
Ennek a vitaminnak a hiánya egyre növekvő probléma, és a rák kialakulásának kockázatától kezdve, a demencián át számos vezető halálozási okhoz köze van. Több tanulmány is rámutatott, hogy az elégtelen D-vitamin szint a COVID-19 fertőzés súlyosabb lefolyását is okozhatja - írja a Phys.org.
A paradicsomnövény természetes módon tartalmazza a D3 vitamin elővitaminját, az úgynevezett 7-dehidrokoleszterint (7-DHC) a leveleiben, de csak kis mennyiségben. Az érett paradicsomban azonban már nincs jelen ez a molekula.
A Jhon Innes Centre kutatói azonban CRISPR-Cas9 génszerkesztés segítségével újraírták a növény genetikai kódját, így már a D3 provitamin a termésben is felhalmozódik. A módosított paradicsom levelében akár 600 ug D3 provitamin szárazanyag is termelődik grammonként. Az ajánlott napi bevitel a felnőttek számára a D-vitaminból 10 ug.
A paradicsom levele általában hulladékként végzi, azonban az ilyen génszerkesztett példányok esetében vegán D3 vitamin étrendkiegészítők alapanyagaként vagy élelmiszerek dúsítására lehetne használni azt.

„Az európaiak negyven százaléka szenved D-vitamin hiányban, világszerte pedig egy milliárd ember. Nem csak egy óriási egészségügyi problémát szeretnénk megoldani, de abban is segítünk a termelőknek, hogy a paradicsomlevelek, amelyeket jelenleg hulladékként kezelnek, a génszerkesztett fajták esetében felhasználhatók táplálékkiegészítők előállítására."
Korábbi tanulmányok feltérképezték a 7-DHC molekula biokémiai útját a termésben. Rájöttek, hogy egy bizonyos enzim, a Sl7-DR2 felelős azért, hogy ezt átalakítsa más vegyületekké. Ezért a kutatók a génszerkesztés segítségével kikapcsolták ezt az enzimet, aminek eredményeképpen az elővitamin a paradicsom termésében is elkezdett felhalmozódni.
A tudósok azt is kipróbálták, hogy UVB sugárzás hatására átalakul-e a molekula D3 vitaminná, ezért a növények levelét és felszeletelt bogyóit 1 órán át világították meg. Az eredmények szerint igen nagy hatékonysággal történt meg az átalakulás.

A tanulmány arra is kitér, hogy ha az érett terméseket hosszabb ideig teszik ki UVB sugárzásnak, például napon szárítják, akkor tovább emelkedhet bennük a D-vitamin mennyisége is.
A fent említett enzim kikapcsolása semmilyen hatással nem volt a paradicsom növekedésére vagy a termés mennyiségére. Más rokon növények, mint a padlizsán, burgonya és paprika ugyanilyen biokémiával rendelkeznek, így ugyanezzel a módszerrel szintén fokozható bennük a D-vitamin tartalom.
Május elején az Egyesült Királyság kormánya bejelentette, hogy hivatalos felülvizsgálatot indít annak megállapítására, hogy szükséges-e az élelmiszereket D-vitaminnal dúsítani annak érdekében, hogy javítsák a lakosság általános egészségi állapotát.

Dr. Jie Li, a tanulmány vezető szerzője szerint
Az általunk előállított D-provitaminnal dúsított paradicsom a napfényvitamin várva-várt növényi forrását kínálja. Ez nagyszerű hír a vegetáriánus, vegán, illetve a többségében növényi étrendre áttérők számára, valamint a világszerte egyre növekvő számú, D-vitamin-hiánytól szenvedő embernek is."