0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Újabb vaddisznó kilövéseket rendeltek el Lengyelországban

Idén 47 ezer vaddisznót irtanak ki egy lengyelországi vajdaságban az afrikai sertéspestis megelőzéseként.

A Nyugat-pomerániai Vajdaságban az elmúlt héten hirdették ki a régió vaddisznóinak egészségügyi selejtezéséről szóló rendelet. Célja az az afrikai sertéspestis (ASP) terjedésének megakadályozása.

Lengyelország északnyugati vajdaságában él a legnagyobb vaddisznóállomány.

– Mi vagyunk az a vajdaság, ahol az ASP esetek többsége előfordul vaddisznókban, de szerencsére még nem fordult elő a betegség kitörése a sertéstelepeken. Eddig a járvány enyhe tendenciát mutatott észak felé. De érdemes megjegyezni, hogy a vajdasággal határos németországi területeken a betegség megjelent a sertésfarmokon, megbetegítve az állatokat. A vaddisznókban előforduló ASP azonban már elérte a vajdasághoz közeli német Rostockot – indokolta a döntést Dr. Maciej Prost, vajdasági állatorvos.

A rendelet szerint március végéig 7294 darab vaddisznó kiirtását kell elvégezni, év pedig végig további 40 ezer állat kilövése a feladat.

A sertéspestis járvány mellett gondot okoz a vaddisznók jelenléte a város utcáin. A helyi média tele van a szczecini utcákon randalírozó vaddisznó kondák fotóival és a megrémült lakosok beszámolóival. Az emberek rámutatnak, hogy az állatok tönkreteszik a gyepet, a palántákat, a kerítéseket és a szemeteseket. A helyi sajtóban megjelent cikkek szerint attól tartanak, hogy a vaddisznók megtámadják a gyerekeket is.

Szczecin két természetvédelem alatt álló erdő, a Wkrzańska és a Bukowa között található. A vaddisznók benéznek a városi településekre, mert nagyon közel vannak hozzájuk.

Emellett az élelem beszerzése sem jelent számukra gondot különösen, úgy, hogy néhány szczecini lakos még rendszeresen eteti is őket.

Az erdőközeli városban nem csak a vaddisznók okoznak károkat, előszeretettel járnak be a rókák, az őzek és a nyestek is. Az utóbbiak különösen nem kedveltek, mert rendkívül költséges károkat okoznak, tönkre tehetik az autók elektromos berendezéseit és a házak tetőszigetelését.

 

Forrás: gazeta.pl