Back to top

Tejüzemet avattak Törökszentmiklós-Szenttamáson

Közel 5 milliárd forintból valósította meg a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. egy régi tervét: tejüzemet építettek, ezzel egy teljes komplexumot hoztak létre. Napi 30 000, évi 10-11 millió liter tehéntejet dolgoznak majd fel. Az üzemelés első szakaszában a vállalat saját, holstein fríz állománya által termelt 15 000 liter tejet kívánja feldolgozni.

A cég távlati elképzelései között évekkel ezelőtt megfogalmazódott egy tejkomplexum létrehozása, mely egy modern szarvasmarhatelepből és az ehhez szervesen kapcsolódó tejüzemből áll. A Pénzügyminisztérium és a Magyar Fejlesztési Bank támogatásának köszönhetően ez most megvalósult. Erről Horváth László, a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. tulajdonosa beszélt azon a mai eseményen, mely során ünnepélyesen felavatták a cég új tejüzemét.

Fotó: Králik Emese
Horváth László az eseményt történelminek nevezte. Az alapkövet két éve tették le, az elmúlt években nagyon kemény munkával hozták létre az üzemet, melyen sok száz ember dolgozott. A telep országos jelentőségű, fogalmazott. Arra különösen büszkék, hogy ez Törökszentmiklós mellett, Szenttamáson valósult meg. Szinte Európában is egyedülálló, hogy egy komplex szarvasmarhatelepen az automata fejést követően a tej egy csövön keresztül azonnal átkerül az üzembe, ahol pasztőrözik. Ez biztosítja a tej kiváló minőségét, illetve az ebből készült termékekét.

A projekt során zöldmezős beruházással komplex tejfeldolgozó üzemet alakítottak ki. Új, feldolgozó üzemcsarnok épült fel, ahová a tej feldolgozáshoz szükséges technológiát építették be, valamint megvalósult a feldolgozóüzem teljes infrastruktúrájának kiépítése is.

A vállalat egy új, modern üzemet létesített, közel 5 milliárd forint értékű fejlesztés megvalósításához a kormány 2,4 milliárd forint támogatást biztosított. Erről Rákossy Balázs államtitkár beszélt az ünnepélyes avatáson. A cég a LAC cégcsoport zászlóshajója, mely a kunsági hagyományokra épít, és ma a térség legnagyobb mezőgazdasági vállalata. Az üzem által bővülhet a vállalat kapacitása, megerősítheti a pozícióját a piacon, valamint egyre több vásárló asztalára juthat majd el a jó minőségű törökszentmiklósi tej.

A nagyvállalati beruházási támogatás a kormány egyik legeredményesebb beruházásösztönző intézkedése, hat év alatt 240 támogatási szerződést tudtak megkötni, a cégek közel 206 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kaptak, ezzel a dotációval 500 milliárd forintnyi fejlesztés jöhet létre.

Ugyancsak fontos szempont, hogy mindezek következtében 3860 új munkahely jön létre, ebből Törökszentmiklóson 15.

Miskucza Péter agrárgazdasági igazgató, Tacopulosz Péter cégvezető, Horváth László elnök-vezérigazgató, Rákossy Balázs államtitkár, Herczeg Zsolt országgyűlési képviselőjelölt
Miskucza Péter agrárgazdasági igazgató, Tacopulosz Péter cégvezető, Horváth László elnök-vezérigazgató, Rákossy Balázs államtitkár, Herczeg Zsolt országgyűlési képviselőjelölt
Fotó: Králik Emese

Herczeg Zsolt országgyűlési képviselőjelölt úgy fogalmazott: nagyszerű fejlesztés valósult, meg, amely nagyon fontos a régiónak. „Ezzel a versenyszféra új munkahelyeket teremt, az önkormányzat is többletadó-bevételhez jut, melyből fejlesztéseket valósíthat meg” – mutatott rá.

A tervek szerint a tejüzem napi 30 000, évi 10-11 millió liter tehéntej feldolgozását teszi lehetővé. Az üzemelés első szakaszában a vállalat saját, holstein fríz állománya által termelt 15 000 liter tejet kívánja feldolgozni.

Kiváló alapanyagból, hagyományos, mesterséges adalékanyagoktól mentes, magas tápértékű termékeket állítanak elő olyan régi receptek alapján, amelyek könnyen ötvözhetők a modern technológiai eljárásokkal, a szlogen: „Békebeli ízek, új köntösben.” A beruházás megvalósítása alatt a sajátmárkás tejtermékek előállítása mellett döntöttek, amely a Szenttamási Tej nevet viseli.

A termékek között minden tejtermék megtalálható. A Szenttamási tejtermékek egyelőre a szolnoki vásárcsarnok területén található Szenttamási Mintaboltban vásárolhatók meg, illetve számos, a térségben található élelmiszer boltban érhetők el.

Fotó: MTI
A regionális bolthálózat mellett két nagy kereskedő teríti a termékeket Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyében. Az előzetes várakozások szerint, a termékek rövid időn belül Pest megye bolthálózatában is megtalálhatók lesznek. A vállalat célja a kiváló minőségű, ellenőrzött magyar élelmiszer előállítása, illetve a hozzájárulás a térség népességmegtartó képességéhez.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Cél az agrárium gyors megsegítése

Magyarországon a hosszú ideje fennálló tartós csapadékhiány miatt az év végére az aszálykárral érintett területek nagysága elérheti az egymillió hektárt, ami az összes hazai termőföldünk 20 százaléka mondta Nagy István agrárminiszter Újszilváson, ahol ismertette azt az intézkedés sorozatot, amellyel a kormány a rendkívüli helyzetben a gazdákat kívánja támogatni.

Újranyitja ukrajnai éttermeit a McDonald's

Hónapokig tartó zárvatartás után újranyitja ukrajnai éttermeit a McDonald's gyorsétteremlánc - jelentette be az amerikai székhelyű McDonald's nemzetközi piacokért felelős alelnöke, Paul Pomroy csütörtökön.

Értékelik a rendkívüli intézkedéseket a gazdák

Az agrárium gyors megsegítésére öt pontból álló intézkedési tervre tett javaslatot az Aszály Veszélyhelyzeti Operatív Törzs – jelentette be közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter augusztus 1-jén. Növénytermesztőket és állattenyésztőket kérdeztünk: mivel tudnak és akarnak élni a lehetőségek közül.

Támogatások: elnyerni, felhasználni, megtartani

Az utóbbi időben kiírt vidékfejlesztési pályázatok segítségével több, mint 1500 milliárd forrás jutott el az agráriumba. Az elmúlt KAP-ciklus tapasztalatai azt mutatják, a gazdák sokszor részben vagy akár egészben is elbukják a korábban elnyert támogatást, mert a sok teendőjük mellett elsikkad a projekt pontos végrehajtása. Mire kell tehát figyelni a pályázatok megvalósításánál egy kisgazdaságban?

A margarin viszi a prímet az élelmiszerek áremelkedésében

Júliusban a fogyasztói árak átlagosan 13,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Az elmúlt egy évben az élelmiszerek és a tartós fogyasztási cikkek ára emelkedett a leginkább - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Elsők közt érhetők el a Széchenyi Kártya Program MAX hitelei a Magyar Bankholdingnál

Elindult a Széchenyi Kártya Program MAX, amely a hazai kkv-szektor versenyképességének elősegítését és tartós növekedési feltételeinek megteremtését célozza. Az MKB Bank és a Takarékbank, amely élen járt az eddigi Széchenyi Kártya Programok hitelkihelyezésében, az elsők között nyújtja az ügyfelek részére a megújult program konstrukcióit.

Hitelmoratórium és kamattámogatás a gazdáknak

Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot és felgyorsulnak az biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is – közölte az agrárminiszter. A biztosítóknak a kárbejelentéstől számított 14 napon belül kárelőleget kell fizetniük az aszálybiztosítások után, a hitelmoratórium iránti igényt pedig szeptember 15-ig kell a gazdáknak jelezni a bankok felé.

Mentességi lehetőségek a 2023-as támogatás igénylési évre egyes vetésváltási és parlag kialakítási szabályok alól

A tagállamok kérésére az Európai Bizottság a bizonytalan globális élelmiszer-ellátási helyzet miatt 2023-ban átmeneti mentességet tesz lehetővé a gazdálkodók számára a területalapú támogatásokhoz kötelezően betartandó egyes vetésváltási és parlag kialakítási szabályok alól annak érdekében, hogy a rendelkezésükre álló szántóterületüket minél nagyobb mértékben élelmiszertermelésre használhassák.

Fejőrobot: "sokkal kényelmesebb az állatoknak is, és nekünk is"

A tiszakécskei Botka-Vincze őstermelői családi gazdaság 120 állatot, köztük 50 tejelő tehenet, annak szaporulatát, illetve hízóbikákat tart mélyalmos istállóban. Az állatok takarmányát 150 hektárnyi szántón termelik meg.

Elkészültek a Takarmányszállítási támogatás részletei

Az Agrárminisztérium az Aszály Veszélyhelyzeti Operatív Törzs döntése alapján kidolgozta annak a 3 milliárd forint értékű támogatásnak a koncepcióját, amely a történelmi léptékű aszály miatt ellátási gondokkal küzdő állattartók tömegtakarmány szállítási költségeinek finanszírozásában nyújt segítséget – közölte Nagy István agrárminiszter.