Back to top

Több mint hárommillió háziállatról mondtak le a tulajdonosaik

Az állateledel-gyártók szövetségének (PFMA) adatai szerint az elmúlt évben több mint hárommillió háztartás mondott le háziállatról. Az örökbefogadásra átadott állatok tulajdonosainak 71 százaléka 35 év alattiakhoz tartozott.

A szövetség éves jelentéséből kiderült, hogy míg a járvány idején 4,7 millió háztartás szerzett be új háziállatot az Egyesült Királyságban, addig 2021 óta a becslések szerint 3,4 millió háztartás mondott le róluk. A Z-generáció (16 és 24 év közöttiek) és az ezredfordulósok (25 és 34 év közöttiek) tették ki az új háziállat-tulajdonosok 53 százalékát a világjárvány idején, de ők voltak azok is, akik a legnagyobb valószínűséggel lemondtak a háziállataikról. Az e korcsoportokba tartozók több mint egyötöde (23 százalék) nem tudott háziállatot tartani, és az örökbefogadásra leadott háziállatok 71 százaléka fiatalokhoz tartozott.

Leggyakrabban a kutyákról (60 százalék) és a macskákról (45 százalék) mondtak le.

Nicole Paley, a PFMA vezérigazgató-helyettese szerint a számok aggasztóak. "Szeretnénk kivizsgálni, hogy a tulajdonosok miért mondanak le a háziállataikról, és hol adják le őket" - mondta Paley. "Úgy véljük, hogy sok háziállatot adnak el, hogy visszaszerezzék az emberek a pénzüket, emellett pedig állatelhelyező központokba viszik őket… Szorosan együttműködünk a kutya- és macskafélék ágazati csoportjával, valamint más állatjóléti szervezetekkel, hogy kiderítsük, mit tehet a kisállat-ellátási ágazat a tulajdonosok támogatása és ennek a jelenségnek a megakadályozása érdekében."

A 16-24 évesek körében a fő ok, amiért lemondtak a háziállatról, az életkörülményeik megváltozása volt, 34 százalékuk említette ezt a tényezőt. Valamivel több mint egyötödük (23 százalék) pénzügyi nehézségek miatt nem tudta megtartani háziállatát, míg 22 százalékuk a munkakörülmények megváltozására hivatkozott. Néhány fiatal állattartó az állatok viselkedése miatt is aggódik: 13 százalékuk emiatt mondott le kedvencéről.

Míg az ezredfordulósok körében a munka (41 százalék) és a lakhatási körülmények (39 százalék) voltak a leggyakoribb okok.

A múlt hónapban a Dogs Trust által végzett országos felmérésből kiderült, hogy jelenleg az Egyesült Királyságban tartott kutyák 23 százalékát a járvány idején szerezték be.

Dr. Samantha Graines, az RSPCA (Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals egy Angliában és Walesben működő jótékonysági szervezet, amely az állatok jólétét támogatja) szakértője szerint a lemondási statisztikák "nagyon aggasztóak, de nem meglepőek". Elmondta, hogy az RSPCA-nál megnövekedett a segítségkérések és az újbóli elhelyezés iránti kérelmek száma, de főleg a nyulak esetében. "Egy állatot hazavinni a családunkba jelentős elkötelezettség és felelősség, és a világjárvány idején megnövekedett tulajdonosi kör aggodalomra adott okot, hogy egyesek talán nem gondolták át teljesen, hogy képesek lesznek-e megfelelően gondoskodni róluk életük hátralévő részében" - mondta Graines.

A jótékonysági szervezet aggodalmát fejezte ki amiatt, ahogyan az emberek a világjárvány után visszatérnek a normális élethez, a megélhetési költségek emelkedésével párosulva "állatjóléti válság" kezdetét láthatjuk.

"Megértjük, hogy a körülmények változhatnak, és néha a családoknak emiatt meg kell hozniuk azt a szívszorító döntést, hogy le kell mondaniuk háziállataikról" - mondta Graines. "Ugyanakkor azt is tudjuk, hogy az állatokat gyakran azért adják át jótékonysági szervezeteknek, vagy hagyják el őket, mert az emberek a szükséges kutatás vagy a felelősség és elkötelezettség felbecsülése nélkül vállaltak állatot."

A PFMA eredményei, amelyek az Egyesült Királyságban közel 9000 háztartás megkérdezésén alapulnak, azt mutatják, hogy a kedvtelésből tartott állatok tartása összességében növekszik. Az Egyesült Királyságban 2022-ben rekordszámú, 35 millió háziállat van, és 17,4 millió háztartásban legalább egy. A legnépszerűbb választás a kutya (13 millió), amelyet a macskák (12 millió) és a szobamadarak követnek (1,6 millió font), de gyakoriak még a hörcsögök, nyulak, tengerimalacok, galambok és lovak is.

Forrás: 
independent.co.uk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Magyar lovasok a vb felé félúton

Legutóbbi számunkban bemutatkozott a munkalovaglás mint sportág, és hazai képviselője, a Working Equitation Magyarország Egyesület. Bár fiatal a sportág és alig négyéves múlttal rendelkezik hazánkban, máris két versenyzőjének sikerült kiemelkedő teljesítményt nyújtva akkreditációt szereznie az idén júliusban rendezendő franciaországi világbajnokságra.

Luxuskocsik kárpitja struccbőrből - kéknyakú strucctenyésztővel beszélgettünk

A strucc bőrét a krokodilbőr kategóriába sorolják, melyből luxustermékek készülnek, emellett a húsa is prémium minőségű. A kéknyakú struccot választotta gazdálkodása alapjául Nemes Fédra és Müller Gábor, akik tenyésztési és hízlalási céllal tartják az óriás madarakat.

Növekszik a kereslet a huculokra - Gyepkezelés és génmegőrzés egyben

Az Aggteleki Nemzeti Parkba az 1980-as években kerültek hucul lovak, ahol ma már az ország első számú tenyészete található. A génmegőrzési feladatok mellett a Nemzeti Park Igazgatóság a védett gyepek megtartását, kezelését is a lovak legeltetésével oldja meg. A nemzeti parknál a közelmúltban zárult le több uniós támogatást élvező projekt is, ezek között volt a hucul ménes tartási körülményeit javító program.

Csúcsgenetika a nyúltenyésztésben

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és a Hycole Kft. Ezzel egy nemzetközi színvonalú közös munka kezdődött el a Kaposvári Campus kutatói és a nyúltenyésztő vállalkozás szakemberei között, eredményeik pedig rövid időn belül termékre, forintra válthatóak lesznek.

Kategóriájában harmadszorra minősült Európa legjobb állatkertjének a Nyíregyházi Állatpark

Harmadszorra minősült Európa legjobb állatkertjének a 250 és 500 ezer látogatószám közötti kategóriában a Nyíregyházi Állatpark az egyik független állatkerti szakértő felmérése szerint. Az elismeréssel járó díjat kedden adták át a sóstógyógyfürdői látványosságban.

Háromszáz kaptár elpusztítását rendelték el a hatóságok

Az ausztráliai Új-Dél-Wales területén három különböző birtokon találtak a varroa atkával fertőzött méhcsaládokat, mely korábban nem volt jelen a kontinensen. A hatóságok a védő- és megfigyelési zónák kijelölése mellett 300 kaptár elpusztítását rendelték el.

„Sült galamb” magyar fejlesztésű gasztroélmény

Szuvidált galambhús nagy mennyiségben és állandó minőségben: különleges termékkel találkozhatnak a magyar fogyasztók, és számos külföldi piacon is elérhető lehet a nemzetközi termékdíjjal elismert magyar fejlesztés. A gasztronómiai különlegesség ötletgazdáival, Nagy Maricával és Barabás Jánossal Halmos B. Ágnes beszélgetett, a Kistermelők Lapja főszerkesztője.

A hobbiállat-tartókat is megviseli az árak növekedése

Egy állatjóléti alapítvány szerint egyre több ember szorul támogatásra, hogy tápot vehessen a kutyájának/macskájának, és egyre több házikedvenc kerül menhelyre a növekvő költségek miatt.

Freddie Mercury a díjlovasnégyszögben

A most induló sorozatunkban egy örökzöld témára, az angol telivérek sokoldalúságára és többirányú hasznosítására hívjuk fel a figyelmet. A világ leggyorsabb lófajtáját közel háromszáz éve szigorú és következetes szabályrendszer szerint tenyésztik és próbálják ki a versenypályán.

Békés megyei kistermelő tevékenységét függesztette fel a Nébih

Egy Békés megyei kistermelő állattartó telepén és élelmiszer-előállító egységében tartott ellenőrzést június közepén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A sertésállomány állategészségügyi státusza ismeretlennek bizonyult, míg az egységben súlyos higiéniai problémákat, jelöletlen, nem nyomonkövethető termékeket találtak az ellenőrök.