0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Bor vagy ivóvíz? Kalifornia válaszút előtt

Rengeteg vizet használnak a kaliforniai szőlőültetvények fenntartásához. A szakértők azt javasolják, hogy a szőlőültetvények egy részének a művelését véglegesen abba kellene hagyni, hogy a kaliforniaiak számára biztosítsák az ivóvizet.

A hatalmas szőlőültetvények intenzív művelése azt eredményezi, hogy az amúgy is száraz térségben a vízkészletek már most is szűkösek. Egyes kutatások szerint a kaliforniai szőlőtermesztés egyre kevésbé jövedelmező viszont környezetszennyező.

Kalifornia szőlőültetvényeit ki kellene vágni – vagy legalábbis egy részüket, az állam több régiójában. Erre a következtetésre jutottak a kaliforniai Silicon Valley Bank szakértői.

Az amerikai borágazat helyzetét vizsgálták szakértők és a State of the US Wine Industry 2022 című jelentésben rámutatnak, hogy

a kaliforniai borágazat olyan mértékben nőtt, hogy az USA ezen részén nem lehet szó fenntartható fejlődésről.

A hatalmas ültetvények óriási mennyiségű vizet fogyasztanak, ami nagyrészt a nagyvállalatoknak köszönhető. Emellett további problémákra is rámutattak, ilyen a szőlőtermesztés céljából történő környezetkárosítás. Példaként említik a milliárdos házaspár, Stewart és Lynda Resnick. esetét, akik amellett, hogy intenzíven öntözik a szőlőültetvényeiket, 2016-ban több, mint 40 hektárnyi idős tölgyerdőt vágtak ki, ami botrányt és kritikák hullámát váltotta ki az Egyesült Államokban.

A kaliforniai borászok intenzív vízhasználatához hozzájárul az éghajlatváltozás, amely rendszeres aszályokat majd pusztító szőlőtüzeket okoz. A nagyon alacsony talajnedvesség nemcsak a termésre van negatív hatással. A szakértők véleménye szerint ez azt fogja jelenteni, hogy a termelőknek szó szerint harcolniuk kell majd a vízért.

A szakértők szerint a rendelkezésre álló vízkészletet tudatosan kell beosztani. Rámutatnak: jelenleg a  víztározókban lévő víz mennyisége riasztóan alacsony, mindössze körülbelül 35 százalék. A helyzet különösen nehéz a Sierra Nevada és a Colorado folyó völgyében.

A problémát természetesen maguk a borászok is érzékelik. A Silicon Valley Bank kutatói felmérést végeztek, amelyből kiderült, hogy a kaliforniai bortermelők hangulata korántsem optimista. A felmérés szerint a megkérdezettek mindössze két százaléka nyugodt a vízforrásaival kapcsolatban. Ugyanakkor 43 százalékuk már most is komoly vízellátási gondok miatt aggódik.

Ezzel szemben az olyan kaliforniai régiókban, mint Paso Robles vagy a Napa folyó völgyében és Sonoma megyében a vízkészlet miatt aggódó borászok aránya már eléri a 90 százalékot.

Kalifornia hatalmas mennyiségben termel olcsó bort.

A tanulmány szerzői megjegyzik, hogy a szőlő ára egyre alacsonyabb, ami a bor iránti csökkenő keresletet jelzi. Ugyanakkor a koronavírus  járvány megfordította ezt a tendenciát, hiszen a világjárvány első hónapjaiban hirtelen megugrott a bor iránti kereslet.

Forrás: rp.pl