0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 15.

Az utolsó pillanatban érkezett az eső a földekre

Jókor érkezett az eső a gazdák számára. Most abban bíznak, hogy a egy csapadékosabb tavasszal enyhíthető a klímaváltozás okozta vízhiány. Az ideális az lenne, ha 7-10 naponként érkeznének a záporok, ami hozzájárulna a termesztési év sikerességéhez.

2021 októbere óta nem esett kiadós csapadék Magyarországon, egy nagyon enyhe és csapadékmentes, jóformán hó nélküli telet hagytunk magunk mögött.

A csapadékszegény időjárás következtében 100 milliméter csapadékhiány alakult ki a földeken.

Az őszi vetésű növények nyugalmi állapotba miatt eddig nem okozott akkora problémát a vízhiány. Az utolsó pillanatban pedig végre megérkezett az eső – összegzett az InfoRádióban a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke. Petőházi Tamás rámutatott: a melegedő időjárás hatására fejlődni kezdő növényeknek most viszont több vízre van szükségük, hogy a fotoszintézist folytatni tudják, és ehhez nagyon jókor jött az elmúlt napok csapadéka.

Most kezdték a gazdák a tavaszi mezőgazdasági munkákat. A tavaszi munkacsúcs, vagyis a napraforgó vetése – ami 500-800 ezer hektáros területen történhet meg –, valamint a kukorica vetése – mintegy egymillió hektár körüli területen – egy kicsit későbbre csúszik a szokásosnál, és április közepére, második felére terjed majd ki, de ez rendben lesz így a szakember szerint.

„Nekünk az lenne ideális, ha 7-10 naponta érkezne egy záporfelhő Magyarországra, és átáztatná a talajt, mert a rendes csapadékeloszlás is nagyon fontos ahhoz, hogy sikeres legyen a termesztési év.

Ugyanakkor négy milliméter per óránál intenzívebb eső már nem tesz jót a talajszerkezetnek, és ha túl erős a zápor, zivatar, akkor a talaj tetején elfolyik a csapadék, és a növények nem tudják hasznosítani.”

Forrás: Inforádió