0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A Lavazza kávégyártó leállítja oroszországi tevékenységét

A Lavazza olasz kávégyártó a héten közölte, hogy a nyersanyagárak emelkedése miatt kihívásokkal teli 2022-re számít, pedig a 2021-es évet jelentős nyereségnövekedéssel zárták.

A családi tulajdonban lévő vállalat közölte, úgy döntött felfüggeszti minden oroszországi tevékenységét, valamint Ukrajnában is kénytelen volt ideiglenesen leállítani a forgalmazást.

A Lavazza közleményében kiemelte, hogy a nyersanyagárak emelkedése miatt „rendkívül összetett és kihívásokkal teli” 2022-es év elé néz.

„Elsősorban maga a kávé, de a csomagolás, az energia, a logisztikai költségek és a jelenlegi drámai geopolitikai helyzetből eredő kockázatok is komoly kihívások elé állítják a céget”

– mondta Antonio Baravalle vezérigazgató.

Az áremelkedés elsősorban a globális ellátási lánc problémáinak és az időjárási események okozta károknak tudható be – tette hozzá a torinói székhelyű csoport.

A vállalat kamatok, adózás, értékcsökkenés leírás és amortizáció előtti eredménye (EBITDA) 2021-ben 312 millió euró (117,64 milliárd forint) volt, ami 23,3%-kal több, mint 2020-ban.

A bevételek tavaly 11%-kal 2,3 milliárd euróra (867,12 milliárd forint) nőttek, ami annak is köszönhető, hogy a COVID-19 járvány következtében az emberek többet tartózkodtak otthon.

Forrás: reuters.com