Back to top

Évtizedekre elintéztük a talajokat a műanyaggal

Jóformán már nincs olyan mezőgazdasági terület, amelynek a talajában ne lenne kimutatható valamilyen műanyag. Az általános műanyagstop túl későn jött, most már évtizedekig kénytelenek leszünk viselni az ezzel járó ismert, és még csak ezután kiderülő problémákat – mutatott rá a marburgi egyetem kutatói által nemrég publikált szakcikk.

A fruchthandel.de portál a cikk szerzőit, a geográfus Collin Webert, prof. dr. Peter Chifflardot, illetve Alexander Santowskit idézi, akik szerint a szántóföldeket szennyező mikroműanyag elsősorban a gazdálkodási tevékenység révén került oda, azon belül is főleg a szennyvíziszap eredetű trágyákkal. A szennyvíztisztítókból származó anyagok átlagosan 100 mikroműaynag-részecskét tartalmaznak grammonként.

Fotó: Pixabay

Hogy ennek mi a sorsa, miután a mezőgazdasági területre kikerült – lebomlik, vagy csak széthordják – eddig meglehetősen tisztázatlan volt,

fejtették ki a szakemberek.

Ezzel kapcsolatban kezdtek tehát vizsgálatokat a németországi Hessen tartományban, a gießeni egyetemhez tartozó olyan termőföldeken, amelyeken évtizedek óta kutatások folynak és ennélfogva részletesen dokumentáltak minden, a területeket érintő beavatkozást.

Kiderült, hogy bár a kérdéses területeken a nyolcvanas évek közepe óta nem alkalmaztak szennyvíziszapos trágyázást,

harminc év elteltével is igen nagy sűrűségben van telítve a talaj

makro (5 cm-nél nagyobb) műanyagdarabokkal. Ha 90 centi mélyre ásva vettek mintát a kutatásban, akkor 56 műanyagdarab jutott egy kiló szárazanyagra.

A legnagyobb sűrűségben azokon a területeken fordulnak elő a műanyagrészecskék, ahol egykor szennyvíziszapot juttattak ki, a környező földeken lényegesen kisebb mértékben van jelen a szennyezés. Ugyanakkor idővel a szántással és egyéb talajművelési eljárásokkal mind messzebbre hordták szét a műanyagot a feltalajban, és ez a folyamat azóta is tart. Az sem zárható ki, hogy a műanyagszennyezés a talaj mezőgazdasági szempontból lényeges tulajdonságait is befolyásolja; a táplálékláncba kerülő mikroműanyag pedig ugyancsak egészségi problémákat okozhat, fejtették ki a kutatók.

Fotó: unsplash.com

Végkövetkeztetésként pedig arra jutottak, hogy a mezőgazdasági területeken

olyan mértékű készletek halmozódtak fel az emberi tevékenység révén odakerült műanyagszennyezésből,

hogy a környezetvédelem szellemében legújabban bevezetett műanyagstop-intézkedéseknek egyelőre nem lesz látható hatásuk.

„Minden ismert, illetve a tudomány által majd még csak a későbbiekben feltárt következménnyel, amelyet a műanyagszennyezés a talajra, a talajlakó élőlényekre és a növényekre gyakorol, még jó hosszú távon együtt fogunk élni”

– idézi a fruchthandel.de portál a marburgi egyetem kutatóinak publikációját.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Csak a professzionális mezőgazdaságnak van jövője

Ahogy az erőszakos téeszesítés, úgy a termelőszövetkezetek rendszerváltás utáni erőltetett felszámolása is a hazai szakpolitika hibája volt. Hosszú távon csak a tőkeerős és szakmailag felvértezett gazdasági társaságok életképesek a magyar agráriumban – mondta Horváth Gábor, a társas agrárvállalkozásokat tömörítő MOSZ főtitkára, akivel az idén száz éves Szövetkezeti Világnap alkalmából beszélgettünk.

Elkezdődött a parlagfű virágzása!

A parlagfű fejlődése még az elmúlt hetek szélsőségesen meleg és száraz időjárásának az ellenére is folytatódott A Tiszántúlon az elmúlt hónapokban az évtized aszálya alakult ki, a természetes lágyszárú vegetáció kiszáradt, a szántóföldi növények szenvednek, alig fejlődnek, de a parlagfű a kiváló szárazságtűrő képességének köszönhetően jól bírja.

A diófogyasztás elősegítheti a bélrendszer és a szív egészségét

A dió nem csak egy finom nassolnivaló, hanem a kutatók szerint a bélrendszerünknek kedvező baktériumoknak is jót tesz, hozzátéve, hogy ezek a "jó" baktériumok a szív egészséges működését is segítik.

Széllel együtt, nem szemben

Új laboratórium létesült Magyarország legnagyobb kutatási célú szélcsatornájához. A szélcsatornával nemcsak a 70-80 km/h sebességű szél ereje tapasztalható meg, vagy egy repülőgép szárnyszegmens aerodinamikai tesztelése követhető nyomon. A Kármán Tódor Szélcsatorna Laboratóriumban a légköri áramlások hatásait egyaránt vizsgálják a természetes földfelszínre és az ember alkotta objektumokra.

Fokozottan tűzveszélyes időszak, csütörtöktől már Pest és Veszprém megyében is

A tartós kánikula okozta szárazság és az ebből adódó, fokozott tűzkockázat miatt június 30-tól Pest és Veszprém megyében is életbe lép a fokozottan tűzveszélyes időszak - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán az MTI-vel.

A KITE őszibúzafajta-választéka

A hagyományoknak megfelelően legszebb állapotukban igyekezett bemutatni a kalászos gabonákat – köztük az őszi búzákat – a KITE. Nádudvaron május közepén, Dalmandon május végén tartotta a bemutatót az integrátor, az általa ajánlott nagy termőképességű fajtákat mutatták be.

Környezet, táj és a gazda

A nyitrai agráregyetemen beszélgettem Fehér Sándor professzorral, aki szomorúan konstatálja, hogy a napokban megszűnt náluk a környezetgazdálkodási szak. A tantárgyak némelyike szerencsére megmarad, de már csak a régiófejlesztési és a vidékfejlesztési szakokon oktatják őket.

A holland miniszterelnök elítélte a mezőgazdasági dolgozók napok óta tartó tüntetését

Mark Rutte holland miniszterelnök elfogadhatatlannak nevezte, hogy a mezőgazdasági dolgozók a múlt szerda óta tartó tüntetés keretében útblokádot alkalmaztak és politikusokat fenyegettek meg - számolt be a DutchNews hírportál kedden.

Amikor a kekszbúza méhek és lepkék között növekszik

Nemcsak a kekszbúza minőségének és termelési arányának erősítése, hanem a méh- és lepkepopuláció növelése is a célja a Mondelez International fenntartható búzatermesztési programjának.

A színes gyümölcsök és zöldségek fogyasztása segíthet csökkenteni a depressziót és a szorongást

A gyümölcsöknek és zöldségeknek határtalan egészségügyi előnyi vannak. Ezek a tápláló élelmiszerek alacsony zsír- és sótartalmúak, ugyanakkor tele vannak növényi rostokkal, amelyek megakadályozzák a székrekedést, és segítik a víz és a tápanyagok felszívódását az ételből.