Back to top

Tejüzemet avattak Törökszentmiklós-Szenttamáson

Közel 5 milliárd forintból valósította meg a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. egy régi tervét: tejüzemet építettek, ezzel egy teljes komplexumot hoztak létre. Napi 30 000, évi 10-11 millió liter tehéntejet dolgoznak majd fel. Az üzemelés első szakaszában a vállalat saját, holstein fríz állománya által termelt 15 000 liter tejet kívánja feldolgozni.

A cég távlati elképzelései között évekkel ezelőtt megfogalmazódott egy tejkomplexum létrehozása, mely egy modern szarvasmarhatelepből és az ehhez szervesen kapcsolódó tejüzemből áll. A Pénzügyminisztérium és a Magyar Fejlesztési Bank támogatásának köszönhetően ez most megvalósult. Erről Horváth László, a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. tulajdonosa beszélt azon a mai eseményen, mely során ünnepélyesen felavatták a cég új tejüzemét.

Fotó: Králik Emese
Horváth László az eseményt történelminek nevezte. Az alapkövet két éve tették le, az elmúlt években nagyon kemény munkával hozták létre az üzemet, melyen sok száz ember dolgozott. A telep országos jelentőségű, fogalmazott. Arra különösen büszkék, hogy ez Törökszentmiklós mellett, Szenttamáson valósult meg. Szinte Európában is egyedülálló, hogy egy komplex szarvasmarhatelepen az automata fejést követően a tej egy csövön keresztül azonnal átkerül az üzembe, ahol pasztőrözik. Ez biztosítja a tej kiváló minőségét, illetve az ebből készült termékekét.

A projekt során zöldmezős beruházással komplex tejfeldolgozó üzemet alakítottak ki. Új, feldolgozó üzemcsarnok épült fel, ahová a tej feldolgozáshoz szükséges technológiát építették be, valamint megvalósult a feldolgozóüzem teljes infrastruktúrájának kiépítése is.

A vállalat egy új, modern üzemet létesített, közel 5 milliárd forint értékű fejlesztés megvalósításához a kormány 2,4 milliárd forint támogatást biztosított. Erről Rákossy Balázs államtitkár beszélt az ünnepélyes avatáson. A cég a LAC cégcsoport zászlóshajója, mely a kunsági hagyományokra épít, és ma a térség legnagyobb mezőgazdasági vállalata. Az üzem által bővülhet a vállalat kapacitása, megerősítheti a pozícióját a piacon, valamint egyre több vásárló asztalára juthat majd el a jó minőségű törökszentmiklósi tej.

A nagyvállalati beruházási támogatás a kormány egyik legeredményesebb beruházásösztönző intézkedése, hat év alatt 240 támogatási szerződést tudtak megkötni, a cégek közel 206 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kaptak, ezzel a dotációval 500 milliárd forintnyi fejlesztés jöhet létre.

Ugyancsak fontos szempont, hogy mindezek következtében 3860 új munkahely jön létre, ebből Törökszentmiklóson 15.

Miskucza Péter agrárgazdasági igazgató, Tacopulosz Péter cégvezető, Horváth László elnök-vezérigazgató, Rákossy Balázs államtitkár, Herczeg Zsolt országgyűlési képviselőjelölt
Miskucza Péter agrárgazdasági igazgató, Tacopulosz Péter cégvezető, Horváth László elnök-vezérigazgató, Rákossy Balázs államtitkár, Herczeg Zsolt országgyűlési képviselőjelölt
Fotó: Králik Emese

Herczeg Zsolt országgyűlési képviselőjelölt úgy fogalmazott: nagyszerű fejlesztés valósult, meg, amely nagyon fontos a régiónak. „Ezzel a versenyszféra új munkahelyeket teremt, az önkormányzat is többletadó-bevételhez jut, melyből fejlesztéseket valósíthat meg” – mutatott rá.

A tervek szerint a tejüzem napi 30 000, évi 10-11 millió liter tehéntej feldolgozását teszi lehetővé. Az üzemelés első szakaszában a vállalat saját, holstein fríz állománya által termelt 15 000 liter tejet kívánja feldolgozni.

Kiváló alapanyagból, hagyományos, mesterséges adalékanyagoktól mentes, magas tápértékű termékeket állítanak elő olyan régi receptek alapján, amelyek könnyen ötvözhetők a modern technológiai eljárásokkal, a szlogen: „Békebeli ízek, új köntösben.” A beruházás megvalósítása alatt a sajátmárkás tejtermékek előállítása mellett döntöttek, amely a Szenttamási Tej nevet viseli.

A termékek között minden tejtermék megtalálható. A Szenttamási tejtermékek egyelőre a szolnoki vásárcsarnok területén található Szenttamási Mintaboltban vásárolhatók meg, illetve számos, a térségben található élelmiszer boltban érhetők el.

Fotó: MTI
A regionális bolthálózat mellett két nagy kereskedő teríti a termékeket Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyében. Az előzetes várakozások szerint, a termékek rövid időn belül Pest megye bolthálózatában is megtalálhatók lesznek. A vállalat célja a kiváló minőségű, ellenőrzött magyar élelmiszer előállítása, illetve a hozzájárulás a térség népességmegtartó képességéhez.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Paprikaidény-zárás az Univernél

A szabadföldi paprikatermesztés befejezését követően az Univer Product Zrt. Kecskemét-Hetényegyházai telephelyére hívta azokat a termelőit, akik a pritamin-, kápia-, édes és erős fűszerpaprika-beszállításaikkal a legnagyobb mértékben járultak hozzá az eredményes felvásárlási szezonhoz.

Mennyi kalciumra van szükségünk naponta, és mi a legjobb módja annak, hogy hozzájussunk?

A kalcium az erős, egészséges szervezet kulcsfontosságú összetevője. Azonban a 19 év feletti férfiak közel 30 százaléka és a nők 60 százaléka nem fogyaszt belőle eleget az amerikaiaknak szóló étrendi irányelvek szerint. Egy dietetikus megosztotta, hogy miért fontos az elegendő kalcium bevitele, valamint a kalcium fogyasztásának legjobb módjait.

Németország stratégiai tervét is elfogadták

A héten Németország KAP stratégiai tervét is elfogadta az Európai Bizottság, így már formálisan is megvan a 2023-tól kezdődő ötéves időszak agrárpolitikai prioritásainak gyakorlati keretrendszere. Nagyon nagy hangsúlyt kap náluk az ökológiai szemlélet, és általánosságban az a szemléletmód, hogy az agrárvállalkozók a közérdeket szolgáló intézkedéseikre kapnak közpénzt.

Javult az árvízi biztonság a Közép-Tiszán Kisköre és Szolnok között

Javult az árvízi biztonság a Közép-Tiszán Kisköre és Szolnok között a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programban (KEHOP), az Európai Unió és a magyar állam 18,1 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatásával megvalósuló beruházás révén, amelyből már csak kisebb utómunkálatok maradtak hátra - közölte a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) az MTI-vel.

A vaj remek forrása a zsírban oldódó vitaminoknak

Hazánkban évi 1,5 kg/fő a vaj-, illetve a vajkrémfogyasztás, ami az EU-országok 4,31 kg-os fogyasztásának a harmada. A gyártók évente mintegy 9200 tonna vajat állítanak elő, az import emellett 6800 tonna – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (TTT) körképéből.

A legtöbb élelmiszer magyar legyen a boltokban

Büszkék lehetünk, ha 2030-ra legalább 90 százalékban itthon termelt és előállított termékekkel találkozhatnak a vásárlók az élelmiszerboltok polcain. A stratégiai ágazatban érdekelt vállalkozások megerősítését és fejlesztését szolgáló támogatások ezt célozzák. Interjúnkban erről is beszélt Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára.

Az Állatorvostudományi Egyetem uniós forrásból hozza létre a fertőző állatbetegségek Nemzeti Laboratóriumát

A fertőző betegségek Nemzeti Laboratóriumának létrehozása 3,3 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással, uniós forrásból valósul meg, a projektben az Állatorvostudományi Egyetem a konzorcium vezető - közölte a Széchenyi István Egyetem kedden az MTI-vel.

Rekordot döntött az USA tejtermékexportja

Szeptemberben rekordmennyiségű tejterméket exportált az Egyesült Államok, sorozatban a sokadik hónapban könyvelve el újabb erős növekedést.

„Jót s jól! Ebben áll a nagy titok” - Egyesek szerint a fürj haszon-, mások szerint hobbiállat

Akár ez a Kazinczy-idézet is lehetne a mottója annak a két fürjtenyésztőnek, Budai Attilának és Pancsira Lászlónak, akiknek szenvedélyük a fürjtartás, valamint a fürjtojásnak, ennek a minőségi élelmiszernek az előállítása.

Ünnepeljünk malaccal!

Tizedik alkalommal indította el az Agrármarketing Centrum sertéshúsfogyasztást ösztönző kampányát. A november 22-én megtartott sajtótájékoztatón a sertéságazat aktuális helyzetéről, a szektornak nyújtott minisztériumi támogatásokról volt szó, valamint a kampány tematikáját is bemutatták a sajtó képviselőinek.