A szőlőültetvények Kínában növekednek a legdinamikusabban, egy négy évvel ez előtti felmérés szerint a terület akkor közel 850 ezer hektárt tett ki, ezzel, a terület nagyságát tekintve Spanyolország után a második helyen áll. Az ültetvények jó részét a csemegeszőlő teszi ki, bortermelés tekintetében Kína ötödik-hatodik helyen áll a világban. Erre a therealreview.com portál mutatott rá egy korábbi cikkében. A kínai borászok a 19. században elsősorban cabernet sauvignon szőlőt kezdték termeszteni. Ez a fajta ma is kulcsfontosságú és elterjedt, de a Chardonnay és a shiraz is népszerű.
Fajták terén a borfogyasztók előbb-utóbb meg fognak ismerkedni az olyan nevekkel, mint a dragon’s eye, a shuanghong, vagy a beihong, vetítik előre a szakemberek.
Az abc.net.au portálnak a közelmúltban azt mondta Kym Anderson, az ausztrál székhelyű Borgazdasági Kutatóközpont ügyvezető igazgatója, hogy bár
A nagy pincészetek, mint a Changyu rengeteg tőkét tudhatnak maguk mögött, kiváló borászokat alkalmaznak, például Franciaországból. A kínai a bor minősége folyamatosan javul, bőven van lehetőség a növekedésre.
A kínai bor egyelőre nem veheti fel a versenyt az óvilági nedűkkel, de tíz év múlva már ez nem biztos, hogy igaz lesz. A scmp.com egyenesen így fogalmazott a dinamikusan fejlődő ágazattal kapcsolatban.
És bár felmérések szerint fogyasztani inkább a sört, vagy a tradicionális italaikat szeretik a kínaiak, a kereskedelem más kérdés: valószínű, hogy a következő 10-15 évben szerte a bolygón világszínvonalú borokat fogunk látni a polcokon.