0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Jó évkezdés a BASF-nél

Az idei első negyedévben a kedvezőtlen világgazdasági hatások ellenére 19%-kal nőtt a BASF árbevétele, a kamat és nyereségadó levonása előtti eredmény (EBIT) pedig 21%-kal magasabb, mint egy évvel ezelőtt.

Az idén az energia- és nyersanyagár-emelkedés mellett az ellátási láncok zavara is nehezítette a gazdálkodást szerte a világon, ennek ellenére

a BASF 3,7 milliárd euróval növelte első negyedéves árbevételét, ami elérte a 23,1 milliárd eurót.

Ez elsősorban az áremelkedések hatása volt, részletezték a vállalat idei virtuális közgyűlésén. Különösen a vegyszerek (Chemicals) és az anyagok (Materials) üzletágban volt erőteljes az áremelkedés. Emellett mennyiségben is növelte eladásait a mezőgazdasági megoldások (Agricultural Solutions), az ipari megoldások (Industrial Solutions), az anyagok, a vegyszerek, valamint az élelmezés és gondozás (Nutrition & Care) szegmens. A legjobban a vegyszerek jövedelmezősége javult, a mezőgazdasági megoldások üzletág is növelte az eredményességét, ha kis mértékben is. Egyedül az autóiparnak szállító felületi technológiák szegmens eredményessége romlott a tavalyi első negyedévhez képest.

A világgazdaság továbbra is nagyon bizonytalan helyzetben van, különösen az ukrajnai háború további alakulását és annak az energia és a nyersanyagok árára és elérhetőségére gyakorolt hatását lehetetlen megjósolni.

A BASF jelenleg fenntartja a 2022-es üzleti évre vonatkozó makrogazdasági feltételezéseit,

vagyis a bruttó hazai termék és az ipari termelés növekedését egyaránt 3,8%-ra teszi, a vegyipari növekedés esetében pedig 3,5%-kal számol. A dollár-euró árfolyam pedig 1,15 marad a cég terveiben. Mindezek alapján az idei árbevételét 74 és 77 milliárd euró közé várja, amiből 6,6–7,2 milliárd euró körül alakul az EBIT.

Tavaly a BASF árbevétele 78,6 milliárd euró volt.

A mezőgazdasági megoldások üzletág árbevétele több mint 19%-kal emelkedett 2021 első negyedévéhez képest, amiben közel 10%-os mennyiségi növekedés és 6,6%-os áremelkedés játszott szerepet. Az eladások Európában nőttek leginkább, a gombaölő szerekből és gyomirtókból nőtt a kereslet, és az árak is emelkedtek. Észak-Amerikában inkább az árváltozás miatt értek el nagyobb bevételt, csekély mennyiségi visszaesés mellett. Ázsiában is nőttek az eladások, Kínában vásároltak több gombaölő szert és gyomirtót, de az árak is emelkedtek és erősödött az euró árfolyama. A Dél-Amerika, Afrika és Közel-Kelet régióban a növekedés motorja a gombaölő szerek és vetőmagok eladása volt, amihez áremelkedés és kedvező árfolyamváltozás is társult.

A mezőgazdasági megoldások üzletág kamat és nyereségadó levonása előtti eredménye 868 millió euró volt az első negyedévben, kutatásra és fejlesztésre pedig 237 millió eurót költöttek, majdnem tizedével többet, mint egy évvel korábban.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu/BASF