0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Csak a lányok értékesek

A tesztek során elért eredmények hasonlóak a szarvasmarháknál elértekhez, vagyis a született utódoknak több mint 90%-a nőivarú. A termék „használatával” 45-50% körüli a termékenyülési arány, tehát mintegy tíz százalékkal elmarad a hagyományos spermával elért eredményektől (60%), az ára pedig adagonként 30 euróval több. Mindennek oka a gyártási folyamatban is keresendő.

Az 1980-as években az Egyesült Államok kormánya fejlesztette ki a szexált spermát, amely 2003-tól van kereskedelmi forgalomban. Az eljárás mintegy 14 órát vesz igénybe, ami alatt a nőivarú (X) és a hímivarú (Y) spermiumokat súlykülönbségük alapján szétválogatják, illetve elkészítik a műszalmát a folyékony nitrogénben való fagyasztáshoz. A termékenységben lévő különbség a hagyományos és a szexált adag között az, hogy a szexált sperma 10-20-szor alacsonyabb koncentrációjú. Mégpedig azért, mert a válogatás nagyon drága.

Szarvasmarháknál több mint 10 éve kínálnak szexált spermát, a technológia jól bevált – mondta el Olivier Ponthoreau, a CapGènes termelési vezetője a reussir.fr tudósítójának – hozzátéve, hogy ők az elsők, akik nőivarra szexált spermát kínálnak, egyelőre francia tenyésztőknek.

2017 végén kezdte meg a kecskék szexált spermájával való termékenyítési kísérleteket egyebek mellett amerikai partnerekkel a francia tenyésztésszervező, a CapGènes.

500 termékenyítést végeztek hasonló eredménnyel, mint a szarvasmarháknál: a született utódok több mint 90%-a nőivarú lett a körülbelül 45-50%-os termékenyülési arány mellett.

A bakok végleges listáját 2022 januárjában teszi közzé a tenyésztésszervező cég.

Az első időszakban nyolc bakot kínálnak a tenyésztőknek: négy szánentáli és négy alpesi bakot a genetikai rangsor elejéről.

A kiválasztást nehezíti, hogy a bakok spermájának szexálásra alkalmasnak kell kenniük. A szexálási technológia ugyanis nagy mennyiségű és nagyon jó minőségű spermát igényel: a spermiumokban csak a lehető legkevesebb hibának szabad előfordulnia. A válogatást egyébként nem csak az ivar alapján végzik, hanem maximalizálják a termékenyítő képességet is oly módon, hogy csak az egészséges, élő és mozgékony spermiumokat tartják meg.

Így míg a hagyományos adagban 80-100 millió a spermiumok száma, addig egy szexált adag „csak” nyolcmilliót tartalmaz.

Az érdeklődő tenyésztők 2021 végén előrendelhettek a szexált spermából, amelyet ez év tavaszán használhatnak majd fel.

A témáról megkérdeztük Mocskonyi Mátyás tahitótfalui tenyésztőt, aki több társával együtt kíváncsian várja a francia eredményeket, és szívesen ki is próbálná a szexált spermával való termékenyítést annak ellenére, hogy gondokat lát a francia bakok minőségében.

„A francia spermával való termékenyítés jó lehetőség akkor, ha a bakok mögött ott az utódellenőrzés,

Azonban a franciák a genomalapú felmérés alapján úgynevezett „genomic bakokat” ajánlanak, amelyekről nincsenek a tenyésztésből származó eredmények.

Pedig az lenne a termelők számára a megfelelő információ, ahogy például a holstein-fríz bikákat ajánlják: elkészül a bika genomikai vizsgálata, az alapján a célpárosítás, majd az utódellenőrzés. Az eredményeket pedig közzéteszik és a tenyésztő ezek alapján választhat. A technológia tehát jó lenne, de amikor a francia cég a legjobb spermáért elkért adagonként a 30 eurót megduplázza a szexált sperma esetében, és mindössze 50 százalékos a termékenyülési esély vele, az nagyon drága. Ennek ellenére, ha nem csak francia termelőknek értékesítenének, lehet, hogy kipróbálnám.”

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/reussir.fr