Back to top

Ehető krizantémok: ilyen is van

A krizantém egy közismert dísznövény, ám arról kevesebb szó esik, hogy egyes fajai ehetők, fűszernek is kiválóak, némelyek virágából pedig tea készíthető. Érdemes ilyenekből is ültetni a kertbe…

A krizantémokra régen kicsit ráragadt a „temetői virág” kategória, ám idővel javult a helyzet, hiszen a nemesítők nagyon szép szín-, és formaváltozatokat hoztak ki ebből a fajból, melyek már nem is sugallják a korábbi, szinte csak kegyeleti célú felhasználást.

Nankingi krizantém
Nankingi krizantém
Fotó: wikipedia
A nankingi krizantém (Chrisanthemum nankingense) sötétzöld levelei szeldeltek, sárga virágai meglehetősen aprók a megszokott, nagy virágfejű vágott virág termesztési céllal nemesített krizantémokhoz képest. Azonban olyan nagy mennyiségű virág jelenik meg egy-egy növényen, hogy mégis igen látványos akár szoliterként is a kertbe ültetve. Levele erősen fűszeres ízű, így salátákba csak fűszerezésként érdemes tenni belőle, kisebb mennyiséget.

A kínai ehető krizantém (Chrysanthemum morifolium) a Terebess enciklopédia említése szerint a Kelet különleges és szép növénye. Szeldelt leveleivel, szép sárga csöves és sugaras, margarétaszerű virágaival, elágazó bokrával igen mutatós, éppen ezért dísznövényként is nevelik. Egyedülálló jellegzetessége azonban, hogy levele, virágja ehető. Zsenge állapotában kissé kesernyés, csípős, mustár ízű leveléből, virágából vitaminos salátát, körítést készítenek. Húsok fűszerezésére is felhasználható.

Származáshelye valószínűleg Kelet-Ázsia vagy Eurázsia térsége. Főként Kelet-Ázsiában, itt is elsősorban Japánban terjedt el. Közepesen napfény- és melegkedvelő. A talajápoláson kívül más gondozást nem igényel.

Tea krizantémvirágból
Tea krizantémvirágból
Fotó: wikipedia

Tűri a szárazságot, ám zsengeségének megóvására szükség szerint célszerű öntözni. Július közepétől a fagyokig virágzik. Salátának, körítésnek, húsok fűszerezésére zsenge leveleit virágszirmát használják fel úgy, mint az ismert salátát vagy fűszernövényeink nyers levelét.

A dalmát virág (Chrysanthemum coronarium) is közismert a keleti kultúrában. Japánban az ehető krizantém levelet Kanto-nak (Tokyo) vidékén shungikunak, tavaszi krizantémnek nevezik, Kansai (Osaka) vidékén kikunának, krizantém zöldnek. Salátában nyersen is fogyasztják, de rendszerint egy percig forró vízbe mártják. Hosszasabb főzésnél megkeseredik. Aromája kellemes, nagyon erős, a zellerre emlékeztető fanyar, pikánsan kesernyés íz világú. Amennyiben rendszeresen öntözzük, akkor enyhébb íze lesz, szárazságban megkeserednek a levelek. Talajra nem különösebben igényes, de a jó vízáteresztő, tápdús földben díszlik a legszebben.

Dísznövény, gyógynövény, fűszernövény...
Dísznövény, gyógynövény, fűszernövény...
Fotó: wikipedia

Gyógyhatása

Erőt megőrző, és hosszú életet adó növényként tartják számon. Virága gyulladás-, és vérnyomáscsökkentő hatású, valamint emésztési problémákra is jó. Lázas állapot, meghűlés, fejfájás kezelésére is hatékony, valamint külsőleg szemgyulladás kezelésére.

Krizantémsaláta

A zsenge levelek fogyaszthatók salátába keverve. Bimbója, vagy a kinyílt (főleg a sárga virágú változata) virága kellemes üdítő teát ad. Salátának készítve a kínai konyha egy rövid ideig forró vízbe mártja. Főzni nem szabad, mert megkeseredik.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Horvát hagyományok a Pinka-völgyben

Beékelődve a nyugati határszélbe, Szentpéterfát három oldalról Ausztria határolja. Az első trianoni döntést követően oda is csatolták, ám 1923. március 9-én a falu visszaszavazta magát. Az ezerfős település ugyanakkor máig megőrizte horvátságát nyelvében, az emberek mentalitásában és a gasztronómiájában is.

Paradicsomból műtrágya

Egy új kutatás annak a lehetőségét vizsgálja, hogyan lehet paradicsomból, pontosabban a növényi hulladékból műtrágyát készíteni. A műtrágyák ára az elmúlt időszakban az egekbe szökött, ráadásul számos termék gyártása nem környezetbarát és sok energiát igényel.

Üvegház: mindenből a legkorszerűbbet

Tavaly decemberben készült el a Bartucz család 9500 négyzetméteres korszerű üvegháza Kiskunfélegyházán. A hatalmas beruházásukhoz drénvíztisztító berendezés, valamint üvegháztető-mosó és -festő robot is tartozik. Ők is látják, tapasztalják a gazdasági nehézségeket, mégis előre tekintenek.

Horvátországban 120 százalékkal több turista nyaralt az első fél évben

Az első fél évben 5,7 millió turista látogatott Horvátországba és 24,7 millió vendégéjszakát töltöttek el, a vendégek száma 120 százalékkal, a vendégéjszakák száma 107 százalékkal több, mint tavaly ugyanebben az időszakban - közölte vasárnap a Jutarnji List című napilap a horvát Turisztikai Szövetség (TZ) adataira hivatkozva.

Génmegőrzés a világban

Korábbi cikkemben írtam a biodiverzitás fontosságáról és arról, hogy az emberi tevékenységek hatására milyen tempóban romboljuk azt. A tudósok már felismerték a problémát, és a riói egyezményben rögzítették, hogy a korábbi károk felszámolása és újabbak megelőzése közös társadalmi felelősségünk. Nézzük tehát, hogy milyen génmegőrzési létesítmények szolgálják a genetikai sokféleség tartós fennmaradását.

Szamócaszezon: reményeket meghaladó eredmények

Egy sikeres termesztési idény most sokkal többet jelent annál, mint hogy biztosítja-e vagy sem az érintett kárpátaljai család megélhetését. Sokkal nagyobb a tét, mert jelentősen hozzájárul a szülőföldön maradáshoz, hiszen azt bizonyítja, hogy a háborús helyzettel járó bizonytalanság ellenére van jövő.

Mindenkit megvisel a hőség, kivéve a rovarkártevőket – növényvédelmi előrejelzés 27. hét

A tavasz óta tartó általános levéltetű-fertőzöttség minimálisra csökkent ugyan, de a többi kártevő rovar kiválóan megvan a kánikulában. A növénybetegségeknek ezzel szemben nem kedvez a mostani idő. Fontos aktualitás, hogy sürgősen védekezni kell az amerikai szőlőkabóca lárvái ellen.

Kiugró a kereslet az egészséges élelmiszerek iránt

Tendenciaszerűen alakulnak át a magyar fogyasztók virtuális bevásárlókosarai: az egészségtudatos életmódot követők, a tökéletes nyári alakra vágyó fogyasztók és az ételintoleranciával küzdők egyaránt fűtik a keresletet az adalékanyagoktól és kezelőszerektől mentes, gluténmentes és csökkentett szénhidráttartalmú termékek iránt.

Aktuálisabb, mint valaha - tankolási rendszerek a Bábolnai Gazdanapokon

Aratás közben nem járkálhat el tankolni a kombájn – ezzel minden gazdálkodó tisztában van. A hatósági áras, korlátozottan hozzáférhető üzemanyag komoly kihívás elé állíthatja a mezőgazdaságot, aki pedig nem szeretne emiatt hátrányba kerülni, az tárolókapacitást fejleszt. A 35. Bábolnai Gazdanapokon szeptember 8-10. között erre is találhat megoldást.

Lehetőségek a paradicsomhajtatásban

Nagy sikerrel rendezte meg a FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az első Magyar Paradicsom Napját Mórahalmon. Több mint 200 érdeklődő kísérte figyelemmel a paradicsomhajtatókat érintő témákról szóló előadásokat, kereste fel a 33 kiállítót, és a rendezvény kiváló alkalom volt a szakmai kapcsolatok ápolására, a tapasztalatok megosztására, véleménycserére is.