Back to top

Madáretetés: hálájuk jeléül besegítenek majd a növényvédelembe

Jótett helyébe jót várj! - A madáretetők téli vendégei év közben visszatérnek, hogy segítsenek a növényvédelemben. Eddig viszonylag kíméletes volt a tél, de most talán tartósabban megmarad a zordabb időjárás.Az apró tollas jószágoknak a fagyos és hóval borított tájon nehéz táplálékot találni, ezért különösen fontos, hogy még jobban odafigyeljünk rájuk.

Még van értelme bekapcsolódni az etetésbe, de aki elkezdi, felelősségteljesen tartson ki kora tavaszig.
A tél kivételesen jó alkalmat szolgáltat arra, hogy együttérzésünket és nagylelkűségüket kifejezzük a madárvilág felé. Ez a néhány hónapnyi gondoskodás sok csodálatos pillanatot ajándékoz nekünk, barátságok születhetnek és akár még életet is menthetünk.

A csöppnyi súlyú madarak a befagyott és behavazott tájban különösen nehezen boldogulnak, már ami a táplálékkeresést illeti.

Csodálatra méltó a lelkesedésük és kitartásuk, amivel minden egyes nap feltűnnek a kertekben, a parkokban, a bozótosokban és az etetők körül, hogy valami csipegetni valót találjanak maguknak. Míg mi legszívesebben ki sem mozdulnánk otthonról. Igazán megérdemelnek egy kis támogatást tőlünk, így biztosan szívesebben térnek vissza az év későbbi szakaszában is, amikor a kert fáradhatatlan őrszemeiként tudják segíteni a növényvédelmi tevékenységeinket a kártékony rovarállomány gyérítésében.

A madáretetésnél, ha elkezdtük, fontos a rendszeresség!
A madáretetésnél, ha elkezdtük, fontos a rendszeresség!
Fotó: wikipedia

A madáretetés felelősségteljes feladat, mert lényeges, hogy mivel, hol, hogyan, mettől, meddig tesszük, de legfőképpen azért, mert megbízhatóságot és kitartást igényel.

A madáretetőnk ellenőrzésével és feltöltésével hasonlóképpen kell naponta foglalkozni, mint ahogyan magunkat tápláljuk, vagy a háziállatainkat megetetjük. Az etetőt úgy kell elhelyezni, hogy a látogatói evés közben biztonságban legyenek, a ragadozók fenyegetését minél jobban ki kell zárni.

Mi legyen a menü?

Könnyű dolgunk van, ha már kifigyeltük, hogy milyen madarak tartózkodnak a környékünkön, mert akkor célirányosan a kedvenceiket tudjuk kihelyezni. Amennyiben ez még nem sikerült, választhatunk fekete napraforgómagot, - azért a legtöbben rajonganak- vagy vadmadaraknak összeállított magkeveréket.

A háztartásban fellelhető élelmek között is bizonyára találunk néhányat, amik alkalmasak számukra. A következőkből bátran szemezgethetünk.

Olajos magvak: napraforgómag, tökmag, repce, len-, kender-, szezámmag, mák, ligetszépe mag

Gabonafélék: búza, búzadara, árpa, kukorica, kukoricadara, köles, zabpehely, cirok

Gyümölcsök: alma (darabok vagy szeletek, a magok eltávolítása után), banán, mazsola, bogyók, dióbél, mogyoró, mandula, brazil dió (a diófélék létfontosságú fehérjéket, zsírokat és vitamint tartalmaznak számukra)

Egyebek: sótlan, darabos mogyoróvaj; faggyúdarab, fagymentes napokon főtt zöldség (burgonya, sárgarépa)

Sózott, fűszeres vagy füstölt élelmiszert, valamint mézet abszolút tilos adni, és a kenyérféléket, süteményeket is jobb, ha mellőzzük. A beszennyeződött eledelt illetve könnyen romlandó élelmiszerek maradékát mielőbb távolítsuk el, mert betegségeket okozhatnak. Törekedjünk a változatosságra, mert a túl sok zsíros étel nekik sem használ.

A madaraknak sokféle módon kínálhatjuk fel az eleséget
A madaraknak sokféle módon kínálhatjuk fel az eleséget
Fotó: wikipedia

Kora tavasszal kicsit változtatni szükséges az összetételen, hogy a napraforgó mellett egyre magasabb legyen az aprómagvak aránya (pl.: köles).

Az etetést április közepefelé befejezhetjük, mert ekkora valószínűleg elég jó kondícióba kerültek már a madárkáink és a fiókák számára veszélyes lenne, ha az etetőből kapnának magokat az ínycsiklandó, fehérjedús rovarok helyett.

Inni is szükséges

A friss ivóvíz télen is fontos a madaraknak, ezért egy nagyméretű műanyag cserépalátétben biztosítsunk számukra lehetőséget az ivásra. Ezt is helyezzük a madarak szempontjából biztonságos és könnyen megközelíthető, lehetőleg napos helyre és ellenőrizzük naponta. Egy kevés cukor hozzáadásával, lassíthatjuk a víz megfagyását. Langyos vízzel kiolvaszthatjuk, ha befagyott.

Könnyen készíthetünk tollas barátaink számára madársüteményt

Felolvasztunk két csésze sertészsírt és egy csésze darabos, sótlan mogyoróvajat. Két csésze zabpelyhet, két csésze kukoricadarát, egy csésze lisztet, egyharmad csésze cukrot, egy csésze mazsolát, egy csésze vadmadaraknak való magkeveréket és esetleg némi apróbbra vágott diót adunk az olvadékhoz. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, lefagyasztjuk, és megfelelő méretű darabokra vágva kitesszük a drótkosárba. Ha kisebb alutálcákba (esetleg fél kókuszdióhéjba) adagoljuk, akkor közvetlenül kitehetjük tálcástól együtt. A maradékot felhasználásig fagyasztószekrényben tartjuk.

A madarak egész télen aktívak, és csak csekély tartalékot tudnak felhalmozni. Mindennap annyit vesznek el, amennyire szükségük van. Élnek egyik napról a másikra. Bizakodva abban, hogy találnak valamit. Bármi, amivel kicsit is jobbá tesszük az életüket, nemes cselekedet.
Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kevés és drága az ananász

Az európai piacot jelenleg a Costa Ricából származó ananász fedi le, ám a felhozatal egyre kisebb, az eladási árak pedig számottevően emelkedtek, és ez a tendencia valószínűleg tovább folytatódik.

Dübörög a káposztaszezon

Teljes erővel mennek a káposztaakciók a német áruházláncokban, ahogy az utolsó tavalyi, tárolóból kikerült tételeket leváltja a frissen szedett fehér és vörös fejes káposzta. Tízkilós zsákokban azonban már nem akciózzák sehol a káposztát, mert nem tudnának olyan árat ráírni, amivel megérné.

Az élet mindent újrafest

Előadásokkal egybekötött fajtabemutatót tartott Csólyospáloson a Plant Alliance Hungary. A családi vállalkozás több mint húsz éve foglalkozik egynyári növények szaporítóanyagának termesztésével és forgalmazásával, valamint vetőmagok és tálcás palánták értékesítésével.

Megállíthatatlanul terjednek a rothadásos betegségek – növényvédelmi előrejelzés 40. hét

A sebzések és gyümölcsmoly-berágások nyomán gyakori a gyümölcsfertőző moníliás megbetegedés. A fertőzés nyomán most inkább a rothadás a jellemző, viszonylag kevés a fán maradó, „múmiásodó” termés. Rothad a szőlő is, sietni kell a szürettel.

Illóolaj, vagy „illatolaj”? Mindkettő illatos, de nem mindegy melyiket használjuk…

Az illóolajokat sokan alkalmazzák az őszi-téli időszakban, hiszen jó szolgálatot tehetnek a felső légúti megbetegedések megelőzésében, kezelésében, de egy stresszes nap után is segíthet ellazulni némelyikük. Ám nem mindegy hogy illóolajat, vagy „illatolajat” veszünk…

Jó irányba haladnak az európai fajvédelmi programok

Nagyon sok vadonélő állatfaj populációja virágzik, hála az Európa szerte futó visszatelepítési- illetve védelmi programoknak egy tanulmány szerint.

Sovány lesz a német burgonyatermés a nyári aszály miatt

Hiába ültettek a tavalyinál több burgonyát Németország-szerte, a betakarított mennyiség, illetve a hektáronkénti hozam is elmarad nemcsak a tavalyitól, de a sokéves átlagáról is. Az ok egyértelműen a forró és száraz nyár; főleg az öntözetlen területeken nagyok a kiesések.

A Földön minden nyolcadik madárfajt a kihalás fenyegeti

Négyévente teszi közzé jelentését a BirdLife International a Föld madárvilágának helyzetéről. Az idei beszámoló szerint a mezőgazdaság terjeszkedése és egyre nagyobb intenzitása a fajok 73 százalékát fenyegeti. De a fakitermelés, az idegenhonos fajok térhódítása, a természeti erőforrások kiaknázása és az éghajlatváltozás is szerepel a veszélyforrások között.

Melyik a legjobb fügefajta?

Házikertekben, védett fekvésben sokfelé terem hazánkban is füge, de egészen más elvárásoknak kell megfelelnie annak a gyümölcsnek, amit piacra termelnek. A közelmúltban Becsehelyen rendezett fügebírálat szempontjait szedtük össze és bemutatjuk azt a két tájfajtát, amelyek felkerültek a Nemzeti Fajtajegyzékre, ezáltal hivatalosan szaporíthatók.

Az aszály ellenére jó évet zártak a dinnyetermesztők

Hazánkban a dinnyeszezon hamarabb kezdődött, mint tavaly; az extrém melegtől hirtelen nagy mennyiség keletkezett a piacon, ám ezek a csúcsok augusztus elejére eltűntek. A termelők végig tudtak belföldre és exportra is értékesíteni, ezért összességében pozitív szaldós volt a mérlegük.