Back to top

A szerencsét hozó "lóhere" - kicsit másképp...

Szerencsét hoz ha valaki négylevelű lóherét talál, ám ez nem egyszerű, mert a fehér here (Trifolium repens), latin nevében szereplő "tri" is jelzi, hogy alapból három részből tevődnek össze levelei. Ez a növény jó állati takarmánynak, gyeppótlónak, emellett emberi fogyasztásra is alkalmas. Egy német cég most gyönyörű díszváltozataival rukkolt elő...

Az alapfaj, ahogy mindenki ismeri...
Az alapfaj, ahogy mindenki ismeri...
Fotó: wikipedia

A szerencsét hozó kozmopolita

A fehér here (Trifolium repens) a hüvelyesek (Fabales) rendjébe és a pillangósvirágúak (Fabaceae) családjába tartozó egész Magyarországon fellelhető növényfaj. Négylevelű változata az európai kultúrkörben a szerencse egyik szimbólumának tekintett négylevelű lóhere, de viszonylag ritkán előfordul akár 5-7 levelű változat is.

A fehér here, mely fűben akár gyomosít hat is egy körülbelül hat évig élő, évelő növény.

Takarmányozásra is jó

A TRIFORIA sorozatában öt különböző díszváltozat található meg
A TRIFORIA sorozatában öt különböző díszváltozat található meg
Fotó: Nagy Z. Róbert
A természetes gyepek egyik legelterjedtebb növénye. Kaszáló típusú réteken, nedves és üde fekvésű legelőkön mindenütt megtalálható. Indáiról egy évben öt növedéket is ad, így a legeltetésben is szerepe van. Öntözés nélkül és öntözve is igen eredményesen termeszthető. Jól alkalmazkodik a környezethez, még a száraz fekvésű területeken is megél. Telepítéskor a keverékbe 10–15 százalékot ajánlatos tenni, mert túl nagy arányban elszaporodik, a többi növényt elnyomja.

Zölden és szénának szárítva is jó takarmányt ad, melyet virágzáskor érdemes legeltetni, betakarítani. A fehér here ismertebb formái közül a Trifolium repens forma sylvestre vadon fordul elő, a forma hollandicum és a forma giganteum pedig termesztett változatok. Főleg méhek és dongók porozzák meg, nagyon jó méhlegelő.

Gyepgyom, de van gyepbe való díszváltozata is

Egyik nemesített változat szebb, mint a másik
Egyik nemesített változat szebb, mint a másik
Fotó: Nagy Z. Róbert
Díszpázsitként használatosak az új-zélandi fehér here és a skót fehér here pirosas virágú változatai. A fehér here virága és levele is ehető, ízletes, saláták díszíthetők velük.

Gyógyhatása is ismert

„Vértisztító”, köszvény ellen szájon át fogyasztva és külsőleg is hatásos. A nyirokrendszerre is jó hatással van. Megfigyelések szerint a vesekőképződéssel járó egyes vesebetegségek esetén is hasznos kiegészítő terápia lehet. Szemmosó főzetet szintén készíttek belőle.

A hagyományos felhasználási módjai mind arra mutatnak, hogy a testben keringő nedvek „megtisztítására” alkalmazták a leginkább elődeink.

Az új sláger

Egy német cég egy egész sorozatot nemesített e mindenhol fellelhető növényből TRIFORIA® néven. Ezek a színes díszváltozatok a kert, a terasz vagy az erkély napos területein fejlődnek a legjobban, talaj iránt igénytelenek – akár csak az alapfaj. Télálló növény, és szinte nincs is különösebb gondozási igénye, csak az, hogy teljes napsütés érje, mert félárnyékba, vagy árnyékba kerülve a levelek színezettsége kevésbé lesz élénk.

Évelő, télálló, nem igényel szinte semmilyen gondozást
Évelő, télálló, nem igényel szinte semmilyen gondozást
Fotó: Nagy Z. Róbert

A képek magukért beszélnek, hogy milyen az, amikor egy mindenhol megtalálható, közönséges növényben fantáziát lát egy nemesítő, és beindul a kreativitás…
Teljes napsütésben legszebbek a színárnyalatai
Teljes napsütésben legszebbek a színárnyalatai
Fotó: Nagy Z. Róbert
A TRIFORIA sorozat ötödik tagja
A TRIFORIA sorozat ötödik tagja
Fotó: Nagy Z. Róbert
Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Elkezdődött a parlagfű virágzása!

A parlagfű fejlődése még az elmúlt hetek szélsőségesen meleg és száraz időjárásának az ellenére is folytatódott A Tiszántúlon az elmúlt hónapokban az évtized aszálya alakult ki, a természetes lágyszárú vegetáció kiszáradt, a szántóföldi növények szenvednek, alig fejlődnek, de a parlagfű a kiváló szárazságtűrő képességének köszönhetően jól bírja.

Cserepes növények átültetése: érdemes figyelni a gyökér-levél arányra

A cserepes növények ideálisak a lakásban, vagy a teraszon, hiszen elég mobilak ahhoz, hogy oda helyezzük őket ahol díszítenénk velük, és arrább tegyük onnan, ahol épp útban vannak. Ám a cserép, mint élettér általában nem a legideálisabb a növények számára, hiszen gyökereik növekedése így korlátok közé szorul.

Csúcsgenetika a nyúltenyésztésben

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és a Hycole Kft. Ezzel egy nemzetközi színvonalú közös munka kezdődött el a Kaposvári Campus kutatói és a nyúltenyésztő vállalkozás szakemberei között, eredményeik pedig rövid időn belül termékre, forintra válthatóak lesznek.

Palántanevelés tőzeg nélkül

A tavasz beköszöntével elkezdődtek a kerti munkák. A többszörös pandémiahullámok után élvezzük a Nap melegítő, gyógyító, fertőtlenítő erejét. A kertészek azonban aggódnak is a sok napsütés miatt.

Félmillió élővirág, ezerhatszáz felvonuló az idei debreceni virágkarneválon

Az idén ismét a hagyományos formájában rendezik meg a debreceni virágkarnevált augusztus 20-án: a karneváli menetben félmillió élővirággal feldíszített tizenkét virágkocsit, és ezerhatszáz felvonulót láthat majd a közönség - jelentették be a szervezők a rendezvény beharangozó sajtótájékoztatóján a Nagyerdőben.

Újra lendületesen drágul a termőföld

A 2020-ban mért 1,672 millió forintról tavaly 1,787 millióra emelkedett az eladott termőföldek átlagos hektárára – írja keddi számában a Világgazdaság (VG) az OTP Termőföld Értéktérkép című kiadványának adatai alapján.

Legeltetéssel a vadvirágokért

A gyepek és a vadvirágok megőrzése érdekében tizenöt tehénből álló Hereford-csordát engedtek szabadon Angliában Ronkswood Hill Meadows-ban.

A Nádor és a Kondás Martonvásáron

„Az idei őszibúza-fajtabemutató ugyan nem a legszebb, de nem is a legrosszabb a martonvásáriak életében” – így foglalta össze véleményét Vida Gyula, a Martonvásári Mezőgazdasági Kutatóintézet igazgatója június elején, a kis híján Medárd napján tartott bemutatón.

Gombaölő szerek nélkül

A hollandiai állami statisztikai hivatal adatai alapján 2019-ben 9,3 millió kilogramm kémiai növényvédő szert juttattak ki a mezőgazdaságban országszerte. Ennek a mennyiségnek a 40%-a gombás betegségek elleni védekezésre szolgált. Szakemberek, termesztők beszélgettek arról, hogy vajon a szabadföldi termesztésben 2030-ig fel lehet-e hagyni teljes mértékben a fungicidek használatával.

Kerti és konyhai gyógynövények sebkezelésre

Bárki elszenvedhet kisebb balesetet kertészkedés közben, hiszen néha még egy fűszál is „komoly” vágást okozhat, a tüskékről, tövisekről nem is beszélve. Mikor máskor történhetne meg a baj, mint amikor éppen nincsen nálunk fertőtlenítőszer és sebtapasz. Vagy mégis? Nézzünk csak körül a kertben!