabán lakunk, ez ideális választás volt.

Kos vagyok oroszlán aszcendenssel, imádom a kihívásokat, szeretem magam intézni a feladatokat. A versenyek szervezéséhez nagyon sok segítséget kapok az ismerőseimtől, illetve a családom erős hátteret ad.

Sikeresnek tekintem az elmúlt éveket, úgy a mindennapi munkában, mint a versenyek lebonyolításában.

Szerencsére jó visszhangja volt például a 2020-as évnek, amikor négy hétvégén keresztül a pandémia ellenére korosztályos Eb-t tudtunk rendezni, és idén is sikerrel bonyolítottunk le egy négycsillagos díjlovaglóver­senyt.

Jövőre pedig ismét Pilisjászfalura látogatnak a legjobb európai fiatal lovasok, miután az Unikornis Lovarda újra megnyerte a gyermek és U25 Eb rendezési jogát.

A zsúfolt hétköznapok mellett marad még szabadidőd? Milyen hobbid van?

Stresszlevezetés számomra, amikor a kisfiammal megyünk vonatozni, vonatot nézni, illetve pici kora óta imádja a templomokat, a harangjátékokat. Ami időm van, azt vele töltöm, minél tartalmasabban. Emellett szeretek horgolni, kötni, kertészkedni. Remélem, Zsigának is szoros kötődése lesz a lovakkal, szeretném, hogy lovagoljon, hiszen ez egy gyönyörű sport.

Milyen terveid vannak a jövőddel kapcsolatban?

Nagy álmom a lovarda vezetése mellett, hogy szeretnék csinálni egy szíjártóüzemet, ahol szívvel-lélekkel minőségi árut tudunk gyártani, és ami fontos, javítani is.

Az utóbbi időben hatalmas feladatokat vállalt el, és oldott meg kiválóan az Unikornis Lovarda csapata. Hogy éled meg mindezt bennfentesként?

A versenyrendezés, főleg nagy nemzetközi versenyek, Európa-bajnokságok esetén elképesztő nagy kihívás és munka is egyben. Rendkívül sok előírásnak és a saját magunkkal szemben támasztott színvonalnak kell megfelelni.

Fotó: Somogyvári Anett

Elsősorban a lovaknak és lovasaiknak kell a lehető legjobb körülményeket megteremteni, kezdve az istállók beosztásától az almolásig.

Ma már az FEI nevezési rendszerén keresztül minden apró részletet, kívánságot el tudnának juttatni a lovasok a versenyrendezőkhöz a nevezéssel egy időben, de sajnos ezt sokszor elmulasztják. Ilyen okokból kifolyólag rendkívül rugalmasnak és problémamegoldónak kell lenni, mivel érkezéskor derül ki, hogy adott lovas nem szalmát, hanem forgácsot kér a lovának, vagy például igényelne áramot, szervizboxot, de nem jelezte előre. Ilyenkor veszek két nagy levegőt, és átírok mindent, amit addig megcsináltam, és azt hittem, hogy készen vagyok vele.

A másik nagy probléma, hogy nem jelentik be, ha a ménjük időközben herélt lett… Ez mondjuk nemzeti versenyek esetében is sok fejtörést jelent, mert ugye kancát nem tehetünk mén mellé, míg végül kiderül, hogy az a mén már évek óta herélt.

Napjainkban (legalábbis nekem) az egyik legnagyobb kihívás a megfelelő segítő személyzet toborzása.

Nekem gyermekkoromban elképesztő nagy élmény és lehetőség lett volna egy nemzetközi versenyen segíteni, nézni híres lovasokat, ahogy lovagolnak, melegítenek, de sajnos mára ez már megváltozott. Ritka már az olyan fiatal, aki rávehető erre.

Elképesztő sok munkát és kitartást igényel ez a feladat, de amikor egy-egy verseny után látni az elégedett arcokat, amikor sorra jönnek oda a lovasok, hogy milyen jó volt nálunk lenni, és örömmel jönnek újra, az nagyon jó érzés. Majdnem olyan jó, mint mikor a verseny végén este hazamegyek és megölelem a kisfiamat!

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2022/1 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A Cápával szemben – Beszélgetés Moldován Andrással

A lóval kapcsolatban nincs olyan dolog, amit lehet nem szeretni, vallja a Cápák között című üzleti show-műsor egyik befektetője, Moldován András, akinek egyebek között sertés­integráció, étteremlánc és állattenyésztési szoftver kötődik a nevéhez. Nem mellesleg pedig a fogathajtás a legnagyobb szenvedélye.

A távlovasok legfőbb erénye a türelem

A Pegazus olvasói nem először találkoznak dr. Fekete Patrícia nevével, távlovas rovatunk visszatérő nyilatkozója a rendkívül eredményes fiatal tehetség.

Elmar Lesch a Ludovikán

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Huszár Lovarda szervezésében hazánkba látogatott a világhírű lovastusa-szakember, Elmar Lesch, aki az NLSF Programban részt vevő militarylovas, Kaizinger Balázs munkáját is segíti. Az edzőtábor jó szezon előtti indítás volt militarylovasainknak, akik szép számmal képviselték a hazai lovastusasportot.

Susanne Behring edzőtábora

Susanne Behring, aki egykor maga is sikeres díjugrató volt, kétszeres német bajnok, többszörös német válogatott lovas, négy éven át vezette szövetségi kapitányként a svájci utánpótlás válogatottat, februárban Magyarországon tartott edzőtábort a hazai utánpótlás lovasoknak.

Még korábban ülhettek nyeregbe az első lovasok, mint azt eddig gondolták

Nagyjából 5300 évvel ezelőtt a sztyeppi népek a mai Oroszország és Ukrajna területéről nagyon gyorsan meghódították Eurázsiát. Pár évtized alatt a Jamnaja-kultúra tagjai Közép-Európától a Kaszpi-tengerig mindenütt otthagyták genetikai lenyomatukat. A régészek "keleti cowboyoknak" is nevezik őket nomád, állattartó életmódjuk miatt.

Ahol az ég a földig ér

A címben szereplő szavaknál Krúdy Gyula sokkal szemléletesebben fogalmazott, amikor így írt: „A Hortobágy egy olyan nagy puszta, amelyik az ég egyik aljából a másik aljáig ér.” A Hortobágy számos irodalmi mű ihletője, és annak ellenére, hogy Petőfi szerint a puszta télen, „mostan puszta ám igazán”, még ezekben a hideg napokban is tartogat meglepetéseket.

Munkalovaglás télen

A téli időszak sok lovas számára egyet jelent az edzések szüneteltetésével. Számos körülmény nehezíti ilyenkor a lovunkkal való munkát – a barátságtalan időjárás, a korai sötétedés és az infrastruktúra (négy évszakos pálya vagy fedeles) hiánya is akadályokat gördít a foglalkozások elé.

Bolyongás Balin – szigetek

Bali az egyik leghíresebb és legkeresettebb indonéz célpont az utazók körében, de csodás ékszerként veszik körbe a kisebb szigetek. Meglátogattuk a közeli Gili Trawangant és Nusa Penida-t.

A név kötelez – Marschall István

Marschall István sok éven ár eredményes öttusaversenyző volt, fiatal tehetségnek tartották, mígnem egyszer csak teljesen rabul nem ejtette a lovaglás érzése, a lovak szeretete, és meg nem találta igazi sportágát, a díjlovaglást.

Nagy sikerrel indult a Póni Akadémia

Első alkalommal rendezték meg hazánkban a Póni Akadémiát még az előző év végén. Ez a kezdeményezés egy tehetséggondozó program azon fiatal és ügyes pónis díjugrató lovasok számára, akik szeretnék elmélyíteni a már meglévő tudásukat és továbbfejlődni ebben a szép és izgalmas szakágban.