Back to top

Nálunk is megtermelhető ehető növény különlegességek

Napjainkban sokkal egyszerűbben lehet távoli tájak különleges növényeit beszerezni, mint néhány évtizeddel ezelőtt. Számos olyan „zöldségfaj” van, melyek hazánkban is termeszthetők, ehetők és ízletesek, már csak az a kérdés mit hoz a jövő számukra. Megmaradnak a hobbigyűjtők dédelgetett növényeinek, vagy termesztésbe vonva egy nagyobb kör élelmiszer ellátását is segítik majd.

Oca (Oxalis tuberosa): nevezhető mini krumplinak

Az oca dísznövénynek sem rossz
Az oca dísznövénynek sem rossz
Fotó: wikipedia
Bár ahhoz nem sok köze van. Fogyasztása és felhasználása alapján (mert nyersen is megehető a gumója) talán a csicsókához hasonló, csak sokkal kisebb annál. Ezt a növényt az Andokban zöldségként termesztik, gumója többféle színváltozatban létezik. C-vitaminban, káliumban és vasban gazdag. Több fajtája létezik, melyeknek az íze is eltérő. A burgonyánál ízletesebb és édesebb.

Az ocá-t elsősorban ehető szárgumója miatt termesztik, de a levelei és a fiatal hajtásai zöld zöldségként is fogyaszthatók.

Az érett szár a rebarbarához hasonlóan készíthető el. Az andoki közösségek különféle módszereket alkalmaznak a gumók feldolgozására és elkészítésére, Mexikóban pedig az ocát nyersen fogyasztják sóval, citrommal és erős borssal.

Az oca gumója nyersen is ehető
Az oca gumója nyersen is ehető
Fotó: wikipedia
Vannak magasabb oxálsav tartalmú savanyúbb ízű és alacsonyabb oxálsav tartalmú édesebb változatai is. Egyes helyeken köretként pörköltekhez és levesekhez használják, burgonyaszerűen tálalják, vagy édességként is fogyasztják.

Az Oca-nak hosszú tenyészidőre van szüksége, ősszel (az Andokban ez március környékén) a nap hossza lerövidülésekor gumókat képez.

Ezenkívül az oca olyan éghajlatot igényel, ahol az átlagos hőmérséklet körülbelül 4–17 °C között van, és az átlagos évi csapadékmennyiség 700–885 milliméter.

"Mandula", ami a föld alatt terem
"Mandula", ami a föld alatt terem
Fotó: wikipedia

Földimandula (Cyperus esculentus ssp. sativus)

Tigrisdió és mandulapalka néven is ismert. Keményítőben, olajokban és fehérjében gazdag, íze édes de valamelyest hasonlít a dióéhoz, amihez semmi köze, ahogy a mandulához sem. Ez egy fűhöz hasonló sás jellegű növény föld alatti gyökérgumóit lehet fogyasztani, amit már az ókori Egyiptomban is termesztettek.

A gumók nagyon jól tárolhatók, akár össze is száradnak, de vízbe téve visszahidratálhatók, ízük mandulára emlékeztető, édeskés..

Pagodakarfiol

Romanesco néven is ismert ez a mind színében mind formájában rendhagyó C-vitamint, K-vitamint, rostot, valamint karotinoidokat tartalmaz, így roppant egészséges a fogyasztása. Virágszerkezetének felépítése egy matematikai különlegesség mert a Fibonacci-sorozatot követi. Ugyanúgy használható fel mint a hagyományos karfiol, csak más látványt nyújt tálaláskor.

Tépőkelek és "levél"-káposzták

Tálaláskor díszítésnek is jó
Tálaláskor díszítésnek is jó
Fotó: wikipedia
A fejes és kelkáposztákat többnyire „fejes” formában használjuk hazánkban, ami botanikailag egy óriás rügynek tekinthető, tehát amikor káposzta salátát készítünk, és aprítjuk a fejet akkor egy rügyből készítünk ételt. A káposztaféléknek azonban számos faja és fajtája van, közöttük olyanok, melyek nem fejesednek, de leveleik nagyon szép színűek, vagy formájúak. Termesztésük teljesen megegyezik más káposztafélékével, előnyük, hogy mivel nem kell a fejesedésre várni, bármikor szedhetők a leveleik, melyek aprítva kellemes káposztás ízt kölcsönöznek bármelyik ételnek.

Egyik változatuk amit érdemes kiemelni az óriás káposzta, vagy sétabot káposzta.

Mindkét név találó, hiszen közel két méter magasra is megnőhet, és hogy ezt a termetét bírja megtartani szára fásodik, ezért régen az egyenesebb példányokból sétabot készült.

És ez csak néhány az esetlegesen nagy karrierek előtt álló újdonságok közül, melyek hazánkban is beszerezhetők.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tíz módja annak, hogy több fehérjét fogyasszunk

A fehérjében gazdag ételek elkészítése időigényes lehet, de szinte minden testi funkcióhoz szükség van rá, beleértve az egészséges szövetek építését és fenntartását az évek múlásával.

„A vetőmag köztulajdon”

Az élelmiszertermelés genetikai alapjainak köztulajdonként kezelését tűzte a zászlajára a La Via Campesina nevű globális gazdaszervezet a berlini Zöld Hét idején zajló nagy tüntetésen. Mint fogalmaztak, az élelmiszer-önrendelkezés alapja, hogy ne adjuk át másnak a vetőmagtermelés feletti kontrollt.

Mindenki zöld városokra vágyik

A klímaváltozás rekkenő kánikulákat eredményez minden évben, lassan nincs 40 Celsius-fok alatti nyár… Hatványozódik a hőérzet a nagyvárosok betondzsungeljeiben, ahol az egyre csökkenő zöld területek száma miatt már-már keresni kell némi árnyékot. A városi klímát ráadásul nemcsak az emberek viselik nehezen, hanem a növények is, ezért koránt sem mindegy, milyen fajokkal igyekszünk zöldíteni a nagyvárosok betontengereiben.

A szőlő gombaölő szeres kezelése Magyarországon

Lassú, de fokozatos csökkenés jellemzi a szőlő növényvédőszer-piacát. A szőlő-növényvédelmi piac elméleti értéke is csökken, de kevésbé, mint a felhasznált termékek hektárszáma.

Némileg csökkenhetnek egyes élelmiszerek árai

Ez év második negyedévében várhatóan megáll az élelmiszerárak drasztikus mértékű növekedése, egyes termékpályacsoportoknál akár még fogyasztóiár-csökkenés is előfordulhat a MKB Bank és a Takarékbank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletága elemzőinek prognosztizálása szerint.

Díjazták az Országos jégkármérséklő rendszer legjobb generátorkezelőit

Az Európai Unióban egyedül Magyarországon működik a kontinentális összevetésben is kiemelten fejlett és több pilléren nyugvó, mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer, amely számos helyzetben képes segítséget nyújtani a gazdálkodóknak - jelentette ki Nagy István agrárminiszter az Országos jégkármérséklő rendszer legjobb generátorkezelőinek járó díj átadó rendezvényén, kedden, Dunaharasztiban.

Fókuszban a globális mezőgazdaság

A Nemzetközi Zöld Hét (Internationale Grüne Woche, IGW) az egyik legismertebb németországi rendezvény. Berlin már 1926 óta a helyszíne a világ egyik vezető nemzetközi élelmiszeripari, mezőgazdasági és kertészeti vásárának.

Hamarosan hóvirágünnep

Az Alcsúti Arborétumban minden évben ünnep a hóvirágnyílás. A pontos dátuma értelemszerűen nem rögzíthető előre, de az biztos, hogy most már a küszöbön áll. Érdemes figyelni a híreket!

Kétezer Barázda

A magyar nemzetiségű mezőgazdasági termelők a Vajdaságban anyanyelvükön követhetik az agrárhíreket az Újvidéken nyomtatott napilapban, a Magyar Szóban, annak hetente megjelenő mezőgazdasági mellékletében, a Magvetőben, továbbá a Hét nap hetilap és a Vajdaság ma internetes hírportálok sem maradnak adósak az élelmiszertermelőket, háztájiban gazdálkodókat foglalkoztató hírekkel és információkkal. Létezett korábban egy havonta megjelenő lap is.

Már letölthetők a gyümölcsfaiskolai szemlebejelentő nyomtatványok

Felhívják az engedéllyel rendelkező gyümölcs szaporítóanyag-előállítók és -forgalmazók figyelmét, hogy tevékenységüket évente február 28-ig, önállóan kell bejelenteniük.