0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Lengyelország meglépi: keddtől drasztikus ÁFA csökkentés lesz

Az inflációellenes pajzs részeként drasztikus ÁFA csökkentést hajt végre a lengyel kormány. A napokban aláírt törvény szerint február 1-től öt hónapon keresztül tart az áruk és szolgáltatások adókulcsának minimalizálása, ami sok esetben nulla százalékos ÁFA-t jelent.

Andrzej Duda Lengyelország köztársasági elnöke aláírta az élelmiszerek, műtrágyák és a gáz áfájának csökkentéséről szóló törvényt, amely idén február 1-jétől július 31-ig lesz  érvényes Lengyelországban. A törvény az úgynevezett „inflációellenes pajzs 2.0” része – közölte az elnöki hivatal.

A törvény célja, hogy az infláció ellensúlyozásának egyik elemeként ideiglenesen csökkentse az áruk és szolgáltatások adókulcsát bizonyos esetekben.

A törvény értelmében a jelenleg 5%-os adómérték alá tartozó élelmiszerek és italok ÁFA-ja nullára csökken.

A motorikus üzemanyagokra, gázolaj, független üzemanyagnak minősülő biokomponensek, benzin, PB-gáz kivetett ÁFA mértéke 23%-ról 8%-ra mérséklődik. A műtrágyák, növényvédő szerek, kertészeti, talaj és egyéb mezőgazdasági inputanyagok esetében az ÁFA  8 százalékról nullára csökken. A gáz adója 8 százalékról nullára, a hőenergiáé 8 százalékról 5 százalékra csökken, a villamos energia esetében pedig megmarad a kedvezményes, 5 százalékos adókulcs.

Az állami költségvetés bevételeinek teljes csökkenését kb. 11,6 milliárd zlotyra (928 milliárd Ft) becsülik, amelyből az élelmiszerek és italok áfájának csökkentése kb. 2,92 milliárd zloty (233 milliárd Ft) csökkenést jelent, az üzemanyagok esetében ez kb. 3,11 milliárd zlotyt (248 milliárd Ft) tesz ki, a műtrágyák áfájának csökkentése 0,52 milliárd zlotyval (41.6 milliárd Ft) , a gáz esetében kb. 2,09 milliárd zlotyval (167.2 milliárd Ft), a villamos energia esetében kb. 2,30 milliárd zlotyval 184 milliárd Ft), a hő esetében pedig kb. 0,67 milliárd zlotyval (53,6 milliárd Ft) csökkenti a költségvetést.

A döntés előzménye, hogy 2021. decemberében az uniós pénzügyminiszterek megállapodtak a ÁFA-irányelv módosításának szövegéről, amely lehetővé teszi egyes élelmiszerekre a nulla százalékos ÁFA alkalmazását.

Ez a döntés lehetővé teszi a tagállamok számára a csökkentett ÁFA-kulcsok szélesebb termékköre való kiterjesztését, illetve meghatározott termékkörökre a nulla százalékos ÁFA alkalmazását.

Az ÁFA csökkentést Lengyelország kezdeményezte, és négy évig dolgoztak az egységes irányelv kidolgozásán. Tadeusz Kościński lengyel pénzügyminiszter szerint az utóbbi időben számos kísérlet történt arra, hogy Lengyelország engedélyt kapjon a kedvezményes ÁFA-kulcsok szélesebb körű alkalmazására.

Forrás: magyarmezogazdasag/sadyogrody.pl