0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Klónozott görény segítheti a faj fennmaradását

Az amerikai puszták egyik legveszélyeztetettebb faja a feketelábú görény. Olyan kevés példány maradt fenn belőle, hogy félő, a beltenyésztés miatt kihalásra vannak ítélve. A tudósoknak azonban sikerült egy új, genetikailag értékes példányt „visszahozni a halálból”.

A coloradói Fort Collinsban található a Nemzeti Feketelábú Görény-megőrzési Központ, mely ugyan nem egy Jurassic Park, mégis olyan technológiát alkalmaztak, mely a film rajongói számára ismerős lehet. Itt él ugyanis az egyetlen klónozott feketelábú görény, aki az Elizabeth Ann nevet kapta.

Az immár 14 hónapos állat az első, melyet kifejezetten azért hozta létre, hogy egy fajt megmentsenek a kihalástól

– írja a Science.org.

Korábban három másik kihalással veszélyeztetett fajnál klónoztak: egy Przsevalszkij-vadlovat, Kurtot, és két délkelet-ázsiai szarvasmarhafélét, a gaurt és a bantenget. Azonban

Elizabeth Ann az első olyan klón, mely a következő szintre lép, és részt vesz a faj szaporításában is. Olyan génekkel rendelkezik ugyanis, mely a beszűkült génállományú feketelábú görények számára vérfrissítést biztosítanak.

Azonban Elizabeth Ann nem 100 százalékig feketelábú görény. A technológia, amivel „életre keltették”, az úgynevezett szomatikus sejtmagátültetés (amikor nem ivari, hanem a test más részéből származó sejt segítségével hoznak létre embriót, ez esetben egy) során házi görény béranyát használtak, ami nyomot hagy az utód génjeiben.

A mitokondriális DNS ugyanis mindig az anyától öröklődik. Ennek kiküszöbölésére fogják a klónozott nőstényt egy „normál” hímmel szaporítani.

A nászukból születő hím utódok pedig részt vehetnek a faj fennmaradását célzó tenyészprogramban, hiszen a házi görény mitokondriális DNS-t ezek a példányok már nem fogják tovább örökíteni.

youtube://v/s7M-lrMTFLs

 

Forrás: science.org