Alisdair Tulloch családja öt generáció óta termel bort Ausztráliában, a Hunter Valley-ben. Ezt a területet az ausztrál borvidék szívének is nevezik, közel két évszázados szőlőtermesztő hagyományokkal büszkélkedhet. A Tulloch Borászat Új-Dél-Walesben, Sydney-től északra helyezkedik el, a borai világhírűek. A klímaváltozás a távoli kontinensen is megnehezíti a munkát, Alisdair Tulloch ennek ellenére elhatározta, hogy a gazdaságát karbonsemlegessé teszi, a szőlőtől a palackig nulla lesz a károsanyag-kibocsátásuk. Ennek a szemléletnek azért van nagy jelentősége, mert felmérések szerint az üvegházhatású gázok kibocsátásának negyede az élelmiszerekhez kötődik; a világ rendelkezésre álló energiájának 30 százalékát az agrár-élelmiszeripari rendszer fogyasztja el; valamint az üvegház hatású gázok 56 százaléka a mezőgazdaságból származik.
A régió egyik legfőbb gondja az évszakok szélsőséges volta. A telek egyre rövidebbek, a nyarak szárazabbak és forróbbak. A tűző napon a gyümölcs szinte megfő a tőkén, vagy tönkre megy, még mielőtt megérik. A csapadék mennyisége változékony, amikor mégis esik, akkor rengeteget, vagy a jég veri szét a növényeket. Két éve bozóttüzek nehezítették a helyzetet, a termés fele odalett. Az élővilág is a túlélésért küzd. Alisdair Tulloch arról számolt be: nyugtalanító érzés azt látni, hogy madarak, denevérek, kenguruk kutatnak kétségbeesetten élelem után, megeszik a szőlőhajtásokat, vagy a bogyókat. Normál körülmények között ez nem lenne a táplálékuk része, de teljesen „összezavarodott” az ökoszisztéma.
Az ausztráliai borász azonban nem adja fel. elköteleződött amellett, hogy jobb módot találjon a gazdálkodásra, több téren tett lépéseket.
„Élő mulcsot” alkalmaznak, például lóherét ültetnek a szőlő alá, amely természetes tápanyagot biztosít, így nincs szükség műtrágyára. Törekszik a biológiai sokféleségre, az ültetvény körül: annak érdekében, hogy támogassa a helyi ökoszisztémát, igyekszik visszaállítani a természetes állapotot a birtok körül.
És hogy vásárlóként, borfogyasztóként mit tehetünk az éghajlatváltozás elleni küzdelemben?
- Ismerjük meg a gyártókat, és közülük azokat támogassuk, akik felelősséget vállalnak a környezetért.
- Igyunk helyi borokat. A legfőbb károsanyag-kibocsátás a szállításból ered.
- Támogassuk az átlátható vállalkozásokat, azaz legyünk kíváncsiak az összetevőkre, a származási helyre.
- Fizessünk tisztességes árat. Ha megveszünk egy palack bort, gondoljunk végig, mennyibe kerülhetett maga a szőlő, a munkaerő, a kézműves tudás.