Évente világszerte csaknem 10 milliárd kilogramm kávébabot termelnek, ami egyebek mellett Brazília, Kolumbia, Guatemala, Etiópia és Vietnam egyik legfontosabb exportterméke. A Wageningen Egyetem üvegházi és hagymás növények kutatására szakosodott intézetének egyik kutatása során azt vizsgálják, hogy lehetséges-e kávét termeszteni üvegházban, és a szabályozott körülmények hogyan befolyásolják a kávé ízét és aromaanyagait.
Az első egyszerűbb, kis léptékű kísérlethez az egyetem öt évvel ezelőtt ültetett el egy kávécserjét, mégpedig az arabica-fajtakör egyik fajtáját. Ez a kávécserje, a robusta-változatokkal ellentétben önbeporzó.
Ez a kutatás igazolta, hogy lehetséges a kávécserjét virágzásra bírni az üvegházban is, és végül termést is szedtek róla. Feltűnő volt, hogy az üvegházban a virágzási időszak tovább tartott, mint a szabadban: áprilistól novemberig, tehát majd egy fél évig virágzott a növény.
A kutatók szerint a hosszabb virágzási időnek köszönhetően akár nagyobb termésmennyiség is elérhető. Várhatóan mégsem a kávészemek mennyisége lesz a fő különbség az üvegházból és a szabadból származó kávétermés között. Feltételezhető, hogy a kávébab íz- és aromaanyagainak összetételét a termesztési körülmények vagy az alkalmazott tápoldatok befolyásolják. Ez egyike azoknak a kérdéseknek, amelyeket egy új kísérletben fognak vizsgálni, amelynek során egy nagy kávétermelővel is együttműködnek a kutatók. A kísérletet a holland mezőgazdasági minisztérium, valamint több magáncég is támogatja.