0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Vitaminok: óriási különbségek lehetnek a hasznosulásukban

A jó minőségű vitamin ritka, mint a fehér holló. Sokan nem bíznak a vitaminkészítményekben. Bizalmatlanságuk mondhatni egyáltalán nem alaptalan. Azonban van választásunk, ezért ajánlott jól megfontolni, kit támogatunk. Sokat hallani arról is, hogy nem mindegy hogy egy vitamin szintetikus, vagy növényből kivonatolt...

Jó hír, hogy akadnak a gyártók között olyanok, akik valódi szakértelemmel, kimagaslóan jó minőséget készítenek, becsületesen, és a gyors meggazdagodás célját háttérbe szorítva is boldogulnak. Milyen szempontok szerint dolgoznak ők?

Vitamin és vitamin között óriási különbségek vannak. Ezért az ezeket tartalmazó készítményekkel akár komoly gondok is lehetnek. Tehát akár az egészségünk is múlhat azon, hogy melyik készítményt emeljük le a polcról.

A vitaminok különösen érzékeny anyagok, köztük és az ásványi anyagok között pedig szövevényes, szinte már szappanoperába illő kapcsolat van. Elképesztően macerás mindenre odafigyelni és minden igényüket teljesíteni. Optimális esetben jó minőségű vitaminokhoz juthatnánk a táplálékainkból, de ehhez egyidejűleg rengeteg feltételnek kellene teljesülnie. Úgy tűnik nem teljesül, mert az utóbbi huszonegynéhány évben folytatott kutatások arra derítettek fényt, hogy a terményeink vitamintartalma jelentősen lecsökkent.

Philippe Desbrosses, a Párizs-VII Egyetem Környezetvédelmi Tanszékének akadémiai doktora, valamint a biogazdálkodás európai úttörője szerint manapság egy alma C-vitaminból már csak századannyit tartalmaz, mint egy 1950- ben termett.

Rámutatott arra is, hogy a legújabb nemesítések során más szempontokat (pl. magasabb hozam) tartanak fontosnak, ezért a tápérték a régebbi magokból fejlődött növényekről származó termésekben jóval magasabb. Ma egy narancs több mint 20, egy őszibarack közel 25 darab 70 évvel ezelőttivel egyenlő.

Egészséges növény ásványi anyagokban és nyomelemekben gazdag, életteli talajon fejlődik. (Érdemes megjegyezni, hogy Magyarország talajainak jelentős része cink- és jódhiányos.) A legjobb íz és beltartalmi értékek feltétele többnyire az, hogy a helyén érjen meg a termés, a szedést követően a lehető legrövidebb úton eljusson a fogyasztóig, ő se tárolja túl sokáig és kíméletesen használja fel. Abból, hogy aztán az elfogyasztott táplálékból vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz is jussunk számos szerv (pl.: máj, gyomor, bélrendszer) hozzávetőlegesen egészséges működése is szükséges. Ezek után érthető, hogy megnő az értéke a minőségi, jól hasznosuló vitaminkészítményeknek.

Válogatni tudni kell

Azok, akik kedvelik vitaminokat, jóhiszeműen és azzal a biztos tudattal szedik ezeket, hogy ezzel jót tesznek magukkal, segítik a testük működését, hogy hosszabb ideig megőrizhessék az egészségüket, esetleg megelőzhessenek betegségeket. Hiába bízunk a megelőzésben vagy a javulásban, ha az, amit szedünk hatástalan, esetleg még káros is. Az eredményes egészségvédelem érdekében ajánlott néhány sarkalatos pontot szem előtt tartani.

A következőkben felsorolt tulajdonságok a legfontosabbak, amit egy termék esetén azonnal ellenőrizni kell. Az kedvcsináló marketingszövegeket ezentúl nyugodtan átugorhatjuk, ezek sok esetben úgyis csak általános információkkal szolgálnak és nem a konkrét termék tulajdonságairól tájékoztatnak.

Valójában ez nagyon megkönnyíti a dolgunkat, mert a lényegre terelődik a figyelmünk. Két információt keressünk a csomagoláson, a táblázatot és az összetétel felsorolását. Szelektáljunk nyugodt szívvel, és akkor nem csak a testünk, hanem a pénztárcánk is nagyon hálás lesz.

Molekulaforma

Elsődleges fontosságú a jó minőségű és biztonságos molekulaforma. Igen, lehetnek mások is, olyan formák, amelyek hatástalanok, mert túl stabilak, inaktívak, és vannak egyenesen veszélyesek is, pl.: az oxidok feldolgozása során egy reaktív oxigéngyök szabadul el, aminek az elfogásához a szervezetnek antioxidánsra lesz szüksége, és a hasznosulásának hatásfoka is elhanyagolható.

Szigorúan ajánlott messzire elkerülni azokat a készítményeket, amelyek cianokobalamin formában tartalmazzák a B12- vitamint, mert ciánnal szennyezik a szervezetet, amelyet aztán szintén közömbösítenie kell a testnek.

A minőségi termékek metil-, hidroxi- vagy adenozil- kobalamint tartalmaznak. A táplálékkiegészítőkben a folát a B9- vitamin hatékony formája. A folsav azon túl, hogy inaktív, még káros is, mert miután sok emberben nem tud foláttá alakulni, felhalmozódik a vérben és még az aktív folát a sejtekbe jutását is akadályozza. A magasabb folsavszint maga után vonja a homociszteinszint emelkedését, ami gyulladásos folyamatokat indít el, és károsodásokat, lerakódásokat eredményez az érfalakon. Az erek átmérőjének csökkenése pedig elvezet a kardiovaszkuláris problémák kialakulásához. A homocisztein átalakítása tehát nagyon lényeges, de ebben csak a folát képes segíteni, a folsav csak ront a helyzeten.

Biológiai hasznosulás

Ez azt jelenti, hogy a vegyület képes- e elérni a neki tulajdonított hatást. Nagy segítségünkre lesz, ha készítünk egy kis listát a kiválóan hasznosuló formákról, mert így könnyebben megy az ellenőrzés. A vegyület hasznosulását befolyásolja a környezet, hogy vannak – e mellette segítők, gátlók, valamint aktív- e, hogy a szervezet közvetlenül vagy minimális befektetéssel tudja- e hasznosítani.

A nem aktív formákkal az a legnagyobb gond, hogy akár több különféle enzim, vitamin, ásványi anyag (pl.: magnézium, cink, kalcium) jelenlétére és a máj egészséges működésére is szükségük van a hasznosulásához.

Bármelyik hiányában, nem játszódik le megfelelően az átalakulás, és végső soron abszolút semmi garancia nincs arra, hogy hozzájutunk a készítmény vitamintartalmához. Olykor csak néhány betűn múlik, mint például a B6- vitamin esetét vizsgálva a piridoxin-5’-foszfát az átalakulásához a szervezet erőforrásait igénybe vevő inaktív forma, a piridoxál-5’-foszfát pedig az aktív forma. Összefoglalva az aktív vitaminformák bevitele nem csak a szervezet számára kíméletesebb megoldás, hanem hatékonyabb is.

Hatóanyagtartalom

Érdemes feljegyezni az ajánlott beviteli értékeket, hogy tudjuk miből mennyit kellene tartalmaznia készítménynek, hogy érjen is valamit. Gyakran a hatástalanság küszöbét súrolják a mennyiségek, ezért különösen a kifejezetten drágának (pl.: metil- kobalamin, adenozil- kobalamin, folát, transz formájú menakinon 7, tokoferolok és a tokotrienolok) számító hatóanyagokat vegyük górcső alá.

Dr. Bíró Szabolcs kutató vegyészmérnök felhívja a figyelmet arra, hogy a „jelenleg érvényben lévő ajánlási rendszer abban az időszakban született meg, amikor a hiánybetegségek elkerülése volt a cél. Tehát nem a szervezet optimális működésének biztosítása, az egészségmegőrzés, hanem a baj elkerülése.

A címkéken rendszeresen feltüntetett NRV%-ok tehát csak az optimális zóna legelejét jelentik, a valóságban jellemzően nagyobb dózisokra van szükségünk az egyes mikrotápanyagokból.”

Hatásfokozás

A vitaminok között is vannak örök barátságok, de sajnos összeférhetetlenségek is. Emiatt bukik el aztán rengeteg multivitamin, amely egy tablettába sűríti magába az összes vitaminból a napi beviteli ajánlásnak megfelelő adagot, jobb esetben néhány ásványi anyaggal megtoldva. A vitaminok és ásványi anyagok kapcsolása egy készítményben alapvetően jó megoldás, azonban a megvalósítás módja nagyon nem elhanyagolható.

Szinergiának nevezzük azt a kapcsolatot, amelyben egymást kölcsönösen támogató vegyületek vannak jelen. pl.: a D3- vitamin mellé hasznos némi A- vitamint, jó minőségű K2- vitamint és magnéziumot adni, jó páros alkotnak a B6- vitamin és a magnézium, illetve az L- aszkorbinsav és a bioflavonoidok is.

Az antagonizmus éppen ellenkezőleg egy kedvezőtlen dolognak tudható be, mivel a vegyületek csökkentik vagy gátolják egymás hatását, előfordulhat ugyanis, hogy éppen egymás konkurensei, mint például a kalcium és a magnézium, amelyek pótlását ezt elkerülendő, ajánlott időben egymástól távol megejteni.

Megszívlelendő tehát jó minőségű hatóanyagokat tartalmazó terméket választani, mert a silány készítményekkel akár még árthatunk is magunknak.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu