0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Valódi problémára valódi megoldás

A robotfejésre alkalmatlan tehenek jelenleginél értékteremtőbb és jövedelmezőbb hasznosításának modelljét dolgozta ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idei egyetemi ötletversenyének győztes csapata.

Az állatorvos-hallgatók eredeti gondolata szakmai gyakorlaton született. Lényege, hogy a nagyüzemből kiselejtezett állatok még nagyon jól teljesíthetnének egy olyan gazdaságban, ahol manuálisan végzik a gépi fejést.

A jelenlegi gyakorlat az, hogy a robotfejésre alkalmatlan tehenek – amelyek nem állnak be a fejéshez – a vágóhídra kerülnek, ahonnét a húsuk alacsonyabb áron kerül értékesítésre, mint a kifejezetten erre a célra tenyésztett húsmarháké, miközben fejőstehénként jóval többet érnének.

Az Állatorvostudományi Egyetem, valamint a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem hallgatóiból összeállt fődíjas csapat megoldásának lényege egy jól kiépített és ellenőrzött, működőképes rendszer, amely lehetővé teszi a nagyipari tejtermelésből kiselejtezett tehenek, illetve a vemhes üszők zökkenőmentes adás-vételét a nagyipari és a háztáji gazdaságok között, egy mindkét fél számára előnyös üzleti kapcsolat keretében, olyan szolgáltatással kiegészítve, amely garanciát vállal az állatok genetikai értékéért és egészségi állapotáért.

Az ötletesen bemutatott üzleti modell nagy tapsot kapott a NAK TechLab 24 órás innovációs ötletversenyének döntőjében május 7-én. A hackathonon – azaz ötletmaratonon – hét, különböző szakon tanuló hallgatókból álló csapat keresett innovatív megoldásokat előre megfogalmazott problémákra.

A NAK TechLab egyetemi ötletversenye az agrárium, illetve az agrár karrierút népszerűsítését tűzte ki célul, de nemcsak agrár-, hanem például közgazdász szakokon tanulók is részt vehetnek benne.

A hallgatói csapatok idén is a hazai agrárium égető kihívásaira – például antibiotikumok és növényvédő szerek korlátozása, éghajlatváltozás, szárazság, környezetterhelés, munkaerőhiány – dolgoztak ki eredeti javaslatokat.

Született javaslat a napelemekkel táplált precíziós epertermesztésre, az állattenyésztés területén az energia-, illetve takarmány-felhasználás optimalizálására. De olyan összeállítás is akadt, amely beltéri, vertikális méhészettel, illetve rovar alapú élelmiszerek piaci bevezetésével versenyzett, mondván: „Hetven évvel ezelőtt minden homár a kukában végezte, ma viszont a legkifinomultabb éttermekben kínálják.”

A fiatalok a 24 órás verseny során intenzív üzlet- és termékfejlesztési, IT, pénzügyi és prezentációs felkészítést, valamint agrárszakmai mentorálást kaptak, amelyek segítségével tökéletesíthették ötleteiket.

A döntőben szakmai zsűrinek mutatták be kidolgozott koncepciókat. A zsűrit dr. Juhász Anikó, agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár, Győrffy Balázs, a NAK elnöke, Maróti Miklós, az AgroVIR ügyvezetője, valamint Posta Donát, a SMAPP Lap startup-csapat alapítója alkotta, aki három évvel korábban versenyzőként vett részt a NAK TechLab hackathonon.

Az eredményhirdetés előtt Győrffy Balázs minden résztvevőnek gratulált. Hozzátette: voltak, akik az ötletekben, eredeti gondolatokban, és olyanok is, akik a kitartásban, a megközelítésben, illetve a reális problémafelvetésben emelkedtek ki a verseny során.

Azokat is biztatta, akik a döntő során negatív kritikát kaptak a zsűritől, hiszen az elmúlt évek során több olyan csapattal sikerült együttműködni a NAK TechLab keretében, akik végül az eredeti ötletüktől teljesen eltérő startup-ot valósítottak meg.

Az első helyezett CowOp tagjai egyebek mellett értékes műszaki és utazási utalvánnyal lettek gazdagabbak. A Corvinus Egyetem diákjaiból álló Plantinator beltéri különleges virágok termesztésének ötletével a Design Terminal különdíját érdemelte ki, az Állatorvostudományi Egyetemről érkezett ChromatAir pedig az AXIÁL Kft. bajai központját látogathatja meg, ahol egyebek mellett az automatizált raktár és más csúcstechnológiák működését ismerhetik meg.

A NAK TechLab a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara hosszú távú innovációs programja, aminek célja a magyar mezőgazdaság digitális modernizációja. 2019-es alapítása óta több mint 50 agrártechnológiai startup fejlesztésében segédkezett. A programnak köszönhetően számos kézzelfogható eredmény, új szolgáltatás, megoldás jött létre, amelyek hozzájárulhatnak az ágazat versenyképességének növeléséhez.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu