0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Az innováció jelentősen hozzájárul a magyar gazdaság teljesítményéhez

Március 24-én az Európa Hajó adott otthont a 2021. évi kiemelkedő innovációs teljesítményekért járó 30. Magyar Innovációs Nagydíj pályázat elismeréseinek átadására. Az évente egyszer odaítélt elismeréseket azok a Magyarországon bejegyzett társaságok kaphatják, amelyek a díjátadást megelőző évben kiemelkedő műszaki, gazdasági innovációs teljesítménnyel jelentős üzleti hasznot értek el.

Az ünnepélyes eseményen Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára mondott köszöntőbeszédet, amelyben kifejtette, számottevően átalakult a felsőoktatási rendszer és az innovációs terület. A változással a modellváltó felsőoktatási intézmények további fejlődési lehetőséget kaptak.

Azonban az egyetemekkel szemben elvárás, hogy az oktatás-kutatás mellett az innovációs teljesítmény is növekedjen.

Hozzátette, a felsőoktatás jelentős forrásokhoz jutott az elmúlt években, aminek köszönhetően megfelelő körülmények között minőségi oktatás zajlik ezekben az intézetekben.

Magyarország a GDP 1,6 százalékát fordítja a kutatás, fejlesztés és innováció területeire, azonban a cél, hogy ez az arány a közeljövőben 1,8 százalékra emelkedjen.

Az államtitkár mellett Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke is felszólalt, aki kihangsúlyozta, az innováció jelentősen hozzájárul a magyar gazdaság teljesítményéhez. A 2021. évi pályázaton szereplő vállalkozások innovációjuk révén közvetlenül 12 milliárd forint többletbevételt tudtak felmutatni. 

A 30. Magyar Innovációs Nagydíj pályázatra 2022. február 2-ai határidőre összesen 35 pályázat érkezett, ebből a bírálóbizottság 33 pályázatot minősített a tavaly megvalósult, eredményes és sikeres innovációnak.

Ezek közül kerültek ki a díjazottak, akiknek innovációs teljesítménye összesen több mint 20 milliárd forint társadalmi hasznot eredményezett.

A 2021. évi Magyar Innovációs Nagydíjat a CycloLab Kft. kapta a SARS-CoV-2 vírusellenes gyógyszerkészítmény segédanyagáért. Innovációjuk tárgya egy új szintézismódszer és tisztítási eljárás kidolgozása a szulfobutiléter-béta-ciklodextrin ipari méretű gyártására. A szintetikus kémiai eljárásuk hatékony, környezetbarát és jelentős költséget kímélő tisztítási lépésekből áll. Ez a ciklodextrin-származék ma már több mint 10 forgalomban levő humán gyógyszer segédanyaga, többek között a COVID-ellenes Remdesivir molekula terápiás használhatóságát ez a segédanyag tette lehetővé. A CycloLab ennek a ciklodextrin-származéknak a második legnagyobb gyártóhelye a világon.

Az Agrárminisztérium támogatásával kiírt 2021. évi Agrár Innovációs Díjában a Martonvásári Bázismag Vetőmagszaporító, Termeltető és Forgalmazó Kft. részesült a szántóföldi növény-termesztés eredményességének megalapozásáért és növeléséért, amit ökológiai innovációval, a vetőmagok biológiailag aktív anyagokkal történő kezelésével ért el. A Marton Genetics cégcsoport felismerte az MV Supary-ban rejlő csávázási lehetőségeket, miszerint a termékben található baktériumtörzsek endospórát képezve, a vetőmag felületkezelésre alkalmas biológiai készítményt hoznak létre.

Az Agrárminisztérium támogatásával kiírt 2021. évi Környezetvédelmi Innovációs Díjban a Controlsoft-Automatika Szolgáltató Kft. részesült a webSCADA6 folyamatirányító rendszeréért, a tiszta víz szolgálatában. Folyamatirányító rendszerük a Big Data adatelemzést felhasználva olyan adatösszefüggésekkel dolgozik, amelyek teljesen új felismerésekhez vezethetnek, ezek alapján az ipari folyamatok és az emberi viselkedésminták vetületében is képes a hatékony előrejelzésre. Legkiemelkedőbb eredményünk, hogy Magyarország minden második lakosának vízellátásában részt vesznek.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu