Back to top

Ehető krizantémok: ilyen is van

A krizantém egy közismert dísznövény, ám arról kevesebb szó esik, hogy egyes fajai ehetők, fűszernek is kiválóak, némelyek virágából pedig tea készíthető. Érdemes ilyenekből is ültetni a kertbe…

A krizantémokra régen kicsit ráragadt a „temetői virág” kategória, ám idővel javult a helyzet, hiszen a nemesítők nagyon szép szín-, és formaváltozatokat hoztak ki ebből a fajból, melyek már nem is sugallják a korábbi, szinte csak kegyeleti célú felhasználást.

Nankingi krizantém
Nankingi krizantém
Fotó: wikipedia
A nankingi krizantém (Chrisanthemum nankingense) sötétzöld levelei szeldeltek, sárga virágai meglehetősen aprók a megszokott, nagy virágfejű vágott virág termesztési céllal nemesített krizantémokhoz képest. Azonban olyan nagy mennyiségű virág jelenik meg egy-egy növényen, hogy mégis igen látványos akár szoliterként is a kertbe ültetve. Levele erősen fűszeres ízű, így salátákba csak fűszerezésként érdemes tenni belőle, kisebb mennyiséget.

A kínai ehető krizantém (Chrysanthemum morifolium) a Terebess enciklopédia említése szerint a Kelet különleges és szép növénye. Szeldelt leveleivel, szép sárga csöves és sugaras, margarétaszerű virágaival, elágazó bokrával igen mutatós, éppen ezért dísznövényként is nevelik. Egyedülálló jellegzetessége azonban, hogy levele, virágja ehető. Zsenge állapotában kissé kesernyés, csípős, mustár ízű leveléből, virágából vitaminos salátát, körítést készítenek. Húsok fűszerezésére is felhasználható.

Származáshelye valószínűleg Kelet-Ázsia vagy Eurázsia térsége. Főként Kelet-Ázsiában, itt is elsősorban Japánban terjedt el. Közepesen napfény- és melegkedvelő. A talajápoláson kívül más gondozást nem igényel.

Tea krizantémvirágból
Tea krizantémvirágból
Fotó: wikipedia

Tűri a szárazságot, ám zsengeségének megóvására szükség szerint célszerű öntözni. Július közepétől a fagyokig virágzik. Salátának, körítésnek, húsok fűszerezésére zsenge leveleit virágszirmát használják fel úgy, mint az ismert salátát vagy fűszernövényeink nyers levelét.

A dalmát virág (Chrysanthemum coronarium) is közismert a keleti kultúrában. Japánban az ehető krizantém levelet Kanto-nak (Tokyo) vidékén shungikunak, tavaszi krizantémnek nevezik, Kansai (Osaka) vidékén kikunának, krizantém zöldnek. Salátában nyersen is fogyasztják, de rendszerint egy percig forró vízbe mártják. Hosszasabb főzésnél megkeseredik. Aromája kellemes, nagyon erős, a zellerre emlékeztető fanyar, pikánsan kesernyés íz világú. Amennyiben rendszeresen öntözzük, akkor enyhébb íze lesz, szárazságban megkeserednek a levelek. Talajra nem különösebben igényes, de a jó vízáteresztő, tápdús földben díszlik a legszebben.

Dísznövény, gyógynövény, fűszernövény...
Dísznövény, gyógynövény, fűszernövény...
Fotó: wikipedia

Gyógyhatása

Erőt megőrző, és hosszú életet adó növényként tartják számon. Virága gyulladás-, és vérnyomáscsökkentő hatású, valamint emésztési problémákra is jó. Lázas állapot, meghűlés, fejfájás kezelésére is hatékony, valamint külsőleg szemgyulladás kezelésére.

Krizantémsaláta

A zsenge levelek fogyaszthatók salátába keverve. Bimbója, vagy a kinyílt (főleg a sárga virágú változata) virága kellemes üdítő teát ad. Salátának készítve a kínai konyha egy rövid ideig forró vízbe mártja. Főzni nem szabad, mert megkeseredik.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fenntarthatóság az almatermesztésben

Hetven országból érkezett tizenhatezer látogatóval zárta háromnapos rendezvénysorozatát a 12. Interpoma kiállítás Bolzanóban. Négy év kihagyás után került sor a nemzetközi találkozóra, és rekordot döntött a külföldi érdeklődés.

Talajorvos­lás a nedvességmegőrzés jegyében

A Kukoricakör szakmai napot szervezett a vízmegőrzésről és a vízmegtartó gazdálkodásról. Zsembeli József, a MATE Karcagi Kutatóintézetének tudományos tanácsadója, intézetigazgató előadásában hangsúlyozta, hogy a hatékony gazdálkodáshoz elengedhetetlen a talaj kémiai, fizikai és biológiai állapotának az ismerete.

A fügekaktusz minden porcikáját hasznosítják Szicíliában

A fügekaktusz termése ehető, és nemcsak eredeti termőhelyén, Mexikóban és Dél-Amerikában fogyasztják, hanem szerte a világon. Szicíliában is régóta termesztik, és a jó minőség, nagy méret érdekében speciális termesztéstechnológiát fejlesztettek ki. A térségben hagyományosan likőrt, lekvárt és fügesajtot is készítenek belőle, az utóbbi időben pedig aszalványt is.

A műtrágyák megváltoztatják a poszméhek virágérzetét

A műtrágyák korlátozzák a beporzást, mert időlegesen megváltoztatják a poszméhek virágérzetét. A beporzók ritkábban szállnak le a műtrágyával, vagy növényvédő szerekkel nemrégiben permetezett virágokon, mivel képesek észlelni a virág körüli elektromos tér változásait - állapították meg a kutatók.

Finom és praktikus: a tészta

Amellett, hogy finom, rendkívül praktikus alapanyag. Ha megéhezne valaki, a háziasszonynak csak be kell nyúlnia érte a szekrénybe, hogy percek alatt megfőzze, ízesítse, és máris fogyasztható. Csakhogy szerintem egyáltalán nem mindegy, hogy milyen tésztáról van szó – fogalmazott Németh Istvánné, aki a Vas megyei Répcevisen készít száraztésztát.

A "pszichobiotikus" élelmiszerek fogyasztása csökkentheti a stresszt és javíthatja az alvást

Vannak olyan ételek, amelyek negatívan befolyásolhatják az alvást, más ételeket pedig stresszhelyzetben érdemes kerülni. Ezzel szemben egy új tanulmány szerint a "pszichobiotikus étrend" fogyasztása nemcsak a stresszt csökkentheti, hanem segíthet abban is, hogy jobban aludjunk.

Focisztárok, mint étterem tulajdonosok

A focisták nem csak a labdáért rajonganak, sokak a gasztronómia szerelmesei is. A katari labdarúgó-világbajnokság néhány sztárja étterem tulajdonosként is híressé vált.

A lezárások miatt nem jön a kínai fokhagyma

Több mint tíz évig töretlenül nőtt a Kínából exportált fokhagyma mennyisége, a csúcsot a pandémia első évében érte el. Azóta azonban a folyamatos lezárások miatt mindig van valami gond a szállítással; pedig a minőség most jobb, mint szokott.

Páccal fűszerezni nem csak a nyári grillezéskor érdemes!

A fűszeres pácok alkalmazása ízesítésre szolgál, emellett tartósíthat és mindenképpen élvezeti értéket növelő konyhatechnikai eljárás.

Növénynemesítésők találkozója

Emléknappal ünnepelte meg a Növénynemesítők Egyesülete azt a korszakos jelentőségű, első magyar növénynemesítési könyvet, amelyet éppen 200 évvel ezelőtt adtak ki. A jeles alkalmat konferenciával is egybekötötték, ahol a magyar növénynemesítés kiváló professzorai ismertették az szántóföldi és kertészeti növénynemesítés kutatás-fejlesztésének és oktatásának helyzetét és kihívásait.