Back to top

Nem bírja el az ágazat a 12 eurós minimál-órabért

Megszavazta a Bundestag, októbertől 12 euró lesz a minimál-órabér Németországban. Nem jött jókor, véli a gazdaszövetség, valamint a spárga- és szamócatermesztők egyesülete. A fruchthandel.de portál osztotta meg a két közleményt a friss hírrel kapcsolatban; közös a két szakmai szervezet álláspontjában, hogy az időzítést rendkívül szerencsétlennek vélik, és attól tartanak, hogy olcsó import beáramlásához fog vezetni.

A kép illusztráció
A kép illusztráció
„Különösen a zöldség- és gyümölcstermesztőket, azon belül is a speciális kultúrákat fenntartó gazdaságokat fogja érzékenyen érinteni az emelés, és

a csőd elkerülés érdekében muszáj lesz továbbhárítaniuk az emelést a fogyasztókra.

Ha pedig az áremelést nem fogadja el a piac, akkor külföldről fognak beérkezni a kérdéses termékek, ami tovább rontja az ország amúgy is szerény önellátási fokát, és növeli az importfüggőségét” – fogalmazott Joachim Rukwied, a német gazdaszövetség (Deutscher Bauernverband, DBV) elnöke.

Ugyanezt hangsúlyozta Simon Schumacher, a Németországban működő spárga- és szamócatermesztő egyesületek szövetségének elnöke is. Felhívta a figyelmet, hogy miközben a Bundestag a minimálbér-emelésről döntött, a szamócatermesztők éppen szüret előtt álló ültetvényeket számolnak fel, és a spárgások is sorra vonják ki a szedésből az ültetvényeket,

egyszerűen azért, mert nem sikerül olyan áron értékesíteniük, ami a robbanásszerűen emelkedő termesztési költségekkel lépést tartana.

Az üzemek sorra adják fel, illetve koncentrálnak kizárólag a közvetlen értékesítésre. A következmények beláthatók: még több olcsó import Dél-Európából és az unión kívülről, illetve az ezzel járó károsanyag-kibocsájtás a hosszú szállítás során.

Tényleg ez lenne a cél? – teszik fel a kérdést a szakmai szervezetek.

A spárga- és szamócatermesztők javaslatai között szerepel a minimálbér befagyasztásán kívül az idénymunka egyszerűsítése, a hazai kvóta bevezetése a kereskedelemben a szezonnak megfelelően, valamint a származási ország egyértelmű feltüntetésének kötelezettsége (hogy ne legyen megoldás például a náluk is ismert „Németország/Spanyolország” kiírás).

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A biotermékek piacának bővülése várható

A harmincharmadik BioFach Nemzetközi Bioélelmiszer- és Biotermék-szakkiállítást rendhagyó módon nyáron tartották. A négynapos nürnbergi rendezvényen az Agrármartketing Centrum által szervezett magyar közösségi standnak tizenegy kiállítója volt. Az AMC a július 26–29. között tartott eseményen mutatta be a nagyközönségnek saját élelmiszeripari exportfejlesztő programját, a Hungarian Food Business Programot.

A cserepes dísznövények a sor végén

Tavalyelőtt az üvegházi hajtatás 95%-ában alkalmaztak biológiai védekezést Hollandiában, amíg 2012-ben ez az arány még csak 78, 2016-ban pedig 92% volt.

Korszerű gépek a szőlőben

A VitiCoop Kft. szervezésében 2019. óta minden év júliusában megrendezik Magyarország legnagyobb gyakorlati szőlészeti gépbemutatóját. A szőlészeti gépek kiállítása és gyakorlati bemutatója mellett idén növényvédelmi, tápanyagellátási technológiák ismertetésére is sor került.

Aszály: nincs mire várni, lépni kell

Az aszályhelyzet halasztást nem tűrő megoldást követel az európai mezőgazdaság súlyos helyzetére és talajnedvesség rekonstrukciójára - figyelmeztetnek az ELTE kutatói, akik aszálytérképükön mutatják be Európa legkritikusabb területeit, amelybe Magyarország is beletartozik.

Indulnak a Tokaji Borongolók

Tokajbusz elnevezéssel speciális buszjáratokat indít a hétvégétől a Volánbusz, segítve a borturizmust Tokaj-Hegyalján.

2021 jó év volt a dísznövénytermesztőknek

Kiugró termelési eredménnyel zárták 2021-et a dísznövénytermesztők, a dísznövénykertészetek árbevétele 14,8 milliárd forintra nőtt a 2020-as 11,5 milliárd forintról - derül ki az Agrárközgazdasági Intézet statisztikai jelentéséből.

Húsmarha-tehénállomány szankciók nélküli csökkentésének lehetősége

Az idei aszályhelyzet érzékenyen érinti a legeltető állattartókat, így a húsmarhatartókat is. Takarmánybázisaik erőteljes csökkenése miatt sokan állománycsökkentésre kényszerülnek.

C. P. Dadant: Dadant-rendszerű méhészkedés

Ez év tavaszán Gazsó Imre fordításában megjelent C. P. Dadant Dadant-rendszerű méhészkedés című könyve, mely minden méhész számára remek választás ismereteinek további bővítésére, de akár méhész ismerőseink megajándékozására is nagyszerű döntés

Táplálkozási szokások Németországban - Mit érdemes exportálni?

A német szövetségi élelmezési és mezőgazdasági minisztérium idén is elvégezte szokásos, ezer fős reprezentatív mintán alapuló felmérését az ország lakosainak étkezési szokásairól. A július közepén nyilvánosságra hozott jelentés fő megállapításaival a német piacra termelő vagy exportáló magyar agrár- és élelmiszeripari szereplőknek is célszerű ismernie, hogy figyelembe tudják venni üzleti tervük összeállításakor.

Termés beporzás nélkül?

A Marylandi Egyetem sejtbiológiai és molekuláris genetikai tanszékének egyik kutatása azt vizsgálja, hogy a virágos növényekben milyen mechanizmus indítja be a termés- és magfejlődést.