Back to top

A levegőből pusztítják az esőerdőket

Repülőgépről és helikopterről szórt vegyszerekkel irtják az erdőt Amazoniában a news.mongabay.com cikke szerint. A Mongabay egy nonprofit környezettudományi és természetvédelmi hírplatform, ahol angol, indonéz, spanyol, francia, hindi és brazil portugál nyelven riportokat közölnek, amiket 70 ország több mint 800 tudósítója készít.

Az említett tudósításban azt írják, hogy az utóbbi években egyre többször helikopterről vagy repülőgépről pusztítják az esőerdőket, mert a vegyszerek légi kijuttatását valós idejű műholdas megfigyeléssel sem tudják idejében felfedezni. A herbicidek elpusztítják a lombkoronát, illetve egyes növényeket teljes egészében. A defoliánsok használata után életben vagy állva maradt fákat ezután láncfűrésszel vagy traktorral vágják ki.

Az erdők letarolása után szintén repülőgépről fűmaggal szórják be a területeket, mert ahhoz, hogy a területet „kialakulóban lévő farmként” lehessen értékesíteni, a talajt növényzetnek kell borítania.

A brazil IBAMA környezetvédelmi ügynökség a herbicidek közül glifozátot, karboszulfánt és 2,4-D-t is kimutatott. Utóbbival a vietnámi háború során is nagy területen irtották az erdőket az Agent Orange nevű szer egyik összetevőjeként, és ami tömeges születési rendellenességeket okozott nemcsak Vietnamban, hanem Kambodzsában és Laoszban is. Az egyre gyakoribbá váló légi erdőpusztítás elleni fellépés érdekében az IBAMA elkezdte feltérképezni az ilyen módon kezelt területeket a brazil űrhivatal, az INPE erdőirtási riasztórendszere segítségével.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2022/6 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hóvirágok a kertben

A hóvirág nemzetségneve (Galanthus) a görög mitológiában a nehezen, de a tél szorításában is megszülető tavaszt szimbolizálja. A nemzetség 21 fajt foglal magába, a Kárpát-medencében csak a kikeleti hóvirág (Galanthus nivalis) őshonos, amely az Európai Unióban 2005 óta védett, így sem gyűjteni, sem ültetni nem szabad.

Stressz-evést figyeltek meg gyíkoknál

A tudósok arra voltak kíváncsiak, hogy vagyok egy amerikai légibázis mellett élő gyíkfajra milyen hatással vannak az alacsonyan szálló helikopterek és repülőgépek.

Fadoktorok, faápolók

Hazánkban évről évre nő az erdőterület nagysága, és településeink is egyre több fásítást vállalnak, hogy zöldebbé tegyék a lakókörnyezetet. Az egészséges fák árnyékukkal teszik elviselhetővé a nyári meleget, megkötik a járművek által felvert port, tompítják a város zajait, és rengeteg állatnak teremtenek élőhelyet. A város „zöld közművei” így jóval nagyobb értéket képviselnek, mint ahogy azt sokan gondolják.

A zöldfelületek állapota közegészségügyi kérdés

A nemzetközi szakirodalomban évente 40-50 eredeti közlemény jelenik meg a zöld környezet jelentőségéről. Ezek a kutatások alátámasztják a zöldfelületek kedvező hatását a városokban és a városokon kívül is. Szükség van olyan biodiverz természeti környezetre, ahol az emberek pihenhetnek, kirándulhatnak. A témáról Páldy Annával, a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakértőjével beszélgettünk.

Sörport készítettek a németek

Előállították az első porból készült sört a német Neuzeller sörfőzdében. A gyártó állítása szerint ez igazi forradalmat hoz az iparágban. De egy apró részletet még ki kell dolgozni, és sokan kétkednek az újítással kapcsolatosan.

A britek vadmarhái ritkábbak, mint a pandák

Az Egyesült Királyság északi részén egy különös gulya legel: az utolsó vadonélő szarvasmarhák. Eredetüket homály fedi, de valaha a szigetország erdőségeiben elterjedtek voltak ezek a visszavadult patások.

SEFAG ZRT. az egészséges erdőkért…

A SEFAG Zrt. is csatlakozott az Aktív Magyarország által indított „Tavaszi nagytakarítás” elnevezésű programhoz, amelynek keretében közel 2 tonna szeméttől szabadították meg a kaposvári parkerdőket.

A Budai-hegyekben lovasrendőrök ügyelnek az erdő nyugalmára

Márciustól rendszeressé válik a lovasrendőrök jelenléte a budai hegyekben. A Készenléti Rendőrség, a II. Kerületi Rendőrkapitányság és a Pilisi Parkerdő együttműködésében járőröző rendőrök elsősorban a főváros leglátogatottabb erdeiben, például a védett Hárs-hegyen segítik az erdő természetes állapotának megőrzését, illetve a természetjárókat, kutyasétáltatókat, kerékpárosokat és gyalogosokat, hogy konfliktusmentesen élvezhessék az erdei kikapcsolódást.

Több mint húsz hektáron égett le egy természetvédelmi terület Erdélyben

Több mint húsz hektáron égett le egy természetvédelmi terület kedden Erdélyben a Torockói-hegységben; a tűzoltóknak hatórás erőfeszítés után sikerült megfékezni a lángokat.

A kis Fiat és a nagy fenyőtörzs esete

Egy autós készített fényképet egy lengyelországi úton, amit beküldött egy újság szerkesztőségébe. A fotón meglepő módja szerepel a hatalmas fenyőtörzs szállításának.