Back to top

Fanyarkából törpe körtealany

Az Oregoni Egyetemen visszatérnek a törpe körtealanyok kutatásához, újra megvizsgálják az Észak-Amerikában őshonos fanyarka használatának lehetőségeit. A kutatók azt várják tőle, hogy olyan törpésítő alany válik belőle, ami betegségekkel és faggyal szemben is ellenállóvá teszi a ráoltott körtefajtákat.

Az Amelanchier nemzetségbe tartozó fajokból (A. alnifolia, A. spicata) Németországban már létrehoztak körtealanyt.

Az amerikai körtetermesztők is intenzív ültetvényekre akarnak váltani, követve az almatermesztők példáját, csak hidegtűrő törpe alanyra van szükségük hozzá, ami kibírja az Csendes-óceán északi partvidékének teleit, ahol a legtöbb körtét termesztik. A körzet kutatói és termesztői ezért már tíz éve kísérleteznek különböző fanyarka és birs alanyokkal az egyetem Hood River kísérleti állomásán.

Első eredményeik szerint a fanyarkák mínusz 40 °C-ig télállók, már az első években nagy termésre képesek mennyiség és gyümölcsméret szempontjából is, kompakt növekedésűek maradnak, és ellenállók a körte fitoplazmás betegségével (Phytoplasma pyri) szemben.

Növekedési erélyük a standard 40%-a, míg a jelenleg használt Old Home x Farmingdale 87 alany 70%-os növekedést produkál. Megállapították, hogy a kísérleti ültetvényben a fanyarka alanyú Társulati esperes (Comice) közbeoltással nevelt fák jól kitöltötték a rendelkezésükre álló teret,

megfelelő volt a növekedési erélyük és a terméshozamuk, valamint szép nagy gyümölcs termett rajtuk.

Természetesen néhány hátrányos tulajdonsága is van a fanyarkáknak, például összeférhetetlenek a kísérleti alanyok a Vilmos körte (Bartlett) és az Anjou fajtákkal, ezért közbeoltásra van szükség az oltványok kialakításakor. A fiatal fákon pedig ritkítani kell a virágokat és visszavágásokkal serkenteni a növekedést, hogy gyorsan kialakuljon a korona. További vizsgálatokkal pedig az Amelanchier-alanyok víz- és tápanyag-gazdálkodását kell megismerni.

Az már bebizonyosodott, hogy nem érzékeny a vashiányra, nem alakul ki klorózis a fákon.

Amelanchier alnifolia eredeti termőhelyén
Amelanchier alnifolia eredeti termőhelyén
Fotó: Wikipedia
A német alanyokkal szerzett gyakorlati tapasztalatok pedig arra mutatnak, hogy lappangó összeférhetetlenség lehet az Amelanchier és a körtefajták között, amit az oltáshely szövettani vizsgálatával kellene megvizsgálni. Ezzel már évekkel azelőtt ki lehetne szűrni a nem kompatibilis kombinációkat, mielőtt láthatóvá válik az oltványok gyengülése.

Az Amelanchier alnifolia gyümölcse a legjobb ízű, és az egyik legészakibb elterjedésű faj, amire a neve is utal: Saskatoon berry-nek nevezik.

A bogyó név amúgy félrevezető, mert almatermése van a fanyarkának, nálunk mézalmácskának is hívják.

Ez a faj többtörzsű, váza alakú, 1-3 méter magas bokrot nevel. A fanyarkákat hazai faiskolákban is meg lehet vásárolni, dísznövényként ismertek gazdag virágzásuk és gyönyör őszi lombszínük miatt.

Jó vízáteresztő, enyhén savanyú talajban, teljes napsütésben érzik magukat a legjobban.

Az almához hasonlóan sok károsítójuk van a lisztharmattól és a varasodástól a tűzelhaláson át az aknázómolyokig.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/goodfruit.com/interpera.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Cipő készül a kipréselt szőlőbogyóból

Egyre szaporodnak az újrahasznosított anyagból készült divattermékek is. A közelmúltban a vezető brazil ruházati áruházlánc szőlőlé, illetve bor készítésekor visszamaradt melléktermékből gyártott cipőkkel jelent meg a piacon.

Elkezdődött a parlagfű virágzása!

A parlagfű fejlődése még az elmúlt hetek szélsőségesen meleg és száraz időjárásának az ellenére is folytatódott A Tiszántúlon az elmúlt hónapokban az évtized aszálya alakult ki, a természetes lágyszárú vegetáció kiszáradt, a szántóföldi növények szenvednek, alig fejlődnek, de a parlagfű a kiváló szárazságtűrő képességének köszönhetően jól bírja.

Indul a hazai dinnyeszezon a diszkontláncoknál

Megkezdődik a magyar dinnyék árusítása a Lidl és az Aldi üzleteiben - tájékoztatták a diszkontláncok az MTI-t. A Lidl Magyarország azt közölte, hogy raktárai szerdától kizárólag magyar beszállítóktól érkező magyar görögdinnyét vesznek át. Az Aldi Magyarország július 1-jétől csak magyar termelőktől érkező dinnyét vesz át biatorbágyi raktárában

Cserepes növények átültetése: érdemes figyelni a gyökér-levél arányra

A cserepes növények ideálisak a lakásban, vagy a teraszon, hiszen elég mobilak ahhoz, hogy oda helyezzük őket ahol díszítenénk velük, és arrább tegyük onnan, ahol épp útban vannak. Ám a cserép, mint élettér általában nem a legideálisabb a növények számára, hiszen gyökereik növekedése így korlátok közé szorul.

Drónok a szőlőültetvényben

A MyActionCam Kft. és a Magyar Mezőgazdaság Kft. közös rendezvénysorozatot indított, amelynek célja, hogy közelebb hozza az új technológiát a felhasználókhoz. A roadshow harmadik állomásán - szántóföld és gyümölcsültetvény után- most egy szőlőültetvény felett repkedtek a drónok.

A KITE őszibúzafajta-választéka

A hagyományoknak megfelelően legszebb állapotukban igyekezett bemutatni a kalászos gabonákat – köztük az őszi búzákat – a KITE. Nádudvaron május közepén, Dalmandon május végén tartotta a bemutatót az integrátor, az általa ajánlott nagy termőképességű fajtákat mutatták be.

Háromszáz kaptár elpusztítását rendelték el a hatóságok

Az ausztráliai Új-Dél-Wales területén három különböző birtokon találtak a varroa atkával fertőzött méhcsaládokat, mely korábban nem volt jelen a kontinensen. A hatóságok a védő- és megfigyelési zónák kijelölése mellett 300 kaptár elpusztítását rendelték el.

Környezet, táj és a gazda

A nyitrai agráregyetemen beszélgettem Fehér Sándor professzorral, aki szomorúan konstatálja, hogy a napokban megszűnt náluk a környezetgazdálkodási szak. A tantárgyak némelyike szerencsére megmarad, de már csak a régiófejlesztési és a vidékfejlesztési szakokon oktatják őket.

Előbb kezdődött meg a nyári betakarítás a földeken

Országosan is megkezdődött az aratás, az extrém meleg időjárás különös figyelmet igényel a gazdálkodóktól – közölte Nagy István agrárminiszter.

A színes gyümölcsök és zöldségek fogyasztása segíthet csökkenteni a depressziót és a szorongást

A gyümölcsöknek és zöldségeknek határtalan egészségügyi előnyi vannak. Ezek a tápláló élelmiszerek alacsony zsír- és sótartalmúak, ugyanakkor tele vannak növényi rostokkal, amelyek megakadályozzák a székrekedést, és segítik a víz és a tápanyagok felszívódását az ételből.