Back to top

Tavasszal elkészül a csongrádi képzőközpont

Három megyében tíz iskolát működtet az Alföldi Agrárszakképzési Centrum. Sikeresen pályázott, így tavaly egy 205 millió forintos beruházás indulhatott el Csongrádon. A kor elvárásainak megfelelő ágazati képzőközpont valósul meg.

Az Alföldi Agrárszakképzési Centrum (AASzC) tavaly nyújtotta be a pályázatát a Pénzügyminisztérium felhívására. „Az Alföld digitális mezőgazdaságát és innovációs aktivitását támogató ágazati képzőközpont létrehozása” projektcímű kérelmet nyáron jóvá hagyták, és 100 százalékos intenzitású finanszírozással elindulhatott a több, mint 205 millió forintos fejlesztés.

Farkas Sándor miniszterhelyettes és Bedő Tamás, Csongrád polgármestere.
Farkas Sándor miniszterhelyettes és Bedő Tamás, Csongrád polgármestere.
Fotó: Farkas Sándor miniszterhelyettes Facebook oldala

Az AASzC Békés, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében az Agrárminisztérium által fenntartott agrárszakképző intézményeket működteti összehangoltan, tíz iskolában biztosítja a 21. századi elvárásoknak megfelelő az agrárszakképzést.

A centrum - mellyel együtt öt ilyen intézmény van hazánkban - központjában, a Csongrád-Csanád megyei Csongrádon a Kis-Tisza utcai telephelyeken zajlik a beruházás. Felújítják, bővítik, modernizálják az épületeket és az infrastruktúrát, a kor elvárásainak megfelelően az akadálymentesítést is megoldják, valamint oktatótermek és egyéb kiszolgáló helyiségek épülnek.

Farkas Sándor miniszterhelyettes, a térség országgyűlési képviselője a napokban egy bejáráson vett részt. A közösségi oldalán arról tájékoztat, hogy a beruházás jól halad, és a központ megvalósításával megvalósul az a cél, hogy összehangolt és minőségi duális képzésben vegyenek részt a szakképzésben tanuló diákok. A beruházás a tervek szerint április végére befejeződik. 

Fotó: Farkas Sándor miniszterhelyettes Facebook oldala

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hogyan válhatna húzóágazattá az élelmiszertermelés?

Át kell gondolni az életképtelen, nemzetközileg versenyképtelen kisgazdaságok támogatását, mivel veszteség az ágazat számára. Ugyanakkor ösztönözni szükséges a termékpályák menti szerveződéseket.

Harmincezer látogató a KÁN Egyetemi Napokon

A mezőgazdaság nehézipara, az állattenyésztés állt a szeptember 30-tól október 2-ig tartó KÁN Egyetemi Napok középpontjában, amelyen mintegy 30 ezer látogató vett részt. A Szent Mihály napi hagyományokat tisztelve szerte az országból a kaposvári Pannon Lovasakadémiára „hajtották be” a jószágokat.

Vízcseppként vert hullámokat

Nem túlzok, ha azt állítom, hogy Dr. Szendrő Zsolt nyúltenyésztésben elért szelekciós, reprodukciós, viselkedési, tartási, állatjólléti, illetve hústermelési és húsminőségi kutatási eredményei jelentősen hozzájárultak a hazai és nemzetközi tenyésztés hatékonyságának növeléséhez. Ehhez egy életpályára, elhivatottságra és munkaszeretetre volt szüksége.

Megjelent a feldolgozóipari kkv-k energiatámogatási programjának pályázati felhívása

Megjelent a feldolgozóipari kis- és közepes vállalkozások (kkv) energiatámogatási programjának pályázati felhívása; a pályázatra október 20-ától regisztrálhatnak az energiaintenzív cégek - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium a közösségi oldalán hétvégén.

Tűzifaprogram: átcsoportosítják a készleteket

Nagyon nagy az érdeklődés a Tűzifaprogram iránt, ezért az állami erdészetek az erdőkben gazdagabb vidékekről faanyagot szállítanak át oda, ahol kevesebb az erdő vagy többen élnek – jelentette be közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter.

Október közepétől kezdődik a közvetlen támogatások előlegfizetése

Október 17-től Magyarország - az elmúlt évekhez hasonlóan - a közvetlen támogatások esetében megindítja az előlegfizetést a gazdálkodók számára.

Gazdafórum a Szigeti Farmon: terítéken a zöldítés

A Kalocsa melletti Szigeti Farmon tartott gazdafórum fő témái a közös agrárpolitika változásai voltak, élükön a zöld alapszabályokat (Zöld Felépítmény) tartalmazó agrárkörnyezet-gazdálkodási (AKG), és az új elemként induló, önkéntes agro-ökológiai programokkal (AÖP). A szeptember végi tanácskozásra mintegy 90 helyi és dél-alföldi termelő érkezett.

Együttműködési megállapodás a MATE és az Alföldi Tej Kft. között

Stratégiai partneri megállapodást írt alá a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem és az Alföldi Tej Kft. A felek az oktatás, a kutatás, az innováció és a társadalmi szerepvállalás területén korábban is meglévő együttműködésüket akarják megerősíteni, illetve bővíteni.

Megnyílt a KÁN Egyetemi napok

A magyar állattenyésztés megért számos hullámvölgyet és sikert, az állattenyésztők egyszerre optimisták és borúlátók, pedig az elmúlt 150 év bizonyítja, hogy mindennel képesek megbirkózni.

Mától folytatódik a földértékesítési program

Újabb, 10 hektárnál kisebb földterületeket hirdetett meg értékesítésre a Nemzeti Földügyi Központ. A szántókra, rétekre és legelőkre a korábbi eljárásokhoz hasonlóan, a jogszabályban foglalt feltételeket figyelembe véve lehet elektronikusan vételi ajánlatot tenni.