0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Ehető krizantémok: ilyen is van

A krizantém egy közismert dísznövény, ám arról kevesebb szó esik, hogy egyes fajai ehetők, fűszernek is kiválóak, némelyek virágából pedig tea készíthető. Érdemes ilyenekből is ültetni a kertbe…

A krizantémokra régen kicsit ráragadt a „temetői virág” kategória, ám idővel javult a helyzet, hiszen a nemesítők nagyon szép szín-, és formaváltozatokat hoztak ki ebből a fajból, melyek már nem is sugallják a korábbi, szinte csak kegyeleti célú felhasználást.

A nankingi krizantém (Chrisanthemum nankingense) sötétzöld levelei szeldeltek, sárga virágai meglehetősen aprók a megszokott, nagy virágfejű vágott virág termesztési céllal nemesített krizantémokhoz képest. Azonban olyan nagy mennyiségű virág jelenik meg egy-egy növényen, hogy mégis igen látványos akár szoliterként is a kertbe ültetve. Levele erősen fűszeres ízű, így salátákba csak fűszerezésként érdemes tenni belőle, kisebb mennyiséget.

A kínai ehető krizantém (Chrysanthemum morifolium) a Terebess enciklopédia említése szerint a Kelet különleges és szép növénye. Szeldelt leveleivel, szép sárga csöves és sugaras, margarétaszerű virágaival, elágazó bokrával igen mutatós, éppen ezért dísznövényként is nevelik. Egyedülálló jellegzetessége azonban, hogy levele, virágja ehető. Zsenge állapotában kissé kesernyés, csípős, mustár ízű leveléből, virágából vitaminos salátát, körítést készítenek. Húsok fűszerezésére is felhasználható.

Származáshelye valószínűleg Kelet-Ázsia vagy Eurázsia térsége. Főként Kelet-Ázsiában, itt is elsősorban Japánban terjedt el. Közepesen napfény- és melegkedvelő. A talajápoláson kívül más gondozást nem igényel.

Tűri a szárazságot, ám zsengeségének megóvására szükség szerint célszerű öntözni. Július közepétől a fagyokig virágzik. Salátának, körítésnek, húsok fűszerezésére zsenge leveleit virágszirmát használják fel úgy, mint az ismert salátát vagy fűszernövényeink nyers levelét.

A dalmát virág (Chrysanthemum coronarium) is közismert a keleti kultúrában. Japánban az ehető krizantém levelet Kanto-nak (Tokyo) vidékén shungikunak, tavaszi krizantémnek nevezik, Kansai (Osaka) vidékén kikunának, krizantém zöldnek. Salátában nyersen is fogyasztják, de rendszerint egy percig forró vízbe mártják. Hosszasabb főzésnél megkeseredik. Aromája kellemes, nagyon erős, a zellerre emlékeztető fanyar, pikánsan kesernyés íz világú. Amennyiben rendszeresen öntözzük, akkor enyhébb íze lesz, szárazságban megkeserednek a levelek. Talajra nem különösebben igényes, de a jó vízáteresztő, tápdús földben díszlik a legszebben.

Gyógyhatása

Erőt megőrző, és hosszú életet adó növényként tartják számon. Virága gyulladás-, és vérnyomáscsökkentő hatású, valamint emésztési problémákra is jó. Lázas állapot, meghűlés, fejfájás kezelésére is hatékony, valamint külsőleg szemgyulladás kezelésére.

Krizantémsaláta

A zsenge levelek fogyaszthatók salátába keverve. Bimbója, vagy a kinyílt (főleg a sárga virágú változata) virága kellemes üdítő teát ad. Salátának készítve a kínai konyha egy rövid ideig forró vízbe mártja. Főzni nem szabad, mert megkeseredik.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu