Back to top

Levéltetvek mindenütt – Növényvédelmi előrejelzés 21. hét

A kórokozóknak kevésbé kedvezett az utóbbi napok időjárása, a rovarkártevők többsége viszont gyors szaporodásnak indult. Különösen a levéltetvek jelenléte feltűnő, némely növényen aggasztó méreteket ölt.

Május közepéig kellemes kora nyári időjárás uralkodott hazánkban; a nappali maximumhőmérsékletek rendszeresen meghaladták a 20 °C-ot, míg éjszaka sem süllyedt a hőmérséklet 10 °C alá. Csapadék csupán néhány milliméter hullott, az is szórványosan, szeszélyes eloszlásban, így az alacsony páratartalom és nedvességborítás kevésbé kedvezett a kórokozóknak, a kártevők többsége viszont gyors szaporodásnak indult. Külön ki kell emelni a levéltetvek gradációját, mely szinte minden növénykultúrára jellemző.

Az almaféléken is tömegesen jelen levő levéltetvek a hajtásvégek mintegy 30%-án fertőzik a növényeket,

a kedvezően párás és meleg idő hatására gyorsan képződnek a kolóniák, amit a hajtásvégek besodródása is jelez. A kiválasztott mézharmaton tömegesen jelen vannak a hangyák is. A korábbi időszakhoz képest felgyorsult az almamoly rajzása is, a heti fogás helyenként eléri a 30 darabot csapdánként. Erősödik az almafa-vértetvek kolóniaképződése is, fokozatosan terjednek a friss hajtások irányába. Az almafalisztharmat-fertőzés szekunder tünetei tovább erősödtek, egyes, fogékony fajtákon a beteg hajtások aránya eléri a 30-40%-ot. A körte-levélbolhák felszaporodása folyamatos, és a terméskezdeményeken megfigyelhető a körtevarasodás első tünete is.

Az ervíniás tűzelhalás fertőzésveszélye most kissé alacsonyabb a szárazabb időjárási periódus miatt, de ez a helyzet bármikor megváltozhat.

Erősödik az almafa-vértetvek kolóniaképzése, fokozatosan terjednek a friss hajtások irányába
Erősödik az almafa-vértetvek kolóniaképzése, fokozatosan terjednek a friss hajtások irányába
Fotó: Dr. Aponyi Lajos

 

Kajszin és szilván aggasztóan magas a levéltetűfertőzés, a szívogatott hajtásvégek aránya olykor meghaladja a 25-40%-ot is. Emelkedik a keleti gyümölcsmolyok és a szilvamolyok száma a feromoncsapdákban.

Érdemes figyelni a rajzáscsúcsot a védekezés helyes időzítése miatt.

A csonthéjasok sztigminás fertőzöttsége most alig változott a korábbi időszakhoz képest.

A szőlőültetvényekben a tarka szőlőmoly rajzása erősödő tendenciát mutat, a heti fogás csapdánként 45-100 darab. Nem láthatók még lisztharmattünetek a növényeken, de az időjárási körülmények kedveznek a kórokozó megjelenésének. Egyes, érzékeny fajtákon gyakori a szőlő-gubacsatka a leveleken, a további fertőzés csökkentése érdekében ott érdemes védekezni. Most sok helyen károsítják a szivarsodró eszelények is a leveleket, de gazdasági jelentősége ennek alig van.

A burgonyabogarak egyre nagyobb számban telepednek be, emellett intenzíven rakják a tojásaikat is, az első lárvák kelése a napokban várható. Házikertekben a kiültetett padlizsán szintén veszélyben van.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassanak el a www.magyarnovenyorvos.hu honlapra.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Sültkrumpli helyett sült tészta

Japánban annyira hiánycikk lett a sütni való burgonya, hogy a Burger King helyi hálózata inkább ramen tészta fogyasztására ösztönzi a vendégeit.

Paradicsomból műtrágya

Egy új kutatás annak a lehetőségét vizsgálja, hogyan lehet paradicsomból, pontosabban a növényi hulladékból műtrágyát készíteni. A műtrágyák ára az elmúlt időszakban az egekbe szökött, ráadásul számos termék gyártása nem környezetbarát és sok energiát igényel.

Üvegház: mindenből a legkorszerűbbet

Tavaly decemberben készült el a Bartucz család 9500 négyzetméteres korszerű üvegháza Kiskunfélegyházán. A hatalmas beruházásukhoz drénvíztisztító berendezés, valamint üvegháztető-mosó és -festő robot is tartozik. Ők is látják, tapasztalják a gazdasági nehézségeket, mégis előre tekintenek.

Génmegőrzés a világban

Korábbi cikkemben írtam a biodiverzitás fontosságáról és arról, hogy az emberi tevékenységek hatására milyen tempóban romboljuk azt. A tudósok már felismerték a problémát, és a riói egyezményben rögzítették, hogy a korábbi károk felszámolása és újabbak megelőzése közös társadalmi felelősségünk. Nézzük tehát, hogy milyen génmegőrzési létesítmények szolgálják a genetikai sokféleség tartós fennmaradását.

Szamócaszezon: reményeket meghaladó eredmények

Egy sikeres termesztési idény most sokkal többet jelent annál, mint hogy biztosítja-e vagy sem az érintett kárpátaljai család megélhetését. Sokkal nagyobb a tét, mert jelentősen hozzájárul a szülőföldön maradáshoz, hiszen azt bizonyítja, hogy a háborús helyzettel járó bizonytalanság ellenére van jövő.

Az őszibarack nyári védelme

Meleg időjárásban a tafrinás levélfodrosodás már nem okoz gondot, a júniusban előforduló lehűlés esetén azonban felléphet a késői levél- és termésfertőzés. A tenyészidő előrehaladtával, melegebb időben nő a lisztharmat, hűvösebb időszakokban pedig a levéllyukacsosodás fertőzésének veszélye. A kártevők elleni védekezés a gyümölcsmolyok és a levéltetvek ellen irányul.

Mindenkit megvisel a hőség, kivéve a rovarkártevőket – növényvédelmi előrejelzés 27. hét

A tavasz óta tartó általános levéltetű-fertőzöttség minimálisra csökkent ugyan, de a többi kártevő rovar kiválóan megvan a kánikulában. A növénybetegségeknek ezzel szemben nem kedvez a mostani idő. Fontos aktualitás, hogy sürgősen védekezni kell az amerikai szőlőkabóca lárvái ellen.

Aktuálisabb, mint valaha - tankolási rendszerek a Bábolnai Gazdanapokon

Aratás közben nem járkálhat el tankolni a kombájn – ezzel minden gazdálkodó tisztában van. A hatósági áras, korlátozottan hozzáférhető üzemanyag komoly kihívás elé állíthatja a mezőgazdaságot, aki pedig nem szeretne emiatt hátrányba kerülni, az tárolókapacitást fejleszt. A 35. Bábolnai Gazdanapokon szeptember 8-10. között erre is találhat megoldást.

Lehetőségek a paradicsomhajtatásban

Nagy sikerrel rendezte meg a FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az első Magyar Paradicsom Napját Mórahalmon. Több mint 200 érdeklődő kísérte figyelemmel a paradicsomhajtatókat érintő témákról szóló előadásokat, kereste fel a 33 kiállítót, és a rendezvény kiváló alkalom volt a szakmai kapcsolatok ápolására, a tapasztalatok megosztására, véleménycserére is.

Példaértékű felzárkóztatási modell Tarnabodon

Az agrárium hazánk egyik meghatározó húzó ágazata, amely az elmaradott térségek fenntartásának egyik kitörési pontja is lehet akár állattenyésztési, akár a növénytermelési oldalon. A Tarnabodon elindult program példaértékű modellé válhat.