Back to top

Kacérkodás a Kéknyelűvel

Május 14-én negyedik alkalommal kerül sor az Istvándy Pincészet már hagyományosnak számító kéknyelű-ízlelő programjára. Az eseményre mintegy 10 badacsonyi pincészet több mint 30 Kéknyelű tétellel érkezik, a vendégek a kéknyelűről szóló mesterkurzusokon vehetnek részt, és megkóstolhatják a helyi mangalicából és szürkemarhából készült fogást.

Egy csodálatos helyszín és egy egyedülálló sétálókóstoló a Balaton-felvidéken: a Kéknyelű Piknik és Sétáló Kóstoló a találkozásokról, az ízekről, és egy különleges szőlőfajta kincseinek bemutatásáról szól.

Milyen volt a 2021 évjárat? Mitől más a Kéknyelű? Milyen közös lehetőséget látnak a jövőben a borvidék borászai? A helyszín a Káptalantóti zöldellő határában található Istvándy Liget, egy meghitt, intim oázis, melynek elsődleges funkciója, hogy méltó helyet adjon nagyobb baráti és családi ünnepeknek. Meseszép természetközeli helyszín a badacsonyi kéknyelű boroknak.

A kóstolót mesterkurzus kíséri. Domián Emese, szakmai vezető (DipWSET, Weinakademiker) bemutatja a szakmának az Első Kéknyelű ÍZBANK öt kiválasztott tételét és a Kéknyelű Kódexet, Hermann Tamás földtani kutató és a VinoPelso Borkultúra Alapítvány elnöke pedig a Kéknyelű termőhelyéről, a terroir jellegről és a dűlőtérképről mesél.

A szervezők különleges gasztroélményről is gondoskodnak. A menü: Szürkemarha vadas előétel, BBQ sertéstarja, parázson sült csirkecomb Kéknyelű borecetes, zöld leveles burgonyasaláta, Istvándy Kéknyelű Bonbon. A vegetáriánus étel: Káposzta steak szezámmaggal

A naplementéhez Dj Ernő Piaf keveri majd a zenét. Az este a Kéknyelű After Party-val folytatódik 21 órától a badacsonyi Istvándy Borműhelyben. „Találkozzunk! Nincs is jobb alkalom erre, mint májusban az orgona és az akác virágzása idején egy kicsit fellélegzünk, és végre kóstolhatjuk a Kéknyelű bortermelők kezemunkáinak "gyümölcsét", az izgalmas Badacsony kék aranyát. Május 14-én ezért gyűlünk össze, hogy megmutassuk a Kéknyelű iránti elköteleződésünket. A fajta iránti tisztelet és a benne lelt öröm egy nem mindennapi közös kötelék, amely összefűz minket” – mondta Istvándy Gergely, a káptalantóti Istvándy pincészet borásza, az esemény ötlet és házigazdája.

A Kéknyelű ÍZBANK a legjobb kéknyelű borok ízélménykészletét hivatott megőrizni a jövő badacsonyi borász nemzedékeinek számára.

A Kéknyelű Ízlelő vakkóstolón a badacsonyi Kéknyelű bortermelők és országos borszakértők kiválasztják azt az 5 bort, ami a leadott tételekből a legmeggyőzőbb ízélményt nyújtotta. A megőrzésre szánt mennyiség 5×50 palack. A kiválasztott borok tárolása egy egyedülállóan kialakított BORSZÉF-ben történik, melynek tulajdonosa és őrzője az ötletgazda, Istvándy Gergely.

A 3 hektár kéknyelű ültetvénnyel rendelkező Istvándy pincészet jövőjét a kéknyelű szőlőfajtában látja, amely az egész világon kizárólag a Badacsonyi borvidék dűlőin terem. "Családunk kezdetektől közreműködött ennek a legendás magyar fajtának az újjászületésében."

Istvándy Kék Korszak:

"Több mint 20 éve a Kéknyelű fajta mellett köteleztük el magunkat. Az egyedülálló Kéknyelű Pezsgőt 2012-ben először a világon mi hoztuk forgalomba és mutattuk be a nagyközönség számára. Szeretnénk felfedezni a Kéknyelű titkait, mellyel új távlatokat nyithatunk a borvidék számára.

Forrás: 
magyarmezogazdasag

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Növényi étrenddel csökken a bélrák kockázata a férfiaknál

A növényi alapú étrend 22 százalékkal csökkentheti a férfiak bélrákkockázatát egy új kutatás szerint - idézte a The Guardian online kiadása egy nagyszabású amerikai tanulmány eredményeit.

Egy népszerű őszi zöldséggel az erősebb immunrendszerért és a fogyás elősegítéséért

A megfázásos és influenzás időszak idején sokan próbálnak egészségesek maradni és leadni néhány kilót még a karácsonyi ünnepek előtt. Bármi legyen is az oka, mindig fontos, hogy az egészségünkre koncentráljunk, ami azt jelenti, hogy komolyan kell vennünk az étrendünket...

Válogatós vendég? Nem mindegy, milyen színű a tányér!

Mostanában készült az első kutatás arra vonatkozólag, hogy befolyásolja-e az ételben válogatós egyének „ízlését” az, hogy milyen színű tányérban kapják az ételt. Az akadémikusok meglepő felfedezést tettek.

A Nutella legyőzte a Facebook-ot

Jelenleg úgy néz ki, hogy a világszerte népszerű édességgel, a Nutellával többet lehet keresni, mint a Facebook-kal.

Kárpát-medencei nyári körkép: Gyenge nyári termés, aszály, virágporhiány és nem létező mézpiac

Szlovákiában a hárs virágai megégtek, míg Szerbiában fantasztikus virágzást produkált. A legtöbb országban a napraforgó igencsak megsínylette az aszályt, azonban Romániában nem volt ilyen probléma vele. Horvátországban rejtélyes okokból elmaradt a gesztenyevirágzás, míg Szlovéniában a fenyő és az édesharmat mondott csődöt.

13 étel, amely segít a veséknek eltávolítani a méreganyagokat

Gondoljunk a vesénkre úgy, mint egy szűrőre, amely megszabadítja a szervezetet mindattól, amit nem akarunk, hogy ott maradjon. Ez a két, bab alakú szerv gondoskodik a vér szűréséről, mely során eltávolítja a méreganyagokat és a felesleges folyadékot a szervezetből, miközben kordában tartja a kálium- és a nátriumszintet. Emellett hormonokat is termel, amik segítenek szabályozni a vérnyomás és a csontok erősségét.

Az „aranyhomok” összetéveszthetetlen zamata

Kecskemét modern megyei jogú város, mely egyes részeiben megtartotta mezővárosi jellegét. E nagy múltú település keleti szegletében, a belvároshoz és a városi körgyűrűhöz egyaránt közel, egy csöndes utcában található a KEFAG Zrt. Juniperus Park Hotele. A megszálló vendégeket madárcsicsergéssel fűszerezett nyugodt környezet és svédasztalos reggeli vagy félpanziós ellátás várja.

Turbóenergia az agy számára

A táplálkozási szakemberek szerint van egy kombináció, ami olyan, mint egy turbófeltöltés az agy számára.

Adventi kertajánló

A korai sötétedéshez igazított nyitvatartási idővel, de számos hazai botanikus kert és arborétum tart nyitva a téli hónapokban. Sőt, programokkal is több helyen készülnek, ezekből válogattunk.

Mennyi kalciumra van szükségünk naponta, és mi a legjobb módja annak, hogy hozzájussunk?

A kalcium az erős, egészséges szervezet kulcsfontosságú összetevője. Azonban a 19 év feletti férfiak közel 30 százaléka és a nők 60 százaléka nem fogyaszt belőle eleget az amerikaiaknak szóló étrendi irányelvek szerint. Egy dietetikus megosztotta, hogy miért fontos az elegendő kalcium bevitele, valamint a kalcium fogyasztásának legjobb módjait.