0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

A kínai borok már a spájzban vannak

Érdemes odafigyelni az ázsiai országra borok tekintetében is. A szőlőtermő területeik rohamosan nőnek, egyre jobb minőségű nedűket készítenek, a komolyabb borászatok Európából szerződtetnek szakembert.

A szőlőültetvények Kínában növekednek a legdinamikusabban, egy négy évvel ez előtti felmérés szerint a terület akkor közel 850 ezer hektárt tett ki, ezzel, a terület nagyságát tekintve Spanyolország után a második helyen áll. Az ültetvények jó részét a csemegeszőlő teszi ki, bortermelés tekintetében Kína ötödik-hatodik helyen áll a világban. Erre a therealreview.com portál mutatott rá egy korábbi cikkében. A kínai borászok a 19. században elsősorban cabernet sauvignon szőlőt kezdték termeszteni. Ez a fajta ma is kulcsfontosságú és elterjedt, de a Chardonnay és a shiraz is népszerű.

A honlap szerint a kínai őshonos szőlőfajták is szerepet fognak játszani a kínai boripar jövőjében, főként azért, mert azok jobban ellenállnak a betegségnek, és megfelelőbbek a helyi klímához és talajhoz.

Fajták terén a borfogyasztók előbb-utóbb meg fognak ismerkedni az olyan nevekkel, mint a dragon’s eye, a shuanghong, vagy a beihong, vetítik előre a szakemberek. 

Az abc.net.au portálnak a közelmúltban azt mondta Kym Anderson, az ausztrál székhelyű Borgazdasági Kutatóközpont ügyvezető igazgatója, hogy bár

a kínai borászat 3000 éves múltra tekint vissza, csak nemrég kezdték a benne rejlő kereskedelmi potenciált is komolyabban kihasználni. 

A nagy pincészetek, mint a Changyu rengeteg tőkét tudhatnak maguk mögött, kiváló borászokat alkalmaznak, például Franciaországból. A kínai a bor minősége folyamatosan javul, bőven van lehetőség a növekedésre.

A kínai bor egyelőre nem veheti fel a versenyt az óvilági nedűkkel, de tíz év múlva már ez nem biztos, hogy igaz lesz. A scmp.com egyenesen így fogalmazott a dinamikusan fejlődő ágazattal kapcsolatban.

Példaként említik a 2016-os Ao Yun-t, amely a Himalájában, 2600 méteres magasságban „született”, és 96 pontot ért el  borkritikusoktól, vagy a mögötte mindössze két ponttal elmaradt shangongi 2017-es Long Dait-t, de a Great Wall márkanév is ismerősen csenghet már a borkedvelők körében.

 És bár felmérések szerint fogyasztani inkább a sört, vagy a tradicionális italaikat szeretik a kínaiak, a kereskedelem más kérdés: valószínű, hogy a következő 10-15 évben szerte a bolygón világszínvonalú  borokat fogunk látni a polcokon. 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu