Oca (Oxalis tuberosa): nevezhető mini krumplinak

Az ocá-t elsősorban ehető szárgumója miatt termesztik, de a levelei és a fiatal hajtásai zöld zöldségként is fogyaszthatók.
Az érett szár a rebarbarához hasonlóan készíthető el. Az andoki közösségek különféle módszereket alkalmaznak a gumók feldolgozására és elkészítésére, Mexikóban pedig az ocát nyersen fogyasztják sóval, citrommal és erős borssal.

Ezenkívül az oca olyan éghajlatot igényel, ahol az átlagos hőmérséklet körülbelül 4–17 °C között van, és az átlagos évi csapadékmennyiség 700–885 milliméter.

Földimandula (Cyperus esculentus ssp. sativus)
Tigrisdió és mandulapalka néven is ismert. Keményítőben, olajokban és fehérjében gazdag, íze édes de valamelyest hasonlít a dióéhoz, amihez semmi köze, ahogy a mandulához sem. Ez egy fűhöz hasonló sás jellegű növény föld alatti gyökérgumóit lehet fogyasztani, amit már az ókori Egyiptomban is termesztettek.
A gumók nagyon jól tárolhatók, akár össze is száradnak, de vízbe téve visszahidratálhatók, ízük mandulára emlékeztető, édeskés..
Pagodakarfiol
Romanesco néven is ismert ez a mind színében mind formájában rendhagyó C-vitamint, K-vitamint, rostot, valamint karotinoidokat tartalmaz, így roppant egészséges a fogyasztása. Virágszerkezetének felépítése egy matematikai különlegesség mert a Fibonacci-sorozatot követi. Ugyanúgy használható fel mint a hagyományos karfiol, csak más látványt nyújt tálaláskor.
Tépőkelek és "levél"-káposzták

Egyik változatuk amit érdemes kiemelni az óriás káposzta, vagy sétabot káposzta.
Mindkét név találó, hiszen közel két méter magasra is megnőhet, és hogy ezt a termetét bírja megtartani szára fásodik, ezért régen az egyenesebb példányokból sétabot készült.
És ez csak néhány az esetlegesen nagy karrierek előtt álló újdonságok közül, melyek hazánkban is beszerezhetők.