Back to top

Jó évkezdés a BASF-nél

Az idei első negyedévben a kedvezőtlen világgazdasági hatások ellenére 19%-kal nőtt a BASF árbevétele, a kamat és nyereségadó levonása előtti eredmény (EBIT) pedig 21%-kal magasabb, mint egy évvel ezelőtt.

Az idén az energia- és nyersanyagár-emelkedés mellett az ellátási láncok zavara is nehezítette a gazdálkodást szerte a világon, ennek ellenére

a BASF 3,7 milliárd euróval növelte első negyedéves árbevételét, ami elérte a 23,1 milliárd eurót.

Fotó: BASF
Ez elsősorban az áremelkedések hatása volt, részletezték a vállalat idei virtuális közgyűlésén. Különösen a vegyszerek (Chemicals) és az anyagok (Materials) üzletágban volt erőteljes az áremelkedés. Emellett mennyiségben is növelte eladásait a mezőgazdasági megoldások (Agricultural Solutions), az ipari megoldások (Industrial Solutions), az anyagok, a vegyszerek, valamint az élelmezés és gondozás (Nutrition & Care) szegmens. A legjobban a vegyszerek jövedelmezősége javult, a mezőgazdasági megoldások üzletág is növelte az eredményességét, ha kis mértékben is. Egyedül az autóiparnak szállító felületi technológiák szegmens eredményessége romlott a tavalyi első negyedévhez képest.

A világgazdaság továbbra is nagyon bizonytalan helyzetben van, különösen az ukrajnai háború további alakulását és annak az energia és a nyersanyagok árára és elérhetőségére gyakorolt hatását lehetetlen megjósolni.

A BASF jelenleg fenntartja a 2022-es üzleti évre vonatkozó makrogazdasági feltételezéseit,

vagyis a bruttó hazai termék és az ipari termelés növekedését egyaránt 3,8%-ra teszi, a vegyipari növekedés esetében pedig 3,5%-kal számol. A dollár-euró árfolyam pedig 1,15 marad a cég terveiben. Mindezek alapján az idei árbevételét 74 és 77 milliárd euró közé várja, amiből 6,6–7,2 milliárd euró körül alakul az EBIT.

Tavaly a BASF árbevétele 78,6 milliárd euró volt.

Fotó: BASF
A mezőgazdasági megoldások üzletág árbevétele több mint 19%-kal emelkedett 2021 első negyedévéhez képest, amiben közel 10%-os mennyiségi növekedés és 6,6%-os áremelkedés játszott szerepet. Az eladások Európában nőttek leginkább, a gombaölő szerekből és gyomirtókból nőtt a kereslet, és az árak is emelkedtek. Észak-Amerikában inkább az árváltozás miatt értek el nagyobb bevételt, csekély mennyiségi visszaesés mellett. Ázsiában is nőttek az eladások, Kínában vásároltak több gombaölő szert és gyomirtót, de az árak is emelkedtek és erősödött az euró árfolyama. A Dél-Amerika, Afrika és Közel-Kelet régióban a növekedés motorja a gombaölő szerek és vetőmagok eladása volt, amihez áremelkedés és kedvező árfolyamváltozás is társult.

A mezőgazdasági megoldások üzletág kamat és nyereségadó levonása előtti eredménye 868 millió euró volt az első negyedévben, kutatásra és fejlesztésre pedig 237 millió eurót költöttek, majdnem tizedével többet, mint egy évvel korábban.
Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/BASF

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Cipő készül a kipréselt szőlőbogyóból

Egyre szaporodnak az újrahasznosított anyagból készült divattermékek is. A közelmúltban a vezető brazil ruházati áruházlánc szőlőlé, illetve bor készítésekor visszamaradt melléktermékből gyártott cipőkkel jelent meg a piacon.

Kiugró a kereslet az egészséges élelmiszerek iránt

Tendenciaszerűen alakulnak át a magyar fogyasztók virtuális bevásárlókosarai: az egészségtudatos életmódot követők, a tökéletes nyári alakra vágyó fogyasztók és az ételintoleranciával küzdők egyaránt fűtik a keresletet az adalékanyagoktól és kezelőszerektől mentes, gluténmentes és csökkentett szénhidráttartalmú termékek iránt.

Elkeltek a húsmarhák a NAV árverésén

35 millió forintért keltek el azok a húsmarhák, amelyekre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elektronikus árverésén lehetett június 24. és 28. között licitálni.

Csak a professzionális mezőgazdaságnak van jövője

Ahogy az erőszakos téeszesítés, úgy a termelőszövetkezetek rendszerváltás utáni erőltetett felszámolása is a hazai szakpolitika hibája volt. Hosszú távon csak a tőkeerős és szakmailag felvértezett gazdasági társaságok életképesek a magyar agráriumban – mondta Horváth Gábor, a társas agrárvállalkozásokat tömörítő MOSZ főtitkára, akivel az idén száz éves Szövetkezeti Világnap alkalmából beszélgettünk.

Elkezdődött a parlagfű virágzása!

A parlagfű fejlődése még az elmúlt hetek szélsőségesen meleg és száraz időjárásának az ellenére is folytatódott A Tiszántúlon az elmúlt hónapokban az évtized aszálya alakult ki, a természetes lágyszárú vegetáció kiszáradt, a szántóföldi növények szenvednek, alig fejlődnek, de a parlagfű a kiváló szárazságtűrő képességének köszönhetően jól bírja.

Drónok a szőlőültetvényben

A MyActionCam Kft. és a Magyar Mezőgazdaság Kft. közös rendezvénysorozatot indított, amelynek célja, hogy közelebb hozza az új technológiát a felhasználókhoz. A roadshow harmadik állomásán - szántóföld és gyümölcsültetvény után- most egy szőlőültetvény felett repkedtek a drónok.

Fokozottan tűzveszélyes időszak, csütörtöktől már Pest és Veszprém megyében is

A tartós kánikula okozta szárazság és az ebből adódó, fokozott tűzkockázat miatt június 30-tól Pest és Veszprém megyében is életbe lép a fokozottan tűzveszélyes időszak - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán az MTI-vel.

A KITE őszibúzafajta-választéka

A hagyományoknak megfelelően legszebb állapotukban igyekezett bemutatni a kalászos gabonákat – köztük az őszi búzákat – a KITE. Nádudvaron május közepén, Dalmandon május végén tartotta a bemutatót az integrátor, az általa ajánlott nagy termőképességű fajtákat mutatták be.

„Sült galamb” magyar fejlesztésű gasztroélmény

Szuvidált galambhús nagy mennyiségben és állandó minőségben: különleges termékkel találkozhatnak a magyar fogyasztók, és számos külföldi piacon is elérhető lehet a nemzetközi termékdíjjal elismert magyar fejlesztés. A gasztronómiai különlegesség ötletgazdáival, Nagy Maricával és Barabás Jánossal Halmos B. Ágnes beszélgetett, a Kistermelők Lapja főszerkesztője.

Környezet, táj és a gazda

A nyitrai agráregyetemen beszélgettem Fehér Sándor professzorral, aki szomorúan konstatálja, hogy a napokban megszűnt náluk a környezetgazdálkodási szak. A tantárgyak némelyike szerencsére megmarad, de már csak a régiófejlesztési és a vidékfejlesztési szakokon oktatják őket.