0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 17.

Tartósnak ígérkezik a műtrágya- és chiphiány

A covid-járvány és az orosz-ukrán háború következményeként egekbe szökő gázárak a nitrogénműtrágya-gyártás visszafogásához, mi több, gyárak leállításához vezetett. Az európai műtrágyagyárak csak 45 százalékos kapacitással működtek márciusban.

A világ második legnagyobb, évi 4,9 millió tonnás kapacitású ammóniagyártója, a norvég Yara is kénytelen volt csökkenteni európai gyárai termelését, mert a gyártás költsége drasztikusan megnövekedett, csak irreális áron tudna ammónia- és karbamidműtrágyát kínálni.

Ha az orosz-ukrán háború hirtelen véget érne, és a gáz ára a korábbi szint közelébe csökkenne, akkor is legalább három hónapba telne a gyártókapacitás és a készletek újraépítése.

A mikrochipek hiánya is sújtja a mezőgazdaságot, hiszen a legtöbb traktor és más mezőgazdasági gépek fedélzeti elektronikájában ezek már nélkülözhetetlenek. Mivel a világ legnagyobb mezőgépipari cégeinél akadozik, szakaszossá vált a gyártás, a mezőgazdasági vállalkozások egyáltalán nem vagy csak hosszabb várakozással juthatnak új gépekhez. A chiphiány a kereslet folyamatos növekedésére, a gyártáshoz nélkülözhetetlen színes- és ritkafémek hiányára és a félvezetőipar termelésének a csökkenésére vezethető vissza, ami összefügg a háborúkkal (Afganisztán, Ukrajna, Oroszország) és a covid-járvánnyal, és 2022 egészében számolni kell vele, az egész világon.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság