0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 25.

Kutyák előléptetése: biztonsági őrből bizalmi házibarát, sőt családtag

Kutatások bizonyítják, hogy életkor függő sajátosság is (persze vannak kivételek), hogy az emberek a kutyákat a kertben tartott biztonsági őrnek, vagy a házban élő házi kedvencnek, esetleg családtagnak tartják.

Érdekes társadalmi változás, hogy míg az emberek egymástól egyre jobban elidegenednek, sokszor már a szomszédok sem ismerik egymást, az ilyen szociális kapcsolatok leépülése mellett a kutyák szerepe felértékelődik.

Sokak szerint a kutya nem a házba való,

a fiatalabb korosztály azonban pont ellenkezőleg vélekedik erről… Kutatások szerint az 1980 és 2000 között születetteknek merőben más a véleménye a társállat tartásról.

Az negyven évesnél idősebbek többsége szerint a kutya nem a lakásba való, ellenben a negyvenes korosztály és a náluk fiatalabbak szerint a kutya szinte családtag és sok mindent megengedhet magának a házban.

A családtag státuszra bizonyíték, hogy a kutyatartás olyan népszerű, hogy erre egész iparág épült. Sokan (kutya)tortával ünneplik a négylábú családtag szülinapját, akinek saját ruhatára van, és már kutyasört is vásárolhatunk számukra egy nehéz nap levezetéseként…

A Wakefield Kutatóintézet felméréséből kiderült, hogy a 2000. környékén és utána született kutyatartók jelentős része többet költ a kisállatára, mint saját magára.

Az életvitel jelentősen megváltozott – embereké és kutyáké…

A szakértők szerint a kutyák felértékelődését két tényező okozza. Egyik, hogy sok ember küzd „üres fészek szindrómával”. A fiatalok közül azok, akik elköltöznek a szülői házból nem feltétlenül egyből családalapítási céllal teszik ezt, mert a családalapítás későbbi életkorra tolódott, mint korábban. Így többnyire a gyerekvállalás időpontja is későbbi életszakaszra esik.

Azonban mindkét nemben ott van az igény, hogy gondoskodjanak valakiről, és ezzel együtt jár az az érzés, hogy szükség van rájuk. E szerepkörbe jól belehelyezhető egy kutya, vagy akár macska is.

Másik tényező, hogy a digitális, virtuális, internetes világban a fiatal felnőtteknek egyre kevesebb barátjuk van, és magányosabbak mint a korábbi generációk tagjai voltak ebben az életkorukban.

Gyerekként tekinteni az ebre

Vannak akik szinte gyermekükként tekintenek a kutyájukra. Egy korábbi kutatás szerint az édesanyák agyában ugyanaz a terület válik aktívvá a gyermekük mellett, mint amikor a kisállatukkal vannak.

Amikor a gazdi és a kutya egymás szemébe néznek, oxitocin szabadul fel a a szervezetben. Ez az a hormon, amely a kötődés kialakulásáért felel az anyák és kisbabájuk esetében is. A menhelyi kutyák közül azokat viszik el leghamarabb, akik a legtágabbra tudják nyitni a szemüket, hiszen a szemkontaktus a kapcsolatépítés egyik alapja.

Sok eb ezért kerül vissza a menhelyre

A kutyák jelentős részét igen nagy becsben tartja a gazdája, sokszor jobb dolguk van, mint néhány embernek. Azonban nem minden eb ennyire szerencsés, hiszen ők csak magukat adják, és a menhelyi kutyák közül vannak, melyek újra a menhelyen kötnek ki.

A Jófogás korábban csinált egy kutatást ezzel kapcsolatban. A menhelyek vezetőinek elmondása alapján minden ötödik kutyát azért visznek vissza, mert az újdonsült gazdájuk szerint „elromlottak”, azaz szomorkásak, kedvetlenek. Minden harmadik pedig azért vált retúrjegyet a menhely irányába, mert túl sokat ugat és nyüszít.

Kutya nehéz dolguk van szegény négylábúaknak, hiszen gazdafüggő, hogy épp az az elvárás, hogy ugasson és őrizze a házat, vagy épp ellenkezőleg: maradjon csöndben.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu