Back to top

Még a fűszerekkel is csalnak

Egy tanulmány szerint az Európai Unióban a gyógy- és fűszernövények közül leginkább az oregánóval csalnak. Az Európai Bizottság közös kutatóközpontja felfedte, hogy az oregánónak kínált fűszerek 48 százaléka nem az volt, hanem jórészt olajfalevél.

A legtöbbet hamisított fűszerek sorában az oregánót a bors, a kömény, a kurkuma és a sáfrány követi, ezekből az esetek 17, 14, és 11-11 százalékában próbálják átverni a fogyasztókat. A tanulmány részeként elvégzett laboratóriumi elemzések egy összehangolt ellenőrzés részét képezik, hogy felmérjék a csalások gyakoriságát.

A felméréshez 21 EU-tagállam, valamint Svájc és Norvégia szolgáltatott mintákat, olyan gyógy- és fűszernövényekből, amelyeket köztudottan gyakran manipulálnak.

A kutatóközpont megjegyezte, hogy a 1885 elemzett minta 17 százalékánál merült fel csalás gyanúja, ami örvendetesen alacsonyabb, mint a korábbi tudományos vizsgálatokban.

A gyanús minták többsége nem bejelentett növényi anyagot, 2 százaléka pedig nem engedélyezett színezéket tartalmazott.

A csalók leggyakrabban olajfa levelével helyettesítik az oregánót
A csalók leggyakrabban olajfa levelével helyettesítik az oregánót
Fotó: pixabay

Ezek a tapasztalatok tehát megerősítik, hogy az unió piacán kínálnak hamis gyógy- és fűszernövényeket, csak a csalások jó részére nem derül fény. A tanulmány szerzői arra is rámutatnak, hogy a helyi piacokon, határellenőrzés alkalmával, illetve az internetes rendelésekből vett minták száma túl kicsi volt ahhoz, hogy szignifikáns összehasonlítást lehessen tenni.

Európa nagy vásárlója a fűszernövényeknek, évente mintegy 300 000 tonnát vesz főként Kelet-Ázsiából. Sok fűszert a származási országban szárítanak, tisztítanak, majd a célországokba szállítva sterilizálják, mielőtt becsomagolnák és forgalomba hoznák.

A kutatók arra figyelmeztetnek, hogy a folyamat minden szakaszában előfordulhatnak csalárd manipulációk, ám minél több szereplős a lánc, annál nagyobb a csalás lehetősége.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kevés és drága az ananász

Az európai piacot jelenleg a Costa Ricából származó ananász fedi le, ám a felhozatal egyre kisebb, az eladási árak pedig számottevően emelkedtek, és ez a tendencia valószínűleg tovább folytatódik.

Az élet mindent újrafest

Előadásokkal egybekötött fajtabemutatót tartott Csólyospáloson a Plant Alliance Hungary. A családi vállalkozás több mint húsz éve foglalkozik egynyári növények szaporítóanyagának termesztésével és forgalmazásával, valamint vetőmagok és tálcás palánták értékesítésével.

Illóolaj, vagy „illatolaj”? Mindkettő illatos, de nem mindegy melyiket használjuk…

Az illóolajokat sokan alkalmazzák az őszi-téli időszakban, hiszen jó szolgálatot tehetnek a felső légúti megbetegedések megelőzésében, kezelésében, de egy stresszes nap után is segíthet ellazulni némelyikük. Ám nem mindegy hogy illóolajat, vagy „illatolajat” veszünk…

Melyik a legjobb fügefajta?

Házikertekben, védett fekvésben sokfelé terem hazánkban is füge, de egészen más elvárásoknak kell megfelelnie annak a gyümölcsnek, amit piacra termelnek. A közelmúltban Becsehelyen rendezett fügebírálat szempontjait szedtük össze és bemutatjuk azt a két tájfajtát, amelyek felkerültek a Nemzeti Fajtajegyzékre, ezáltal hivatalosan szaporíthatók.

Az aszály ellenére jó évet zártak a dinnyetermesztők

Hazánkban a dinnyeszezon hamarabb kezdődött, mint tavaly; az extrém melegtől hirtelen nagy mennyiség keletkezett a piacon, ám ezek a csúcsok augusztus elejére eltűntek. A termelők végig tudtak belföldre és exportra is értékesíteni, ezért összességében pozitív szaldós volt a mérlegük.

Közel 4 millió tonna takarmány készült tavaly

A Magyarországon működő keverőüzemek 2021-ben 3,956 millió tonna haszonállat-takarmánykeveréket állítottak elő, 2020-hoz képest 3,4 százalékkal többet - olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) honlapján közzétett összefoglalóban.

Teák készítése gyümölcsfák leveleiből

Hazánkban is számos növény leveléből készítettek korábban teát, olyanokból is, melyekről nem is gondolnánk... Almafa, eperfa, szeder, málna, szamóca, meggy és cseresznye leveléből is készülhet forró ital.

Vasárnap kóstolóval ünneplik a kávé világnapját

Kávékóstolóval, latte art bajnoksággal, kávégép-bemutatóval és szakmai beszélgetésekkel ünnepli a kávé világnapját vasárnap a budapesti Akvárium Klubban A Kávé Napja elnevezésű rendezvény.

Mától folytatódik a földértékesítési program

Újabb, 10 hektárnál kisebb földterületeket hirdetett meg értékesítésre a Nemzeti Földügyi Központ. A szántókra, rétekre és legelőkre a korábbi eljárásokhoz hasonlóan, a jogszabályban foglalt feltételeket figyelembe véve lehet elektronikusan vételi ajánlatot tenni.

Hogyan épített fel az új brit király egy kiváló bioélelmiszer-márkát

III. Károly, az Egyesült Királyság királya évekig készült arra, hogy az uralkodó szerepébe lépjen II. Erzsébet királynő történelemformáló uralkodása után. Közben egy másik "állást" is betöltött: egy jövedelmező vállalkozás tulajdonosa volt.