0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

90 éves a világ legöregebb akváriumi hala

A Kaliforniai Tudományos Akadémia san franciscoi múzeumában él az a tüdőshal, mely a világ legöregebb akváriumban élő hala lehet. Az idős jószágnak még a neve is adott volt ehhez a címhez: Matuzsálem.

A bibliai Matuzsálem Noé nagyapja volt, és a történet szerint 969 évig élt. A névrokon hal ennyire nem öreg, de az akadémia biológusai szerint már 90 éves – bár nincs olyan bizonyíték, ami ezt alátámasztaná – írja a phys.org.

Matuzsálem egy 1,2 méter hosszú, 18 kiló súlyú ausztráliai tüdős hal, mely 1938-ban került San Franciscóba Ausztráliából.

Ez a faj egy meglehetősen primitív élőlény, tüdővel és kopoltyúkkal is rendelkezik. Feltételezések szerint a tüdőshal a kapcsolódási pont a halak és a kétéltűek között.

Előtte a legidősebb tüdőshal a chicagói Shedd Aquariumban élt. A Granddad (nagypapa) nevű állat 2017-ben pusztult el, 95 éves korában.

„Alapesetben Matuzsálem a legöregebb” – mondta Allan Jan, a Kaliforniai Tudományos Akadémia rangidős biológusa és a hal gondozója. Matuzsálem gondozói szerint az állat nőstény, azonban lehetetlen biztonságosan megállapítani a nemét egy csöppet sem veszélytelen vérvétel nélkül. Az akadémia ezért úgy döntött, hogy a hal uszonyából egy apró darabot fognak küldeni ausztráliai kollégáiknak, akik megpróbálják majd megállapítani a hal nemét és a korát.

Jan elmondása szerint Matuzsálem szereti, ha a hátát vagy a hasát vakargatják, és nagyon jó természetű.

„Mindig azt mondom az önkénteseknek, hogy tegyenek úgy, mintha egy vízalatti kölyökkutya lenne, nagyon kedves, gyengéd, azonban ha megijesztik, akkor hirtelen kitörésekre számíthatnak. De általában nagyon nyugodt.”

– mondta el Jan. Maruzsálem ezen kívül szereti a fügét.

„Nagyon finnyás, és csak a friss, szezonális fügét eszi meg. A fagyasztottat nem.” – mondta Jeanette Peach, az akadémia szóvivője.

Bio szeder, szőlő, saláta váltogatják egymást a hal napi menüjében, melybe kerül többféle hal, kagyló, rák és földigiliszta is, tájékoztatott Charles Delbeek, a Steinhart Akvárium múzeumi kurátora.

Az akadémiának még két másik ausztráliai tüdőshala is van, melyek fiatalabbak. A méretük alapján kapták neveiket: Medium (közepes) 1952-ben érkezett, míg Small (kicsi) 1990-ben. Mindkettőjüket a queenslandi Mary folyóból fogták. Súlyuk 11 és 7 kilogramm.

Az ausztráliai tüdőshal mára veszélyeztetett faj, és nem lehet kivinni az ország vizeiből. Így ha Matuzsálem elpusztul, nem kapnak helyette másik példányt.

„Igyekszünk a legjobb ellátást biztosítani számára, és bízunk benne, hogy még sokáig velünk lesz” – mondta el Jan.

youtube://v/cmYYtzLeTgY

 

Forrás: phys.org